featured

Samandağ’da bulunan Sivil Toplum Örgütleri ve Muhtarlar Başkan Nehir’in çağrısı üzerine bir araya geldiler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir ,Samandağ İlçesinde görev yapan  sivil toplum örgütlerine,muhtarlara çağrıda bulunarak yıllarca bir çok resmi kuruma ,esnafa ev sahipliği yapan vergi dairesi eski binası olarak bilinen  yapının  kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmasıyla birlikte yeniden inşa edilmesi sürecini konuştu.Başkan Nehir yeni inşaat projesini sivil toplum örgütleri ve muhtarlarla paylaştı.Fikir alışverişinde bulundu. Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir toplantıyı yönetti.  Hatay Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik toplantıda sunum yaparak söz konusu alanla ve yeniden inşa edilecek binayla ilgili bilgiler verdi. Yeni Projenin 3 katlı bir yapı olacağı belirtildi. İki  katın özel mülkiyet sahiplerine ait olduğu 3.katın ise belediye ve mal müdürlüğüne ait olacağı belirtildi. Teknik sunumları Mimar Ali Aştah ve Mimarlar odası başkanı Mustafa Özçelik gerçekleştirdi.

BAŞKAN NEHİR:”HEPİMİZ AYNI TARAFTAYIZ”

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir:”Sivil toplumun değerli üyeleri ,değerli muhtarlarımız,değerli misafirlerimiz hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz. İlçe gündeminde  birkaç aydır tartışılan bir problem var.Şehir merkezinde mülkiyetin bir kısmı vatandaşta olan, bir kısmı  mal müdürlüğünde olan ve bir kısmı belediyede olan bir binanın kentsel dönüşümü, ve bu binanın  kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden imalat edilmesiyle ilgili bir süreç yaşandı. Bununla ilgili birkaç alternatif  proje üretildi. Kabul edilen oldu kabul edilmeyen oldu, işte toplumda farklı refleksler oluştu. Biz bu şehirde ortalama olarak bu konunun uzmanı sayılacak odalarla görüşmeler yaptık. Onların da önerilerini dinledik. İlk taslağımız daha önce mülkiyet hakkını koruyan bir yerden proje yeniden imalatı çerçevesinde bir çalışma başlattık. Bunu da biz kamuoyuna duyurduk, ama ne hikmet ki  konuşmanın bir bütününe bir cümle cımbızlandı farklı algılandı. Kaymakam beyin yaptığı açıklamalara farklı bir çıkarsamalar yapıldı neyse sonuç olarak bugünlere geldik.  Geçmişte ruhsatı alınmış bu binanın  mülkiyeti ile ilgili ticaret alanı,konut,alanı 4 katlı bir bina yapıldığı ve çekme katı mevcut olduğu vakit    aşağı yukarı 21 metre yüksekliğinde bir bina çıkıyor. 21-22 metre yüksekliğinde bir bina yapılmasın diye  belediye mal müdürlüğü kendi mülkiyetinden feragat ederek bir bina yapılabilir mi? bunun üzerinde kafa yorduk. Bu gün bu işin mutfağın çok emek harcayan mimarlar odası başkanımız ve yönetim kurulu üyeleri beraber gelmişler. Onlar süreci anlatacaklar ve sizlerinde değerli görüşlerine başvuracağız. ”dedi.

Başkan Nehir konuşmasının devamında:”Ben 42 Mahallenin tamamına hizmet üretmekle mükellefim. Muhtarlar Sivil toplum örgütleri buradadır. Farklı düşünenleri sonuna kadar dinleyeceğim. Biz bu işin başından beri hiç kimseyle yarışmacı değildik. Kimseyle rauntlaşmadık. Birileri şu raundu kazandık,bu raundu kaybettik gibi şeyler yazıyor.Biz bu kentte sizler kadar hakkı olan insanlarız. Sizlerin görüşleri bizim için kılavuzdur. Mülk sahibi olan esnaf arkadaşlarımız sunduğumuz farklı seçeneklere sıcak bakmadılar. Geçmişte yaşanmış kötü örnekler vardır. Bu hataları bir daha yapamayız. İnsanlarımızın mağdur olmasını kabul edemeyiz. Biz yarışmacı değiliz. Biz hepinizle aynı taraftayız. En makul olanı bulmaya çalışıyoruz. Önerilen değişik alternatifleri, projeleri  işin uzmanı mimar,mühendis,şehir plancısı arkadaşlarımızla değerlendirdik. Makul gibi gözükmüyor.Büyükşehir Belediye Başkanıyla yapılan görüşmeye eksik bilgilerle gidilmiştir. 1997’de mahkeme kararına göre  75. Yıl cumhuriyet parkı başka amaçla kullanılamaz. Altına herhangi bir ticari anlamda imalat yapılamaz.  “ ”dedi.

MİMARLAR ODASI BAŞKANI MUSTAFA  ÖZÇELİK :”BURADAKİ MÜLK SAHİPLERİNİN BİR TANESİNİN İTİRAZI BİLE HERŞEYİ DURDURUR”.

Mimarlar Odası Başkanı  Mustafa Özçelik ,Gerçekçi olarak önereceğimiz şeyleri konuşabiliriz.Kentsel dönüşüm kanununa göre  mülkiyet sahiplerinin birinin itirazı bile süreci durdurur. Yeni mağduriyetler yaratmak istemiyoruz. Yeşil alanı herkes ister.Fakat bu tür  durumlar özel mülkiyet sahipleri asla mağdur edilemez. Yeni travmalar yaratmak istemiyoruz. Somut gerçekleşebilecek ve resmiyete en uygun durum budur. Özel mülkiyet kutsaldır. Hepsinin rızası olmadan bir şey yapamazsınız. Burası planda ticaret alanıdır. Mimarlar odası olarak planda ticaret alanı olan bir yere yeşil alan olsun diyemeyiz. ”dedi.

Hatay Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik konuşmasının devamında:“Öncelikle nazik iltifatlarınız için teşekkür ederim. Biz mimarlar odası olarak  yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla beraber geldik. Bu konu farklı süreçlerle bir noktaya geldi Başkanımızın da özetlediği gibi normalde bu konuyla ilgili  toplanıp bir sohbet havasında açıklama yapmak sürekli yaptığımız bir şey değil,ama bugün burada bu konuyu açıklamak için toplandık. Ben süreci başından beri takip ediyorum.İlk çalışmaların başladığı zamanlarda belediyeyle görüştük,başkan bey ile görüştük, projeyi yöneten farklı gruplar vardı onlarla da görüştük . Biz başkanımla ve projeyi yöneten arkadaşlarımla bir araya gelip değerlendirmeler yaptık, bir takım öneriler gelişti. Ve burada özel mülkiyet hakkı bir şekilde korunma gerektiren, eski yapı üzerinden sadece hakların korunmasıyla birlikte süreci çok ciddi etkilemeyecek ve eski yapıya yakın mallar daha kullanılabilir bir şekilde ortaya  bir  tasarım  çıktı. Şimdi projeyi hazırlayan arkadaşlar projeyi sunarken sorulara cevap vermeye çalışacağım.”dedi.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI KAMACI :”KESİNLİKLE MALINIZDA GÖZÜMÜZ YOKTUR”

Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı:”Bir şehri, şehir yapan kent merkezidir. Kesinlikle sizinle malınızda gözümüz yoktur.Bizim bir fikrimiz var.Bu fikri beyan etmek üzere buraya geldik. Bugün insanlar feragat etmemiş olsaydı.Bugün geçtiğiniz yollardan geçemezdiniz. Bizi yanlış anladıysanız.Özür dileriz. Belki biz yanlışız bunu zaman gösterir.”dedi.

AYHAN KARA VAKFI BAŞKANI AYHAN KARA :”MEMLEKETİN ELLİ YIL SONRASINI ETKİLEYECEK BİR KONUDAN BAHSEDİYORUZ.”

Ayhan Kara Vakfı Başkanı Ayhan Kara :”Kimseyi mağdur etmek istemiyoruz.Çok güzel bir Samandağımız var .Mesleğim gereği proje üzerinde kafa yorabilirim.Memleketin elli yıl sonrasını etkileyecek bir konuda bahsediyoruz. Kimse zarar etmeden Samandağ’a bir Park kazandırılabilir.Biz fikrimizi beyan etmek üzere burada bulunuyoruz.“

MİMAR ALİ AŞTAH:”SAĞLIKLI ELEŞTİRİLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURARAK BÖYLE BİR PROJE HAZIRLADIK. “

Mimar Ali Aştah : Daha önceki projemizde 21 metre ön görülmüştü mülkiyetlerin korunması ön planda tutuluyor. Yeni projemizde ilk ve zemin katlar aynı şekilde korunuyor üçüncü katta da gizli şekilde yapılıyor yani çekme mesafeli her tarafta 5 metre içeri çekilmiş gizli avlulu dedigimiz bir sistemle yapılıyor.3. kat Mal müdürlüğü ve Belediyenin mülkleri koyuluyor arsa payları aynı 4 taraftan girişi vardır.4 taraflı olmasının sebebi binanın 4 tarafındanda yol geçiyor olması ulaşıla bilirliği daha rahat olması maksatlı yapıldı. Silüet açısından yanındaki arazilerde göz önünde bulunduruldu ona göre yükseklik tadilatı yapıldı. 2 bodrum katımız mevcut birinde otopark birinde  ise iş yeri bulunuyor. Gelen sağlıklı eleştirileri de göz önün de bulunundurarak böyle bir proje hazırlandı. İlk amacımız mülklerin korunması sağlıklı öneriler doğrultusunda biraz daha park silüetine ve şehir dokusuna uygun bir yapı inşa etmeye çalıştık.Bu kat karşılığıyla yapılan bir inşaattır. İlk önce esnaflarla görüştük esnafları ikna ettik olur aldık ondan sonra resmi kurumlardan oluru aldık. Bizim proje buraya çizilen 5.proje daha önce proje çizenlerde oldu bu 2 yıllık bir süreçti 2 yılın sonunda gelinen nokta da budur. “dedi.

ADEM ABACI :”BURADA 42 KİŞİNİN ALINTERİ VARDIR”

Adem Abacı:”Bu memlekette birkaç aydan beri bir komedi oynanıyor. Empati yapmanızı istiyoruz. Burası tapulu maldır. Burada 48 kişinin alın teri vardır. Biz bu işyerlerini yıllarca yurt dışında çalışarak aldık. Biz bu işyerlerini çocuklarımıza, torunlarımıza miras bırakmak için aldık. Birileri çıktı. Hiç hakları olmadığı halde “nefes almak istiyorum “insiyatifi adı altında… Ben sizlere sormak istiyorum. Samandağın 1000 metrekarelik bir parkla bütün sorunları çözülecek mi ? .30 seneden bu yana 15 metre genişliğindeki sokaklar 7 metreye indirildiği zaman, parklar yok edildiği zaman, memleket peşkeş çekildiği zaman bu arkadaşların bir kısmı orada görevliydi. Orada meclis üyesiydi. Orada söz sahibiydi. Gözlerini kapattılar. Ne zaman ki biz bu inşaatı yıktık. Birileri karşımıza dikildi “Nefes almak istiyorum” arkadaşlar bu inşaat yıkılmadan siz nefessiz miydiniz? Bu bizim mülkiyetimiz, alın terimizdir. 1000 metrekarelik bir alan bu memleketin sorunlarını çözmez. Her mahallenin yeşil alan ihtiyacı var. Çarşı merkezinde 50 yıl önce yeşil alan olarak ilan edilmiş olan ve şu an üstünde bina olan alanların yeşil alana dönüştürülmesini savunmuyorsunuz da konut alanı ve ticari alan olan özel mülkiyetimizin yeşil alan olmasını istiyorsunuz? Böyle bir mantık olabilir mi? Bize yer altında dükkân yapmayı teklif ediyorsunuz? 3. Katta oturan bir kişi bodrum katta oturmak ister mi? Lütfen empati yapın. Bugün Samandağ’da pasajlar bile çalışmıyor. Yeraltı çarşısı fikri makul değildir. Samandağlılar yeraltı çarşısından alışveriş yapmaz. Bizlere proje üretenler kendi işlerin baksın. Elinizi vicdanınıza koyun. Rant diyorsunuz.Rant bu inşaatın neresindedir. Bu insanların onuruyla geleceğiyle oynamayın.”dedi.

MEHMET IŞIK:”BİZ EN FAZLA FEDAKARLIK YAPAN İNSANLARIZ”

Mehmet Işık:”Biz mülk sahipleri olarak en fazla fedakarlık yapan insanlarız.  Başkanımız  haklı yerde durmuştur.Biz hakkımızı istiyoruz.Ayhan beyin ifade ettiği gibi burasına  Kızılay meydanı yada başka büyükşehirdeki proje gibi biz çözüm yapılamaz.”dedi.

BAŞKAN NEHİR:”HAKKINIZI TESLİM ETMEK BOYNUMUN BORCUDUR”

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir: “Ben İnşaatın olması için mülk sahiplerinin yanında durmadım. Hakkınıza ikna olacağınız makul bir proje üretmeye çalıştık.Yanınızda duruşum tamamen hak,hukuk zeminindedir. İlla İnşaat zemininde hiçbir zaman durmadım.Ama hakkınız teslim etmek benim boynumun borcudur. “

Mülk sahibi :O park dediğiniz yerde 70-80 dükkan satılmıştır. O alanla ilgili herhangi bir işlem yapıldığında eski mülk sahipleri hak iddia edeceklerdir. Buda çözümsüzlüğü hizmet eder.”dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Samandağ’da bulunan Sivil Toplum Örgütleri ve Muhtarlar Başkan Nehir’in çağrısı üzerine bir araya geldiler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir