featured

Satranç değişik insanları bir araya getiren bir köprüdür

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SULTAN DABAN; “DÖRTYOL’DA SATRANÇA OLAN İLGİDEN MEMNUNUZ”

Türkiye Satranç Federasyonu Hatay İl Temsilcisi Sultan Daban ve Samandağ İlçe Temsilcisi Canan Oktay geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen satranç şöleni ve satranç turnuvaları sonrası Dörtyol’da satranca olan ilgiden memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.

Dörtyol İlk Kurşun Gazetesini ziyaret eden Daban ve Oktay satranç şöleninde ailelerin ilgisinin tahmin ettiklerinin de üzerinde gerçekleşmesini satranca olan bakış açısının değiştiğinin de bir göstergesi olduğunu ifade ederek; “Satranç her ne kadar bir zeka oyunu olarak bilinse de aslında en temelde satranç bir disiplin oyunudur. Satranca ait disiplinlerin erken yaşlarda kazandırılması ileri yaşlardaki satranç başarısı ile de doğru bir orantı ortaya koyar. Satrancın kazandırdığı en önemli şey birden çok sorunla baş edebilmek için gerekli olan analitik düşünce yapısını bireylere kazandırmasıdır. Geçtiğimiz hafta düzenlediğimiz satranç şölenimiz ile egemenlik turnuvamız beklentilerimizin de ötesinde bir ilgi gördü. Dörtyol ilçemizde artık satrançla ilgili bir altyapı var. İleri yıllarda bu altyapının ilçeye sağladığı olumlu yansılamaları da hep beraber göreceğiz” dediler.

Eğitim öğretim döneminin sonlarına yaklaşılırken yaz aylarının doğru değerlendirilmesi gerektiğini de ifade eden Türkiye Satranç Federasyonu Hatay İl Temsilcisi Sultan Daban Satrancın uzun soluklu bir spor olduğuna değinerek; “Çocuklara dikkatli ve konsantre olarak gözlem yapmanın faydalarını öğretiyoruz. Ne kadar akıllı olurlarsa olsunlar, etraflarında olanları seyretmezlerse tepki de veremezler. Bir hareket dizisi gerçekleşmeden önce, çocukları onu hayal etmeye teşvik ediyoruz. Taşları akıldan oynama eğitiminde, akıllarından önce bir hamle, sonra iki, üç ve daha çok sayıda hamle yapmalarını öğreterek, görselleştirme yeteneklerini kuvvetlendiriyoruz. İleriyi düşünmelerini sağlıyoruz. Çocuklara önce düşünmeyi, sonra hareket etmeyi öğretiyoruz. Muhakeme yeteneği kazanıyorlar. Çocuklara akıllarına gelen ilk şeyi yapmak zorunda olmadıklarını öğretiyoruz. Önlerindeki seçenekleri belirleyerek bunların iyi ve kötü yanlarını dikkate almayı gösteriyoruz. Belirli eylem ve serileri değerlendirmeyi de öğretiyoruz.

Çocuklara düzenli olarak ayrıntılardan çıkarak büyük resmi görmeyi öğretiyoruz. Ayrıca, bir konumda kullanılan kalıpları alarak bunları değişik ama ilişkili durumlarda kullanmayı öğretiyoruz. Onlara uzun vadeli hedefler geliştirmeyi ve bunlara ulaşmak için adım atmayı öğretiyoruz. Yeni gelişmeler durumu değiştirdikçe planlarını tekrar değerlendirme ihtiyacını da öğreniyorlar. Satranç değişik yaş, cinsiyet ve kültürden çocukları, eğlenebilecekleri bir faaliyette bir araya getiren bir köprü gibidir. Satranç dünyanın her yerinde oynandığı için çocuğunuz evrensel bir oyun öğrenmiş olur, dünyanın neresine giderseniz gidin, satranç oynayacak birini bulabilirsiniz.” Dedi.

 

Sedat İSKENDEROĞLU/DÖRTYOL

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Satranç değişik insanları bir araya getiren bir köprüdür

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir