featured

Sigara Kış Mevsiminde Daha Çok Zarar Veriyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Neden mi? Çünkü sigara daha çok içildiği gibi; dumanı da daha derin çekiliyor. Üstelik sigara içilen ortamlarda bulunanlar, hiç içmese dahi, daha çok zarar görüyorlar.

Sigaranın, özellikle üst yolunum yolu enfeksiyonları, grip, sinüzit, tonsilit, orta kulak iltihabı, yüz felci, bronşit, zatürre, astım ve kalp damar hastalıklarının daha sık görüldüğü ve daha ağır seyrettiği soğuk havalarda çok daha ciddi zararlar verdiğini belirten Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvarlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık; ‘Çünkü sigara daha çok içildiği gibi, dumanı daha derin çekilir.

Sigara içilen yerlerde, az içenler ve pasif içiciler başta olmak üzere bebek ve çocuklar daha büyük zarar görürler. Astım, bronşit, zatürre, kulak enfeksiyonları, alerjik hastalıklar, gelişme geriliği, çocukluk dönemi kanserlerinin gelişme riski artar. Sigara kullanan veya sigara dumanına maruz kalan kadınlarda,  adet düzensizliği, infertilite (kısırlık), düşük, dış gebelik,  erken doğum, kısırlık, erken menopoz görülmekte, akciğer ve kalp damar hastalıklarına; özellikle meme kanseri olmak üzere tüm kanser türlerinin gelişimine zemin hazırlar. Erkeklerde, sperm hareketi, canlılığı ve sayısını azaltarak kısırlığa sebep olması yanında, prostat, mesane kanserlerine eğilimi artırması göz ardı edilmemesi gereken önemli etkilerdir. Çoğu insan, sağlığı ve yaşamına verdiği zararları apaçık ortada olan, sigara ve benzeri tütün ürünlerini bırakamayacağını düşünmekte, karamsar bir havaya girmektedir. Aslında kendi kararlılığı ile bu korkunç düşmandan kurtulanların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Ayrıca, çeşitli tedavi yöntemleri desteklerle bırakmaya yardımcı olunmaktadır’ açıklamasında bulundu.

 Sigara içiyorsanız bu hastalıklara kapınız açık demektir!

  • Sigara dumanındaki katran, dişeti iltihabı, diş eti çekilmesi, diş çürükleri, kötü ağız kokusu başta olmak üzere; dudak, yutak, gırtlak dokusuna yapışarak hasara ve kanserleşmesine neden olur.
  • Bronş ve akciğer fonksiyonlarını bozarak, öksürük, balgam, solunum zorluğu ile astım, zatürre, tüberküloz, tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) ve akciğer kanserine zemin hazırlar. Sigara, akciğer kanserlerinin %95’inden sorumlu tutulmaktadır. Hatta sigara, pasif içicilerde bile aynı etkileri yapmaktadır.
  • Sindirim sistemine de, çok zarar verir. Reflü, kronik gastrit, mide ve on iki parmak barsağı ülserine neden olarak; yemek borusu, mide ve pankreas kanseri gelişme riskini değişen oranlarda, % 10 -30 kat artırır.
  • Kadın ve erkeklerde ürogenital sistem fonksiyonlarına çok zarar verdiği gibi, mesane kanseri görülme sıklığının 3-5 kat artmasına neden olur.
  • Sigara içenlerde, damar sertliği, hipertansiyon, kalp ritim bozuklukları, damar tıkanıklıkları daha çok görülür. Kalp krizi görülme riski sigara içmeyenlere göre 3 kat daha fazladır.
  • Ayrıca, merkezi sinir sistemindeki yaptığı hasarlarla, erken bunama, felç ve beyin kanamalarına yol açar.
  • Sigara içindeki kimyasal maddeler, vücudun bağışıklık sistemini bozarak, viral ve bakteriyel enfeksiyonlara direnci azaltırlar. Böylece daha sık ve ağır enfeksiyonlara yol açarak, tedavilerinin zor ve uzun sürmesine sebep olur.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sigara Kış Mevsiminde Daha Çok Zarar Veriyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir