featured

St. Simon Stilit Manastırı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antakya-Samandağ yol güzergâhı üzerinde, Nahırlı köyü ( Aknehir beldesi) yakınında 479 metre yükseklikte bir tepe üzerine MS 6. Yüzyılda yapılmıştır. Yapı topluluğu içinde, üç kilise, bir vaftiz toryum bir depo ve çok sayıda oda bulunuyor.

Manastır alanı içerisinde bu yapı topluluğuna ait duvar kalıntıları mevcuttur. 132×160 metre ebadında ve dikdörtgen biçiminde olan alanda Yapılan kazılar sonunda, haç biçiminde merkezi planlı kilise (Bu kilise Hıristiyanlar için erken haç merkezi olarak bilinir) kuzeyinde vaftiz toryum ortaya çıkarılmıştır. Manastır içerisinde yapılan kazılarda, Basiios adına basılmış 1025 tarihli sikkeler bulunmuştur

Stilitler tarikatının kurucusu Saint Simon Stilit İ.S.389- 459 yıllarında, Suriye’nin sınır bölgede doğduğu ve genç yaşta Antakya’ya gelerek yaşamını bu günkü manastırda sürdürmüştür. Terk-i dünya tarikatının merkezi olarak bilinen St.Simon manastırı içinde buluna 13 metre yüksekliğinde, 2mk genişliğinde bir sütunun tepesinde 40 yıl yaşadığı rivayet edilir. Bulunduğu yere kadınları kabul etmeyen Simon, kendisini ziyarete gelen annesi Azize Martan’ı “buraya kadınlar giremez” diye içeri almamıştır.

St. Simon’un yaşı küçük olmasına rağmen hastalara şifa veriyor ve bir takım kerametler göstermesi şöhretini artırmıştır. Şöhretinin artmasından sonra yaşadığı yerin “Mucizeler Dağı” ismini aldığı rivayet ediliyor. Efsaneye göre bir sütun üzerinde 40 yıl yaşadığı söylenen St. Simon’un vefatından sonra adını taşıyan manastır yaşadığı yere inşa edilmiştir. Kesme taşlarla ve kayaları oyularak yapılan bu manastırın haç planlı yapıldığı da ifade ediliyor. Üzerinde yaşadığı sanılan sütunlar bu gün manastır harabesi içinde kırılmış vaziyette durmaktadır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
St. Simon Stilit Manastırı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir