featured

Suriye Türkmen Meclisinin 2.si yapıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

09-10-Mayıs.2014 günlerinde Suriye Türkmen Meclisi Ankara’da toplandı. Toplantıya Suriyenin Halep, İdlip Bölgesinden 100 delege, Lazkiye, Tartus Bölgesinden 56 delege, Hama-Humus Bölgesinden 50 delege, Şam, Golan Bölgesinden 20 delege, Rakka bölgesinden 14 delege ve Tüm Bölgeler için Kurulan Hareki ve Kitle Partilerini temsilen 120 delege olmak üzere 360 delege ve misafir, bürokrat, medya, bilim adamları, araştırmacılardan oluşan yaklaşık 500’ e yakın katılımcının eşliğinde toplantı belirlenen gündem doğrultusunda yapıldı.

Burada Genel Kurulu oluşturan grupların delege sayılarının açıklamasını, yani niçin bölgelerde sayı farkı olduğunu söylemek gerekirse: “ Temsilde adaletin sağlanması ve çoğulcu demokratik katılımın eğemen kılınması amacıyla bölgelerin tahmini Türkmen nüfusları dikkate alınarak Genel kurul delege sayısı belirlenmiştir.(Suriye Türkmen Meclisi Tüzüğü Made:6)” Yani önceden belirlenen Tüzük gereği delegeler Suriyedeki köylere kadar ve o köylerden Türkiyede gelmiş yaşayan insanların sayılarına göre ne kadar olacağı tespit edilerek belirlenmiş ve belirlendiği kadarda delege toplantıya iştirak etmiştir.

Swiss Otel Ankara’da 09.Mayıs günü saat:10.00 başlayan toplantı 1. Meclisin başkanının, coşkulu heyacanlı gurubun alkışları eşliğinde açılış konuşması ile başladı.

Divan Kurulu oluşumu için adaylar teklif edildi. Divan Esat Arber başkanlığında oluşan beş kişi ile çoğunluk oylarla seçildi. Divan başkanı kısa bir konuşma yaparak Gündemin maddelerine geçti. (Ben toplantıyı tkip ederken her konuşmacının konuşmasını kayda aldım. Bu yazıma konuşmaların metnini yazmak çok uzun olacağı için özetlemeyide uygun görmediğim için konuşmaların videolarının yayınlamasını sağlamaya çalışacağım. Merak eden okuyucuların konuşmaların metnini bu videolardan dinleyebilirler. Orjinali daha iyi olur ve o heyacanı dinleyende duyar umudu ile böyle düşümdüm.)
Kuran-ı Kerim tilavetinden sonra İstiklal Marşımız ve Suriye Ulusal Marşları ayrı ayrı okundu.
Faaliyet raporunu okundu. Faaliyet raporunu Abdullah Mustafa yönetimi temsilen okudu. Bu rapor 29-30 Aralık 2013 tarihinden Kurulan 1. Meclisin bu güne kadar yaptığı faaliyetlerin raporudur. Bu rapordaki faaliyetleri kaybettiğimizi geri almak için yaptığımızın bilinmesi gerekir diye başlayan rapor özetle: 7 başlık altında faaliyetler yapıldığı, Bu her faaliyet başlığını ayrı ayrı açıkladı. Bu başlıklar: İdari, Siyasi, Eğitim, Tüzük çalışmaları, Yardım çalışmaları, Askeri, İnsani ilişkiler olarak açıkladı. Bu başlıklardan neler yaptıklarını özetledi. Kısaca bende bu özeti sizlere sunmaya çalışayım.

İdari yöndeki çalışmalar: 1. Türkmen meclisinin seçmiş olduğu 39 kişilik yönetimin içinden icra kuruluna seçildiklerini. Bu kurulun önce sorunları yerinde giderek tespitler yaptıklarını. Bu yapmış oldukları tespitleri çözmeye çalıştıklarını.
Siyasi yönden: Muhalif guruplar içinde yalnız kendilerinin yani Türkmenlerinin Meclisinin olduğunu, diğer gurupların meclislerinin olmadığını. Yani Suriye Türkmenlerinin tabana dayanan köklü güçlü bir kuruluş olmalarından dolayı uluslar arası ilişkilerde hiç sözü edilmeyen Türkmenlerin kıs zamanda varlıklarını kabul ettirdiklerini. Muahlif gurubun kurmuş oldukları hükümetin Başbakanının Türkmen olduğunu, yinr sağlık bakanlığını aldıklarını, müsteşarının bir Türkmen olduğunu, Uluslar arası görüşmelerde kendilerini temsil eden bir heyetin katıldığını, böylece Türkmenlerin tabandaki sorunlarının uluslar arası platformlarda anlatılarak haklı olduğu kabul gördüğünü. En önemliside Türk Hükümetinin kendilerine verdiği desteğin dahada güçlü olarak verdiğini bunu sağladıklarını,

Eğitim yönünden: 200 öğrencinin Yüksek öğretide okuma hakkı verdirilerek, bunlara burs sağladıklarını, ayrıca Temel eğitimde olan sorunları çözdüklerini, halen devam eden eğitim konularını çözmeye çalıştıklarını,

Gelecek yazımda konuma devam etmek umudu ile hoşça kalın.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Suriye Türkmen Meclisinin 2.si yapıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir