featured

Suriye’ye silah ambargosu uygulansın

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BM Acil Durumlar Koordinatörü Amos, BMGK’da yaptığı konuşmada, “Suriye’ye silah ambargosu konulsun ve uluslararası insancıl hukuku ihlal edenlere yönelik yaptırım kararı alınsın” dedi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye’de işlenen suçların cezasız kalmaması gerektiğini belirterek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) Suriye’ye silah ambargosu uygulamasını istedi.

Amos, BMGK’ya yaptığı sunumda, tüm çağrılara ve BMGK kararlarına rağmen Suriye’de çatışan tarafların öldürme, sakat bırakma, işkence ve tecavüz eylemlerini sürdürdüğünü söyledi. Konseyden çatışmaların durdurulmasını, sivillerin korunmasını ve yardım ulaştırılmasının sağlanmasını isteyen Amos, bunların yerine getirilmesi için BMGK’dan bir dizi talepte bulundu.

Okul ve sağlık kuruluşlarının “barış bölgesi” olmasını isteyen Amos, BMGK’nın şehirlerin kuşatılmasında sorumluluğu olan, hastane ve okullara saldıran ya da buralara silah sokanların tespiti için bir soruşturma komisyonu kurmasını talep etti.

Amos, çatışmalara “insani ara verilmesi” için müzakere başlatılması gerektiğini de belirterek, “Suriye’de işlenen suçların cezasız kalmayacağına ilişkin açık bir mesaj gönderin. Suriye halkı da kendilerine yapılan zulümlerin cezasız kalmayacağına inansın” dedi.

Suriye’deki çatışmaların durdurulması için de önlemler gerektiğini vurgulayan Amos, “Suriye’ye silah ambargosu konulsun ve uluslararası insancıl hukuku ihlal edenlere yönelik yaptırım kararı alınsın” diye konuştu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de konseyde yaptığı açıklamada, Suriye’deki çatışmalar nedeniyle bu ülkede ve Irak’ta 14 milyon kişinin yerlerinden edildiğini söyledi.

Guterres, “Suriye’den gelecek bir güzel haber ve ümit kırıntısına ihtiyacımız var ancak konseye yaptığım son sunumdan bu yana her şey daha da kötüye gitti” ifadesini kullandı.

Toplantıda tüm üyelerin onayıyla kabul edilen başkanlık bildirisinde tüm taraflardan her türlü şiddet eylemine derhal son vermesi istendi.

Suriye içinde engelsiz insani yardım ulaştırılması taleplerini içeren BMGK karar tasarılarına uyulması istenen bildiride, “Suriye’deki tüm taraflar ve özellikle Suriye otoriteleri, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları yasaları altındaki yükümlülüklerine uyarak, insani yardım çalışmalarına kolaylık sağlamalı ve kuşatma altındaki bölgelere yardım ulaştırılmasına izin vermeli” ifadeleri kullanıldı.

Suriye krizinin bugünün en geniş insani krizi olarak bölge barış ve güvenliğine çok yönlü tehdit oluşturduğu ve komşu ülkelerde toplumsal sorunlara yol açtığı vurgulanan bildiride, mültecilere kucak açan Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak ve Mısır’ın “takdire şayan” çabalarına teşekkür edildi.

Bildiride, mültecilerin komşu ülkelerde sağlık ve eğitim sistemlerine büyük yük oluşturduğu ve bu yükün paylaşılması gerektiği ifade edilerek, insani yardım konusunda tüm ülkelere destek çağrı yapıldı.

Bildiride ayrıca soruna siyasi çözüm bulunamaması halinde insani durumun daha da kötüleşeceği uyarısı yapıldı ve BM Suriye Özel Elçisi Staffan de Mistura’nın siyasi diyalog çabalarına tam destek verildiği kaydedildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Suriye’ye silah ambargosu uygulansın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir