featured

Suyumuzun Alınmasına Sessiz Kalmayacağız

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Su günü dolayısı ile Hatay Gönüllüleri Konseyi Derneği, Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD), Hatay Defne Tıbbi Aromatik Bitkiler Derneği ve Hatay Sıhhi Su Kalorifer Tesisatçıları Derneği ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

Hatay Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında ortak açıklamayı okuyan AÇKD Başkanı Selda Asker,”İ klim değişikliği sonucu ve bir takım nedenler neticesi kuraklıkla karşı karşıyayız. Bunun sonucu olarak yaşamımızın vazgeçilmez hayat iksiri suyumuzun elimizden alınmasına sesiz kalamayız.” dedi.

HATAY’DA YAŞANAN KURAKLIK VE YAŞANACAK SUSUZLUK

Asker şöyle devam etti: “Bilinçsizce yok edilen sulak alanları, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılan ve kurutulan gölleri, kullanılan fosil yakıtlarla doğal çevrenin kirletilmesi ve iklimin değişiyor olması, su kaynakları üzerinde başlıca olumsuz etkileridir. Su talepleri artarken kaynaklar hızla tükenmekte ve kirletilmektedir.”

HASTALIKLAR ARTABİLİR

“Bölgede nehirlerin debisinin % 50-60 a varan oranda azalmasına. Asi nehrinin geçen yıl saniyede 28 m. küp olan debisi bu yıl 16 m. küpe düşerken, Afrin çayı kuruma noktasına gelmiştir. Son yıllarda yaşanan aşırı sıcaklık ve çeşitli nedenlerden dolayı su kaynaklarını tehdit eder hale gelmiştir. ( su kaynakların azalması ve kuruması ). Çevre Beldelerde su arıtma tesislerinin bulunmaması mevcut yer altı suların kirlenmesine, hastalıkların yayılmasına. İkinci ürün ekiminin gerçekleşememesine.”

SORUN YUMAĞI İLE BAŞ BAŞA KALACAĞIZ

“Su kaynaklarının azalması şehir şebekelerinden her kesime eşit su dağıtılmasında sıkıntılar yaratacağına. Hatay ovasında açılan su kuyularının seviyelerinin düşmesine ( su kuyularının yüzde 60 ı denetimsiz ). Kuraklık neticesi barajlardaki su seviyesine düşmesine sayabileceğimiz bir sürü nedenler sorunlar yumağıyla baş başa kalacağımızın neticesidir.”

ANTAKYA’DA SUSUZLUK OLACAKTIR

“Yetkili bir ağızdan  “ Hatay’ın tamamının ciddi bir susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ifade edilmiştir.  Antakya’nın saniyede su ihtiyacının 450 litre olduğunu hatırlatan,  bu gün bu rakamın saniyede 435 litre olduğunu ifade ederek yağış olmaması durumunda 435 litre olan su debisinin daha altına düşeceğini ifade etmektedir. Bu rakamın saniyede 400 litre ve altına düşmesi halinde Antakya’da susuzluk olacaktır.”

“SUYUN HAFIZASI VAR ONA İHANET ETMİYELİM”

Hiçbir şeyi umursamaz isek, bedava bulduğumuz bu güzel yaşam, suyun bizi terk etmesiyle son bulacak.Terk etmeye başladı bile. Kuraklık ve susuzluğun: Ekonomik etkileri. Üründe kayıp, süt ve çiftlik hayvanları kaybı (besin temin edilememesi ve pahalılığı) vb. kereste üretiminde kayıplar (orman yangınları ve orman hastalıkları) vb. su ürünlerindeki kayıplar (balık yetiştirme alanlarına zararlar) vb. Ekonomik gelişmelerdeki kayıplar: Yiyecek üretiminde düşüş, suyun taşınmasındaki pahalılık, çiftçi gelirindeki düşüş, enerjide kaynak azalması, üretimdeki düşüşe bağlı işsizlik, vergi kayıpları. Çevre etkileri: Toprakta, su ve rüzgâr erozyonu, hayvan doğal alanlarını etki vb. Sosyal etkileri: Yiyecek kıtlığı, yoksullukta artış, göç sosyal huzursuzluk, yaşam seviyesinde düşüş vb. Etkilerinin görüleceği yaşanacak problemlerin ciddiyetini göstermektedir.

ACİL EYLEM PLANI VAR MI?

“Bu konuda yetkililerin görev sorumlulukları doğrultusun acil eylem planları varmıdır? Yoksa hayati konumuzla ilgili önümüzdeki kuraklık felaketine seyircimi kalacağız!

Bir an önce kuraklıkla ilgili yapılması gereken tüm çalışmalar zaman geçirilmeden ilgili kurumların harekete geçerek Hatay’da yaşayan halkın ihtiyaçlarına cevap verecek açıklamaların ve çalışmaların kamuoyuyla paylaşılması ve bilgilendirilmesi tüm Hataylıların beklentisidir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Suyumuzun Alınmasına Sessiz Kalmayacağız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir