featured

Tarihi Mekanlar gün yüzüne çıkıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Kent tarihini gün yüzüne çıkarmak için çeşitli projeler yürüten Antakya Belediyesi, 1993 senesinde  Hatay Çevre Koruma Vakfı tarafından restore edilen 100 yıllık tarihi Çeşme için çalışma başlattı.

Tarihi keyifle gülümseten çalışma. Hicri 1209 yılına ait tarihi  çeşmede, Sokak Sağlıklaştırması çerçevesinde çalışma yapılıyor. Miladi takvime göre 1805 senesine karşılık gelen bu tarihi çeşme, tam 108 yaşında. Zenginler Mahallesi Kabaltı Sokağın hemen girişinde yer alan ve çok uzun zamandır bakımsız kalan, hatta çeşmesinden su akmayan, ahşap kısımları çürüyen, taş bedeninde ciddi yıpranmalar yaşayan bu tarihi çeşmede, Antakya Belediyesi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle yaşam bulan 40 Asırlık Türk Yurdu Sokağı Sağlıklaştırma Projesi çerçevesinde çalışma yapılıyor.        

Çeşmenin kirlenen taş bedeninde temizlik çalışması gerçekleştirilirken, tepesinde olması gereken ahşap başlık da yeniden yapılıyor. Yapı’nın orijinal görüntüsüne zarar vermeden gerçekleşen çalışmayı yürüten ustaları izleyen vatandaşlar ise ortak bir noktada buluşuyor:

“Bu çalışmalar, bizden sonra geleceklere kentimizin tarihi değerlerini en iyi şekilde bırakmak için yapılması gereken, hatta geciken çalışmalar. Çoğumuz burada doğduk, burada büyüdük, hatta yaşlandık… Hep dediğimiz şeydi bu, bu şehir kendi kimliğine, dünden ona kalanlara, baba emanetlerine, anne hatıralarına sahip çıkmalı diye! Bunu dediğimiz yıllar boyunca ya çöktü bir çok yapı ya da kullanılamaz hale geldi. Gözümüzün önünde oldu hepsi de. Yanı başından geçip gittiğimiz evler bir gün baktık yok! Bu, sevdiğiniz bir insanı kaybetmek gibi. Gözünüzün önünde hastadır ve elinizden bir şey gelmez, öylece izlersiniz… Sonunda da ölümüne şahitlik edersiniz. Bu çaresizlik kötüdür, elden bir şey gelmez ya, bir şey yapamayacağınızı bilirsiniz ya, bu siz de bitirir. İşte bu evlerin, tarihe ait etrafımızda ne varsa, onların yitip gitmesi de bizlere bunu hissettiriyor. O yüzden de bu çeşmenin yeninden hayat bulması, bizi için keyifli. Antakya için de ama, mahallemiz için de, yaşlı babalarımız ve annelerimiz için de, bu şehre ait anlatılan o eski hikayeler için de…”

TURİZME HİZMET EDECEK

100 yaşını aşmış yaşlı bedeninden su akışının sağlanacağı günü bekleyen Tarihi Çeşme,  yapılacak çalışmanın ardından gelecek nesillere ulaşması sağlanacak, böylelikle hem mahalle halkının hizmetine açılacak hem de ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin şehrin tarihi dokusunu görmeleri sağlanacak.

0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarihi Mekanlar gün yüzüne çıkıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir