featured

Tarihin Eskimeyen yüzü “SARI OKUL”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarı Okul İlçemizin Kuzey kesimine düşen Kurtuluş Mahallesinin Kuzey Orta yerinde eski ismi ile “Mağara Tepe” denilen küçük bir tepe üzerine inşa edilmiştir.

Türk yapısı olmayıp Fransız Katolikleri tarafından yapıldığı anlatılmaktadır. İnşaatına 1925 – 1926 yıllarında başlandığı söylenmektedir. Okul inşaatını duvarlarını 1930 yılında tamamlandığı ve binada görülen çatlaklar sebebiyle bir süre inşaata ara verildiği bunun için Paris’ten mühendislerin geldiği, tedbir olarak binanın güney kısmını betondan destekler yapılmış olduğu anlatılmaktadır. Ayrıca binanın çevresinde toprak kaymasını önlemek amacıyla yumurta akı ve kireç tozu karıştırılarak Erozyonu önlediği anlaşılmaktadır. Binanın çatı kısmı ve diğer marangozluk işlerinin bir yıl sürdüğü bunların yapımında Türk ustalardan yararlandığı bilinmektedir.

Binanın inşaatının tamamlanmasından sonra dini ayinlere başlandığı, kısa bir süre sonda da ilkokul düzeyinde çocukları eğitmek maksadı le temel eğitiminde sürdürüldüğü belirtilmektedir. Ayrıca binanın alt kısmının büyük bir bölümünü geniş tünellerin oluşturduğu ve binanın içinden bu tünellere rahatlıkla girildiği tünellerin birçok yerle bağlantısı olduğu söylendiği tespit edilmiştir.

Binanın içerisinde büyük bir toplantı salonun olduğu ve etrafında yüksek locaların bulunduğu, 20 tane oda 4 koridordan oluştuğu görülmektedir.

Şuanda binan batı yönüne bakan kısmı Halk Eğitim Merkezi ve ASO. Müdürlüğü olarak kullanıldığı içinde 10 tane odası ve 2 koridorunun durumu normal olup, kullanılmayan salon, koridorlar ve odaların durumları pek iyi değildir. Binanın kullanılmayan bölümlerinin çatılarında ve duvarların alt kısmında belirgin dökülmeler net bir şekilde görülmektedir. Yağan yağmur suları binanın kullanılmayan bölümlerden içeri girdiği için binanın alt ve üst döşemeleri hasarlı durumdadır. Ayrıca kullanılmayan kapı ve pençelerinin birçoğunun olmadığı, mevcut olanlarında hasarlı ve kullanılmayacak durumda olduğu görülmektedir.

Katolikler yapı olarak taassup sahibi olduklarından bu binada yalnız erkek çocuklarını eğitmişler, şimdiki Kaymakamlık konutunun bulunduğu yerde bulunan bir binada ise kız çocuklarının eğitimlerini sürdürmüşlerdir. Kız çocuklarının eğitimini rahibiler, erkekler ise papazlar eğitmekle görevlendirilmiş olduğu, anlatılmaktadır. Burada dini eğitim ile çocukların okutulmalarına sadece Katolik Ermenilerin devam ettikleri söylenmektedir. Katolik sayısının arttırılması amacıyla bu yerin açıldığı rivayet edilmektedir.

Hatay’ın Anavatana katılması ile birlikte u okul binası “Güzvit Cemiyetinden” satın almıştır. Kırıkhan’ın Kurtuluş gününe atfen “ Kurtuluş İlkokulu” adı ile ırk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin Türk Öğretmenleri tarafından temel eğitim Tedrisatına başlanmıştır. Türk milletinin hizmetinde görev alacak olan genç dimağları yetiştirmeye ve onlara yön vermeye başlanmıştır. Okul binası 1938 – 1939 öğretim yılında hizmete girmiştir.

Okulun ilk milli eğitim memuru (Baş Öğretmeni) “Lütfi Evren’dir”

Bu yazının hazırlanması sırasında aydınlatıcı bilgiler veren Kırıkhan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Tahsin Görür, Fevzi Aker (Emekli Eğitimci) ile Abdullah Eroğlu (Marangoz ustası) ile birçok mahalli ve ilçe sakini yardımda bulunmuştur.

 

_DSC5516 (600 x 402)

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarihin Eskimeyen yüzü “SARI OKUL”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir