featured

Tarım Alt Havza Toplantısı Yapıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü  Aydın TÜFEKÇİ, Şube ve ilçe müdürleri ile Bakanlık konu uzmanları ve teknik personeller katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Aydın TÜFEKÇİ Hatay’ın tarımsal durumu ve potansiyelinden bahsederek; “Türkiye’nin özellikle son yıllarda ekonomik ve siyasal olarak Ortadoğu’da güçlü bir ülke konumuna gelmesi Hatay ilinin bölgede etkinliğini artırmıştır. İlin ekonomik yapısı içinde tarım sektörü, önemli bir yer tutmaktadır. Verimli toprakları, elverişli iklimi ve yakın bir gelecekte tamamlanacak olan sulama projeleri ile Hatay Tarım sektörü daha da güçlenecektir.

2012 yılı TÜİK rakamları dikkate alındığında Hatay İli Maydanoz, Pazı, Erik ve Mandalina (Satsuma) üretiminde Türkiye birincisi, Trabzon hurması Şalgam ve Marul (Göbekli) Türkiye ikincisi, Havuç Türkiye üçüncüsü ve Pamuk ve Zeytin  üretiminde Türkiye dördüncüsüdür.
Ülkemiz yaş sebze meyve ihracatının 2012 yılında %20’sini gerçekleştirdiği ilimizin ihracat değeri 455 milyon TL olup, en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında S.Arabistan, Rusya ve Irak yer almaktadır. İhraç edilen ürünlerde ise Limon, Portakal ve Mandalina ilk sıralardadır.
İl tarımının özellikle markalaşma ve ihracat odaklı planlanması için, tüm paydaşların katılımı ile “Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı” hazırlanmıştır.

Stratejik Plan ile Hatay ilimizin, ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan sürdürülebilir, verimliliği yüksek, tarım ve tarıma dayalı sanayinin de katkısıyla, uluslararası alanda rekabet edebilen gelişmiş bir il olması hedeflenmektedir.
Plan hazırlanırken 362 köy ve 76 beldede 972 soru içeren anket sonucunda mevcut durum analizi yapılmış, Örnek çiftçilerle görüşülmüş ve araziler yerinde incelenmiş,

Hangi ürünü, nerede, hangi nitelikte, ne kadar üreteceğiz?

Ürün havzalarını nasıl oluşturacağız? Sorularına cevap aranmıştır. Planın Bakanlığımız politikaları ve stratejik planı dikkate alınmıştır.
Plan dahilinde;
İlçe ve köy bazında kümelenme esasına göre ürün deseni haritaları,
Ürün deseninde yer alan türlerde çeşit seçimi,
İlçe ve köy bazında yatırım konuları belirlenmiştir.

İlimizin kalkınması için tüm paydaşların katılımı ile hazırlanan Stratejik Plan çerçevesinde, planlanan faaliyetler, hedeflenen amaçlar doğrultusunda, verimlilik, eşitlik ve katılımcılık esaslarını gözeterek iki yıldır uygulanmaktadır.
2010 yılında hazırlanan Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı (2011-2015), 2011 yılından itibaren uygulanmaktadır. 2012 yılı sonunda uygulama sonuçları üzerine yapılan değerlendirmede, bitkisel üretime ait 2015 hedeflerine hızla yaklaşıldığı veya aşıldığı tespit edilmiş birçok üründe hedeflerimizde revizyon yapılmıştır.

Bakanlığımız tarafından toplum refahını üst düzeye çıkarmak amacı ile maliyeti düşük, verimi yüksek ürünlerin belirlenmesi, bu ürünlerin üretiminin yaygınlaştırılarak ihtisaslaşması, pazarlama ağının ve ürünlere ait borsaların oluşturulması, tarım-sanayi entegrasyonunun gerçekleştirilmesinin hedeflendiği havza çalışmaları hızla yürütülmektedir.

İlimiz bu çalışmalar kapsamında; Altınözü, Antakya, Belen, Hassa, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Samandağ, Yayladağı ilçeleri bakanlığımız DOĞU AKDENİZ,  Dörtyol, Erzin, İskenderun ilçeleri ise Kıyı Akdeniz Havza’sında yer almaktadır.
Yürütülen çalışmalarda düzenli olarak güncellenen veriler ışığında, hangi ürünün, hangi ilçe ve alt havzada üretilmesinin, ekolojik ve ekonomik olarak en uygun olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Yerelde stratejik plan kapsamında yürüttüğümüz ürün deseni çalışmalarının ve diğer çalışmaların bakanlığımız çalışmalarına altlık oluşturacağı muhakkaktır.
Bu kapsamda ilimizde gerçekleştirilecek toplantıların il tarımımıza ve çiftçilerimize katkı sağlamasını diler misafirlerimizi ve katılımcılarımızı saygıyla selamlarım” dedi.

Toplantıda  Bakanlık konu uzmanları Ziraat Mühendisleri, Salih Aydın, İlkay Çağlar, Ergün TOPRAK, Tülay KIZILAY ve Şube Müdürü Halil İbrahim DUMAN tarafından sunumlarla bilgiler aktarıldı. Toplantı sonunda katılımcılarla bölge tarımının geliştirilmesi konusunda istişarelerde bulunuldu.

tarım-altı-havza-toplantısı-2

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarım Alt Havza Toplantısı Yapıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir