featured

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi Hataylıların İlgisine Sunuldu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesin’de  200’ün Üzerinde Şifalı Bitki Sergileniyor

İl Özel İdaresi bütçesinden ayrılan ödenekle kamulaştırılan ve tarihi dokusuna bağlı kalınarak restore edilen 22 odalı eski Antakya Evi’nden dönüştürülen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi hizmete girdi.

Müzede; fesleğen, adaçayı, defne, kantaron, karabaş otu, hartlap, çakşır kökü, meyan kökü, taş nanesi, böğürtlen kökü, erguvan yaprağı, pelin otu, asma, hatmi gülü, ebegümeci ve ölmez çiçeği gibi 200’ün üzerinde tıbbi ve aromatik bitki vatandaşlara tanıtılıyor, bitkilerin ne tür rahatsızlıklara iyi geldiği konusunda uzmanlar tarafından bilgi veriliyor, bitkilerden elde edilen hoş kokusu ve mükemmel tadıyla oldukça farklı içecekler ve yine bitkilerden elde edilen birbirinden hoş kokulu karışımlar da vatandaşların beğenisine ve ilgisine sunuluyor.

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’nde incelemelerde bulundu. İncelemelere, Vali Yardımcısı Şahin Bayhan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Hüseyin Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ümmühan Eryurt, Müze Müdürü Nilüfer Sezgin, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet İlçim, İl Özel İdaresi’nden ve özel firmadan ilgililer katıldı.
 
-İlimiz Güçlü Bir Tarım Sektörüne Sahip-

Konuyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Hatay Valisi  M. Celalettin Lekesiz, ilimizin sahip olduğu mükemmel iklim kuşağı, Amanosları, Amik Ovası ve bunların beraberinde getirdiği zenginliklerden kaynaklı olarak güçlü bir tarım sektörüne sahip olduğunu, yıllık tarımsal üretimin parasal karşılığının 3 milyar 200 milyon liraya ulaştığını kaydederek, Reyhanlı ve Büyük Karaçay Barajı’nın devreye girmesiyle de sulanabilir alanların yüzde 20’lerden yüzde 80’lere ulaşacağını ve böylece elde edilen tarımsal gelirin de katlanarak artacağını söyledi.

-Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı-

Son yüz yıllık verilerin analiz edilmesiyle yaklaşık 15 aylık bir çalışma sonucunda hazırlanan Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı hakkında bilgi de veren Lekesiz, “Planda; alt yapı ve üst yapı çalışmaları, çiftçiye yönelik eğitim ve tanıtım çalışmaları yer alıyor. Öte yandan tamamen ihracat odaklı olmak üzere ilimiz genelindeki doğru ürün deseni haritasının çıkartılmasından, ihracatçı birliklerinin kurulması, çiftçinin örgütlenmesi, bu çatı altında eğitim almaları, doğru tarım ürünlerine yönelmeleri gibi faaliyetler yer alıyor. Bunların bir bir hayata geçmesiyle Ortadoğu’nun tarım ve ticaret üssü olması gibi bir hedefimiz var. 2 yıllık uygulaması sonucunda memnuniyetle belirtmek isterim ki örneğin sadece sütten elde ettiğimiz gelir 6’ya katlandı.” dedi.
 
-İlimizde İlk Örnek-

Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı’nda önerilen konulardan birinin de ilimizde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi kurulması olduğunu ifade eden Lekesiz, ‘Valilik olarak tıbbi ve aromatik bitkiler açısından çok zengin olan ilimizde, bir müze kurulması, yerel, ulusal ve küresel düzeyde bunun tanıtılması ve tüketiminin artırılmasına ilişkin çalışmalarımızı yaptık. Eski bir Antakya evini satın aldık, yılların yorgunluğu ile diz üstü çökmüş olan bu tarihi yapıyı restore ettik ve müze yapmak için proje hazırladık. Geldiğimiz nokta son derece memnuniyet verici. İlimizde ilk defa Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi açılıyor.’ diye konuştu.

 -Bin 861 Bitki Türünün Yaklaşık 400’ü Tıbbi ve Aromatik Bitki-

Lekesiz, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Kilis illerini kapsayan bölgede yaklaşık 2 bin 577 bitki türü bulunduğunu, bunlardan bin 861’inin ilimiz sınırları içerisinde olduğunu, bu türlerden 223’ünün de endemik bitki olduğunu ifade ederek, ‘İlimiz genelinde yetişen bin 861 bitki türünün yaklaşık 400’ünün tıbbi ve aromatik bitki olduğunu değerlendiriyoruz. Bu konuda çalışmalar devam ediyor ve sonucu da kamuoyu ile paylaşılacak.” dedi.

Lekesiz şöyle devam etti: ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi ile, yerelde insanımızın sahip olduğu zenginliklerle ilgili farkındalık oluşturulması sağlanacak. İlimizin sahip olduğu diğer değerlerin de tanıtımına yönelik önemli bir çalışma olacak. Tıbbi ve aromatik bitkilerin edebiyat ve sanat dünyamızda da kullanılmasından örnekler, tablolar şeklinde hazırlanarak müzenin duvarlarını süsleyecek. Hem kültürel, hem turizm sektörü hem de ekonomik hareketlilik adına ilimizin ve ülkemizin önemli bir müze kazandığını rahatlıkla söylemek mümkün.”diye konuştu.

foto-galerii

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi Hataylıların İlgisine Sunuldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir