featured

TÜRKSAT 4A uydusu 23:09’da fırlatılıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin uydu serüveninde yeni bir aşama olarak değerlendirilen Türksat 4 A uydusu uzay yolculuğuna çıkıyor.

Japon ve Türk mühendislerin ortak üretimi olan Türksat 4 A uydusu bugün Türkiye saati ile 23:09’da Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden uzaya fırlatılacak.

TÜRKSAT 4 A’YI UZAYA PROTON TAŞIYACAK

Uyduya, yakıt gönderme işlemi fırlatmadan 6 saat önce başlayacak ve fırlatmaya 2 saat kalana kadar bu işlem devam edecek. Roketin ateşlenme işlemi bilgisayarla yapılacak. Roket bin 100 yolcu uçağının itme gücüne eşit olacak. Roketin fırlatılmasından 9 dakika sonra tüketilen yakıt miktarı 680 tona ulaşacak. Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ise TÜRKSAT 4 A uydusu roketten ayrılacak. Fırlatmadan 5 dakika 47 saniye sonra uydu, fırlatıcı roketin kapsülünden çıkacak ve uzayla tanışacak. Ancak yolculuğu Breeze-M olarak adlandırılan alt-kademe roketine bağlı şekilde yaklaşık 9 saat daha devam edecek. Uydunun fırlatılıştan itibaren tüm yolcuğu 9 saat 13 dakikada tamamlanacak. Daha sonra Breeze-M’den başarıyla ayrılması, uydunun fırlatılışının başarılı olduğu anlamını taşıyor. Bu ayrılıştan sonra uydu, dünyanın etrafında dönmeye başlayacak ve yörünge yükseltme manevralarıyla 50 derece doğu boylamına ulaştırılacak.

İLK SİNYAL 9 SAAT 13 DAKİKA SONRA ALINACAK

Fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra ilk sinyalin alınması planlanan uydu, “50 Derece Doğu” boylamına yerleştirildikten sonra bu boylamda yaklaşık 3 ay kalacak. Kontrol istasyonları aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, daha sonra “42 Derece Doğu” boylamına yerleşecek.

Fırlatılıştan hemen sonra uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak.

2 bin 340 Mhz band genişliğinde ve 3 bin 800 kg ağırlığındaki Türksat 4 A uydusunu uzaya Rusya üretimi Proton M füzesi taşıyacak. İletişim uydularının uzaya gönderilmesinde kullanılan 9 bin 673 kilogramlık Proton M füzesi, fırlatmadan 9 saat 13 dakika sonra uydudan ayrılacak. Proton, ilk kez bir Türk uydusunu uzaya taşıyacak.

Uzay şartları oldukça ağır. Uydunun güneş gören yüzü artı 200 dereceye kadar ısınırken, güneş görmeyen tarafı sıfırın altında 200 dereceye kadar soğuyabiliyor. Türksat 4 A’nın bu şartlar altında 30 yıl arıza vermeden çalışması planlanıyor.

TÜRKSAT 4 A İLE NE DEĞİŞECEK?

Türksat 4 A ile birlikte uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye’nin uydularının sayısı 4’ü aktif olmak üzere 5’e yükselecek.

Türksat 4 A uydusu ile Türkiye’nin uydu filosunda ilk defa yeni teknoloji olan Ka Bant frekansı yer alacak. Bu sayede daha önce ulaşılamayan Afrika’nın Sahra altı kısmına da televizyon yayınlarını ulaştırma imkanı kazanılacak. Ka- bant aracılığıyla kapsama alanlarına küçük daireler şeklinde yayın indirilerek, daha yoğun ve etkin yayın imkanı sağlanacak. Böylece internet erişim maliyetleri de düşecek. Tüksat 4A uydusunda yayıncılık hizmetlerinin yanı sıra askeri amaçlı uydu yayınlarına da imkan verilebilecek.

Türksat 4 A uydusu, Türkiye’nin haberleşme kapasitesini 3 kat arttıracak projenin önemli parçalarından birini oluşturacak. Bu uydu, iletişimin yanı sıra, Çin’in batı bölgelerinden İngiltere’nin doğusuna kadar Türkiye, Avrupa, Orta Asya, Yakındoğu ve Afrika dahil geniş bir bölgeye televizyon yayınlarının aktarılmasını sağlayacak. Böylelikle, Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları Avrupa ve Asya’nın ardından Afrika’yı da kuşatacak.

2019 İÇİN HEDEF 7 UYDU

TÜRKSAT 5A uydusunun 2015 yılının başlarında, diğer uyduların ise 2017 ve 2019 yıllarında uzaya fırlatılması öngörülüyor.

Böylelikle, Türkiye 2019 senesinde en az 3’ü yerli üretim olan, toplam 7 uydudan oluşan bir uydu filosuna sahip olacak. Bu uydu filosu sayesinde Türkiye, Güney Amerika, Kuzey Amerika’nın doğusu, Avrupa, Asya ve Afrika’nın tamamı ile Avustralya’nın batısını kapsama alanına katarak, dünya nüfusunun yüzde 91’ine kendi uyduları aracılığıyla erişim imkanına kavuşacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜRKSAT 4A uydusu 23:09’da fırlatılıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir