featured

Uganda’nın Ankara Büyükelçisi Olwa iş adamlarını ülkesine davet etti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uganda’nın Ankara Büyükelçisi Johnson Ogara Olwa, Türk işadamlarını ülkesine inşaat, tarım ve bankacılık sektörlerinde yatırım yapmaya davet etti. Olwa, Türk okullarıyla birlikte Uganda’ya yatırım gelmeye başladığını söyledi. Ülkesinde Türk okullarına karşın negatif bir algı olmadığının da altını çizen Büyükelçi Olwa, “Bu okullara dair negatif algı söz konusu değil.

Çok kaliteli iyi bir eğitim veriliyor. Uganda eğitim sistemini takip ediyorlar. Uluslararası bir okul. Herkes bu okullara gönderemiyor. Eskiden varlıklı aileler çocuklarını Amerikaya gönderirdi. Ancak şimdi buraya gönderiyor. Zaten kaliteli eğitim vermeseydi varlıklı aileler çocuklarını buraya göndermezdi. Bu okullar sadece Uganda da yok. Tanzanya, Kenya dünyanın her yerinde var.” dedi.

Birleşik Sanayici ve İşadamları Derneğinin (BİRSİAD) ve TUSKON’un davetlisi olarak Hatay’a gelen Uganda’nın Ankara Büyükelçisi Johnson Ogara Olwa ülkesindeki yatırım fırsatlarını Hataylı işadamlarına anlattı.

Uganda ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerinin ticaret alanında gelişmesi gerektiğini belirten Büyükelçi Olwa, Uganda’nın yatırım açısından fırsatlar ülkesi olduğunu söyledi. Uganda’nın Orta Afrikada merkez bir Ülke olduğunu hatırlatan Olwa buraya yapılan yatırımların diğer ülkelerin kapısını açma fırsatı oluşturduğunun da altını çizdi.

37 milyon nüfuslu Uganda’nın giderek büyüdüğünü söyleyen Olwa “Ekonomide serbest piyasa, liberal ekonomiye sahip. IMF 25 yıl önce serbest ekonomiye geçmesini teklif etti. Gıda yiyecek içme suyu üretimi birçok alanda yatırıma açık. IMF para fonuyla yatırımla ilgili bu alanda anlaşma yapıldı. Uganda Afrika’nın merkezinde olduğu için lojistik anlamında büyük imkan sağlıyor. Mesela hizmet sektörü, imalat sektörü olsun Sudan gibi ülkelere açılabilirler. Uganda 37 milyonluk pazar olarak değil 200 milyonluk pazar olarak görülmeli. Ülkede istikrar var. 40 senedir ülkede huzur var. Yönetimde demokrasi hakim. İklim olarak ekvatorel bir iklime sahip. Çok yağış var. Senede 3 ay yağmur yağmıyor. Ülkenin bazı bölgelerinde sürekli yağmur yağıyor. Gece gündüz eşitliği var. Toprağımız tarıma elverişli. Siyah toprak.
Yeraltı kaynakları hakkında bilgi veren büyükelçi, “ Kömür dışında tüm madenler bulunuyor. Şimdi araştırmalar sonunda petrol ve gazda bulundu. Bildiğiniz üzere üretim için hammaddeye ihtiyaç var. Hammadenin üretim için yakın olmalı. Bu şartlar mevcut.” dedi.

UGANDA YATIRIMCI DOLU BİR ÜLKE

Uganda hukuk sistemine göre ülkede elde edilen karın Türkiye’ye getirilme imkanı bulunduğunu da hatırlatan Olwa, “Ülkemizde katma değer vergisi yatırımcıya geri ödeniyor. Makine ekipmanı gümrüğe tabi değil. Bir araç götürdüğünüzde bu da vergiye tabi değil. Havalanından vize alabilirsiniz, Büyükelçilikten de. Uganda ile birçok ülke arasında ticaret anlaşması var. Bu anlaşma size büyük bir pazar sağlar. Avrupa Birliği’nde olduğu gibi Güney Afrika Birliği var. Rahat dolaşım yapabilirsiniz. Aguad adlı bir birlik var. Amerikan pazarında mallarınızı satabilirsiniz. Uganda için 350 milyonluk bir kaynak söz konusu. Uganda’da bir tesis yapmak istediğinizde Eximbanktan destek alabilirken, makine ekipmanınızı da kendiniz getirebiliyorsunuz.” şeklinde konuştu.

ANANAS İHRACATI YAPILIYOR AMA SOĞUK HAVA DEPOMUZ YOK

Uganda’nın bir tarım ülkesi olduğunu Hataylı İşadamlarına anlatan Olwa şöyle konuştu “Tarım için ülkemiz çok müsait bir ülke. Tarım konusunda yatırım yapmak istediğinizde toprak çok verimli. Gübre kullanmanıza gerek olmadan ürün alabiliyorsunuz. Toprak o kadar verimli Susamı toplayabiliyoruz ancak muhafaza sıkıntısı var. Sebze ve meyveler tüketiciye günlük satılıyor. Muhafaza imkanları yok. Uganda hayvancılıkta da ileri seviyede. Ananas, soğuk hava deposu olmadığı için hemen ihraç ediliyor. Viktoria Gölü balık anlamında dünyanın en büyük gölü. Tatlı su balığımız var. Dünyadan çok talep var. Balık işini yapan yok. Bu alanda yatırım yapılabilir.”

Uganda’nın turizm anlamında Türkiye ile benzerlik gösterdiğini kaydeden Büyükelçi Olwa “Birçok kuş türü var. Doğa güzelliklerimiz var. Otel var. Ama daha fazla ihtiyacımız var. Müşteri hizmetlerimiz yeterli değil. Uganda halkı da Türk halkı da sıcak kanlı. 10 aydır buradayım. Herkes benimle arkadaşlık kurmak istiyor.” ifadelerini kullandı.

Ziyarette Hataylı İşadamlarının sorularını cevaplayan Uganda Büyükelçisi Olwa, yatırım düşünen işadamlarını Ankara’ya davet ederek her türlü yardımı sağlayacaklarını da sözlerine ekledi.

ESKİOCAK: UGANDA TARIMSAL ALANDA ÖNEMLİ BİR FIRSATLAR ÜLKESİ

Büyükelçi Olwa’yı Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nda ağırlayan Ticaret Odası Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak ise “Uganda özellikle tarımda çok dikkatimizi çekiyor. Antakyalı işadamlarımızın bu ziyaret dikkatlerini çekecek ve ilgileneceklerdir. İlimizde ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Uganda ile ticaret ilişkisi kuran işadamı Erkan Güral ise izlenimlerini işadamları ile paylaştı. Ülke’ye inşaat, petrol ve tarım sektörlerinden birçok yatırım yapıldığını söyleyen Güral, Uganda da madencilik açısından da birçok mineral bulunduğunu kaydetti.

BÜYÜKELÇİ OLWA YENİ MÜZEYİ GEZDİ

Antakya’da yapımı devam eden yeni müzeyi Büyükelçi Olwa, işadamı Necmi Asfuroğlu’nun konuğu oldu. İlk gününde şehrin tarihi, turistik yerlerini gezen Büyükelçi Olwa, ziyaretinin ikinci gününde işyerlerini gezdi. Helene Center’ı ziyaretinde mobilyanın Uganda’ya İran üzerinden geldiğini söyleyen Büyükelçi, mobilya işçiliğinin çok güzel olduğunu belirterek mobilyacıları yatırıma çağırdı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uganda’nın Ankara Büyükelçisi Olwa iş adamlarını ülkesine davet etti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir