featured

Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Türkiye

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet, sözlük anlamıyla; bir ulusun egemenliği kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı yönetim biçimidir. Diğer anlamı ile halkın yine halk tarafından yönetilmesidir.

Hatay Gönüllüler Konseyi Derneği 29 Ekim Cumhuriyet Bayaramı ile bir açıklama yaparak “Cumhuriyet yönetiminde kurallar yasalarla belirlenir. Cumhuriyet yönetimini ve bir ulusa kazandırdıklarını anlamak için cumhuriyet ile yönetilen ülkelere bakmak yeterlidir.” dedi.

Hatay Gönüllüler Konseyi Derneği yaptığı yazılı açıklamanın devamında ise şunları söyledi; Avrupa’da bilim ve teknolojideki gelişmelerin etkisiyle yenileşme çağı başlamış, o zamana kadar tüm dünyada egemen olan; oligarşi, monarşi gibi azınlığın çoğunluğa tahakküm ettiği yönetim biçimi, halkın kendi kendini idare etmesi gerektiği fikrinden yola çıkarak yerini cumhuriyet yönetimine bırakmıştır.

Cumhuriyet yönetimi, bir bakıma insanlık tarihindeki sosyo-ekonomik ve teknolojik gelişmeler nedeniyle zorunluluk halini almıştır.

Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı’mızın başarılı olmasından sonra ülkemize en uygun yönetim şeklinin “Cumhuriyet” olduğu kabul edilmiş ve TÜRKİYE CUMHURİYETİ 29 EKİM 1923 tarihinde ilan edilmiştir. Cumhuriyet yönetiminde; Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi “EGEMENLİK, KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.”

Cumhuriyetin ilanı, Türk Kurtuluş Mücadelesinin askeri ve siyasi alanda zafere ulaşmasının sonucudur. Osmanlı monarşik yönetiminin milli mücadeleye takındığı olumsuz tavır, batıdaki siyasi gelişmelere paralel olarak cumhuriyetle yönetim tavrını geliştirilmiştir. Bu gelişmelerin aksine batının tüm çabasına rağmen bir devlet yok olmamış aksine genç, dinamik, çağdaş yeni bir Türk Devleti; TÜRKİYE CUMHURİYETİ kurularak, ülkeyi çağdaş uygarlık seviyesine çıkaran inkılâplar için elverişli bir ortam hazırlanmıştır.

Cumhuriyetin ilanından sonra kazanımlarımızı saymakla bitiremeyiz. Ancak ana başlıklar halinde sayacak olursak bunları;

*   Siyasi alanda yapılan yenilikler,

*   Toplumsal alanda yapılan yenilikler,

*   Hukuk alanında yapılan yenilikler,

*   Eğitim ve Kültür alanında yapılan yenilikler ve

*   Ekonomi alanında yapılan yenilikler olarak ifade edebiliriz.

Cumhuriyetin ilanı ile memleketimizde; medreselerin kapatılması, Latin alfabesinin kabul edilmesi, giyim kuşam tarzımızın değişmesi, soyadı kanunu, kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, laikliğin kabulü, tarımsal kalkınma programları, tüm yurtta yapılan kalkınma hamleleri; modern ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşma savaşıdır. Top yekûn yapılan bu yenilikler dolayısıyladır ki, bugün Türkiye Cumhuriyeti çağdaş ülkeler arasındaki yerini almıştır.

Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkmak her Türkiye Vatandaşının asli görevidir. Ulu Önder Atatürk’ün “YURTTA SULH, CİHANDA SULH” sözünden yola çıkarak;

YAŞASIN CUMHURİYET, YAŞASIN TÜRKİYE…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Türkiye

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir