featured

“Yeni Doğanda Mekanik Ventilasyon Eğitimi” Hatay Devlet Hastanesi Konferans salonunda gerçekleştirildi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı sağlık tesislerinin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde görevli Sağlık Personeline yönelik olarak, Hatay ili Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği önderliğinde Yenidoğan Yoğun Bakım Hizmetlerinin güçlendirilmesi, Yenidoğan bebeklerin sağlıklı ve güvenli şartlarda bakım İhtiyacının sağlanması amacıyla “Yeni Doğanda Mekanik Ventilasyon Eğitimi”  Hatay Devlet Hastanesi Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Programa, Hatay İl Sağlık Müdürü Dr.Ümit Mutlu TİRYAKİ, Hatay Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr.Sebahattin YILMAZ, Tıbbi Hizmetler Başkanı Uzm.Dr.Ali PEKMEZCİ, Hastane Yöneticileri, konusunda uzman hocalar ve çok sayıda sağlık çalışanı katılım gösterdi.

Eğitimin açılış konuşmasını Hatay İli Kamu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Sebahattin YILMAZ yaptı.

YILMAZ; Bu eğitimin amacı son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle, mekanik ventilasyonun ilkelerinin daha iyi anlaşılması ve kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yüksek riskli bebeklerin yaşam şansları artırılması hedeflenmiştir.

Yenidoğan bebeğin mekanik olarak solutulması aslında pek de zor olmayan teknik bir iştir. Asıl zor olan bu bebeklere bütüncül olarak yaklaşabilmek, tüm sistemlerin dengelerini sağlayabilmek, tüm sistemlerin dengelerini sağlayabilmek ve herhangi bir sakatlığa meydan vermeden bebekleri yaşatabilmektir. Bu ise ancak iyi bir ekiple mümkündür. Hekim, hemşire ve diğer sağlık çalışanları ancak tek yürek olup çalıştıklarında bu başarıya ulaşabilirler.

Yenidoğanda Mekanik Ventilasyon Eğitiminin gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta eğitmen Hocalarımız olmak üzere tüm katılımcılara ve personelimize teşekkür eder, eğitimin hayırlara vesile olmasını temenni ederim. Dedi.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlar ve sunumlar gerçekleştirildi.

Eğitimin Başkanlığını üstlenen Çukurova Üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı Hocalarından Prof. Dr. Nejat NARLI’nın Eğitim programının akışı hakkında bilgi vermesinin akabinde Ventilatör Terimleri ve Klasik Ventilasyon, Nonvazif Ventilasyon konularını Mustafa Kemal

Üniversitesinde görevli Yrd.Doç.Dr.Selda ARSLAN, Ventilatördeki Hastanın Monitörizasyonu konusunu, Mustafa Kemal Üniversitesinde görevli Yrd. Doç. Dr. Çiğdem EL, Ventilatörden Ayırma konusunu Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Uzm. Dr. Kurthan MERT, Ventilatördeki Yenidoğan Bebeğin Beslenmesi konusunu Özel Adana Metro Hastanesinde Görevli Diyetisyen İlayda Sena BALKI, HFOV konusunu Çukurova üniversitesi Neonatoloji Bilim Dalı Hocalarından Prof. Dr. Nejat NARLI tarafından anlatıldı.

Sistem Birçok Merkezde Başarıyla Uygulanmakta

Neonatal resüsitasyon programının pekçok merkezde başarıyla uygulanmasının katkısı da yadsınamaz bir gerçektir. Yüksek riskli yenidoğan kavramı, son yıllarda sıkça kullanılan bir terim olup literatürde de yüksek riskli infantların izlemleri ile ilgili çok sayıda çalışma yer almaktadır. Bir yenidoğanı yüksek riskli gruba sokan pekçok faktör bulunmaktadır. Bu bebeklerin büyük kısmı ileri bakım desteğine ihtiyaç duymakta, birçoğu da mekanik ventilatör desteğine gereksinim göstermektedir. Yüksek riskli yenidoğanların yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatışları sırasında ve ventilasyon desteği aldıkları süre boyunca, komplikasyonlar açısından yakın izlemleri çok önemlidir. Bununla birlikte bu hastaların yenidoğan yoğun bakım ünitesinden taburcu edildikten sonra da, geç komplikasyonlar açısından takip edilmeleri gereklidir. Bu takip sürecinde ebeveynleri karşılaşabilecekleri sorunlar açısından bilgilendirmek ve bebeğin bakımına uyumlarını sağlamak çok önemlidir. Bazı yenidoğan ünitelerinin, yüksek riskli yenidoğan morbidite çalışmaları bulunmakla birlikte, daha uzun süreli prospektif, genel morbiditenin değerlendirildiği çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada; yenidoğan yoğun bakım ünitemizde mekanik ventilasyon desteği alıp, taburcu edilmiş yüksek riskli bebeklerin gelişimlerini takip etmek ve karşılaşabilecekleri sorunları saptamak amaçlanmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Yeni Doğanda Mekanik Ventilasyon Eğitimi” Hatay Devlet Hastanesi Konferans salonunda gerçekleştirildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir