featured

Yeşil Doğa ekranlara Hatay’ı taşıdı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 18 Haziran Pazar günü CNN Türk ekranlarında yayınlanan ‘Güven İslamoğlu ile Yeşil Doğa’ adlı programın konuğu oldu.

Doğanın sesine kulak veren Güven İslamoğlu “Yeşil Doğa”da, bu kez Hatay’ı seçti. Medeniyetler kenti Hatay’da bir rota çizen Güven İslamoğlu, Titus Tüneli’nden, Samandağ Plajı’na Kaya Mağaraları’ndan Musa Ağacı’na kadar  ilin tüm doğal güzelliklerini ekrana taşıdı.

İSLAMOĞLU: ANTAKYA’DA GECE HAYATI BİR BAŞKA KEYİFLİ

Camilerin havraların ve kiliselerin yan yana olduğu hoşgörü kenti Hatay’da küçük bir keşif gerçekleştiren ve Hatay’ın mutfağına da hayran kaldığını dile getiren İslamoğlu, programının başında tarihi Eski Antakya Evi’lerinin çeşitli özelliklerine yer verdi. Ardından Antakya Sokakları’nın canlılığına da dikkat çeken İslamoğlu, bu dar ve renkli sokakların geceleri de ayrı bir keyifli olduğunun altını çizerek, buranın insanlarının bilindiğinin aksine çok daha sosyal olduğunu vurguladı.

BAŞKAN SAVAŞ: YANI BAŞIMIZDA VAROLAN SAVAŞ BİZE GİTTİKÇE SIĞLAŞAN BİR EKONOMİ OLARAK YANSIYOR

Konuşmasına insanların Hatay’a çok fazla ön yargı ile yaklaştığının belirterek başlayan Başkan Savaş, “Hatay’a geldikten sonra o psikolojiden kurtuluyorsunuz. Hatay’ın gündelik canlılığına kendinizi kaptırıyorsunuz. Çok fazla tv izlemeyen biriyseniz savaşın gölgesini asla burda hissetmezsiniz. Bütün bunlar bizim için bir artı. Son 6 yıldır yanıbaşımızda olan kardeş kavgası bizi olumsuz olarak etkilemekte. Varolan savaş bize gittikçe sığlaşan bir ekonomi olarak yansıyor” açıklamasında bulundu.

BAŞKAN SAVAŞ: EXPO 2021 SAYESİNDE GERÇEK DEĞERLERİMİZİN FARKINA VARACAĞIZ

Sözlerine Hatay için yapılaması planlanan projeler ile devam eden Başkan Savaş, “Şu anda bir çıkış içerisindeyiz. Bunlardan biri EXPO 2021. Şehri geleceğe hazırlamak adına EXPO vesilesiyle tarihi mekanlarımızı zeginleştirerek gündelik hayata katmak, alt yapı sorunlarımızı kalıcı çözümlere ulaştırmak , Asi Nehri’ni Hatay’a kazandırmak, ulaşım imkanlarımızı kolaylaştırmak ve yeşil alanlarımız arttırmak gibi projelerimiz mevcut. EXPO bizim için olumlu bir güç olacak. Hemşehrilerimiz de EXPO için oldukça heyecanlandı. Bizde şeker var, su var, irmik var yani helvalık her şey var. Ama biz şimdiye kadar hiçbirşey yapmamışız. EXPO sayesinde gerçek değerlerimzin farkına varacağız” ifadelerine yer verdi.

İSLAMOĞLU MUSA AĞACI’NI İZLEYENLERLE BULUŞTURDU

Programın ilerleyen dakikalarında Amanos Dağları’ndan doğan Batıayaz Deresi’ni de izleyenlerle buluşturan İslamoğlu, doğal bir güzellik olarak tanımladığı tatlı su kaynağına hayran olduğunu dile getirdi. Hıdırbey Köyü’ndeki Hz. Musa Ağacı’nı da ziyaret eden İslamoğlu, Musa Ağacı ile ilgili rivayeti izleyenlerle  paylaştı.

YAPIMI 150 YILDA TAMAMLANAN TİTUS TÜNELİ CNN TÜRK EKRANLARINDA

Yapımı 150 yıl süren ve Çevlik Sahili’ne insan eliyle kurulmuş 7 metre yüksekliğinde, 6 metre genişliğinde, aynı zamanda 130 metre uzunluğunda olan Titus Tüneli’nin müthiş bir tarihi yapı olduğunu dile getiren İslamoğlu, tünelin Hatay’a gelenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’NİN EN UZUN PLAJI ÇEVLİK SAHİLİ’NDE CARETTA CARETTALARIN ÖZELLİKLERİ KONUŞULDU

Türkiyenin en uzun plajı aynı zamanda Caretta Carettaların (yeşil deniz kaplumbağası) da yuvası olma özelliğine sahip Samandağ Çevlik Plajı’nı da ekranlara taşıyan İslamoğlu, plajın özellikleri ile ilgili Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Michel Atik ile kısa bir röportaj gerçekleşirdi. Atik, “Burada bulunan ve Hatay tarafından koruma altında olan yeşil deniz kalumbağasının nesli denizde var olan diğer canlı türlerinden ötürü tehlike altında. Bizler bu güzide hayvanların yumurtlama dönemlerinde sahilde yapmış olduğumuz çeşitli yuvalandırmalar ile bu riskin biraz da olsun önüne geçmiş bulunmaktayız. Ayrıca geçmişte Caretta Carettalar denizlerde bulunan çöpleri de yiyerek karada ölü bulunmuştu. Ama artık nesilleri koruma altında olan yeşil deniz kaplumbağaları Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin deniz temizliği çalışmaları ile daha güvende” açıklamasında bulundu.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN GAZELLA GAZELLALAR KIRIKHAN’DA KORUMA ALTINDA

Rotasının Kırıkhan’a çeviren İslamoğlu, Dünya’da sadece Hatay’da yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan olan Gazella Gazellaları (Dağ Ceylanları) da izleyenlerle buluşturdu. Koruma altına alınmasıyla sayıları giderek artan Gazelle Gazellalar için Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Hatay Dağ Ceylanları Üretim İstanyonu’nu da ziyaret eden İslamoğlu, burada Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç ile kısa bir söyleşi gerçekleştirerek Dağ Ceylanları hakkında bilgiler aldı.

HATAY DAĞ CEYLANLARI ÜRETİM İSTASYONU’NDA CELANLARIN SAYILARI ARTTIRILIYOR

Öğünç, “Çeşitli araştırmalar sonucunda nesli tükenme tehlikesi alında olan Gazella Gazellaları koruma altına alabilmek için çeşitli projeler yürüttük. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak sınır bölgeine kurulan Hatay Dağ Ceylanları Üretim İstanyonu’na ilk olarak biri dişi olmak üzere 7 adet Gazella Gazella bırakıldı. Bu sayede 2008-2010 yılları arasında sayıları 60-70 civarında olan bu güzel hayvanların sayısı şu anda 500’ü aştı. Bulunduğumuz istasyonda bakımları yapılıyor ve ardından doğal yaşamlarına geri bırakılıyor. Hedefimiz türün risklerini berteraf ederek nesli kurtarmaktı, bunu da başardık” açıklamasında bulundu.

Kırıkhan’da bulunan Ceylan Baba Türbesi sebebiyle ceylanların kutsal sayılarak korunduğunun altını çizen İslamoğlu, bölge halkının bilinçlendirilmesi sayesinde tükenmek üzere olan Dağ Ceylanları’nın sayısının giderek arttığına dikkat çekti.

GÖLBAŞI TÜRKİYE’NİN SAYILI SULAMA ALANLARINDAN BİRİ OLMAYA ADAY

Ardından Gölbaşı’na geçen İslammoğlu, bu gölün korunması ve turizme kazandırılması gerektiğini izleyenlerle paylaştı. Öğünç İslamoğlu ile yaptığı kısa söyleşide, “Eski zamanlarda bu gölden çıkan sular Amik Ovası’ndaki gölü beslemiş. Gölün isminin Gölbaşı olmasının da sebebi bu. Amik Ovası’nın kurutulmasının ardından sadece bu göl kalmış. Biz istiyoruz ki burası da yok olmasın ve Hatay turizmine kazandırılsın. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün yatırım planları kapsamında risklerin ortadan kaldırılarak çalışmalar yapılacağı belirtildi. Gölbaşı önümüzdeki günlerde farklı floryası ve biyolojik yapısıyla Türkiye’nin sayılı sulama alanlarından birisi olmaya aday olabilecek”dedi.

‘Güven İslamoğlu ile Yeşil Doğa’ adlı program Hatay’ın görsellerini bulunduğu slayt gösterisi ile son buldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yeşil Doğa ekranlara Hatay’ı taşıdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir