featured

Vahşi Sulama toprağı çoraklaştırıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, vahşi sulama yöntemiyle tarım topraklarının çoraklaştığını, damlama sulamanın yaygınlaşması için eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Eker, “Vahşi sulama yöntemiyle bereket umarak yaptığımız sulama felakete dönüşüyor” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eder, Adana’da Tarımsal Yayım ve Eğitim Merkezi’nin (TAYEM) açılışını yaptı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ndeki törende Bakan Eker’e Pozantı İlçesi’nde yürütülen ‘Çilek Toplayan Kınalı Eller Projesi’nde yetiştirilen çilekleri köylü kadınlar ikram etti. Bakan Eker, çileklerin tadına bakıp, köylü kadınların kınalı ellerini açtırarak objektiflere poz verdi.

‘VAHŞİ SULAMA TOPRAĞA ÇORAKLAŞTIRIYOR’
Bakan Eker, Adana TAYEM’in açılışında yaptığı konuşmada ise sulama eğitimleri üzerinde durdu. Bakan Eker, 60 yıllık teknolojilerle yapılan vahşi sulamada tarım topraklarının çoraklaştığını, taban suyunun yükselmesi nedeniyle derin köklü tarım bitkilerinin zarar gördüğünü vurguladı. Bakan Eker, “Vahşi sulama yöntemiyle bereket umarak yaptığımız sulama felakete dönüşüyor. Bunun en çarpıcı örneğini Harran’da görüyoruz. Şimdi Harran’da 55 bin hektar tarım arazisi çoraklaştı. 85 milyon lira harcayarak bu toprağı kurtarmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Adana’da ise Aşağı Seyhan Ovası’nda benzer tehlikenin ortaya çıktığına dikkat çeken Bakan Eker, bakanlık olarak sulama sistemlerinin yer altına alınıp, suyun toprağa felaket değil, bereket getirmesi için çiftçi örgütleriyle ve sulama birlikleriyle ortak çalışmalar yürüteceklerini kaydetti.

KURBANLIK SIKINTISI YOK
Törenin sonunda Bakan Eker, protokol üyeleri ve köylü kadınlarla birlikte tesisin açılışını yaptı. Daha sonra bahçeye bir fidan dikti.
Bu törenden önce Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’u makamında ziyaret eden Bakan Eker, yaklaşan Kurban Bayramı’nda büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmayacağını dile getirdi. Bakan Eker, geçen yıl 770 bin büyükbaş, 2.2 milyon küçükbaş hayvan kurban edildiğini, bu yıl için kurbanlık olarak 1,5 milyon büyükbaş, 3.5 milyon küçükbaşın yetiştirildiğini, herhangi bir sıkıntı olmayacağını bildirdi.

AHİLİK KUTLAMASINDA PİLAV DAĞITTI
Bakan Eker, Adana Esnaf Sanatkar Odaları Birliği’nce düzenlenen 6’ncı Ahilik Haftası etkinliklerine de katıldı. Gar Meydanı’nda yapılan etkinlikte Birlik Başkanı Kazım Barışık’ın şahsında tüm Adana esnafının bayramını kutlayan Bakan Eker, esnafın ülkenin omurgası olduğunu, onların işlerinin yolunda gitmesi için hükümet olarak ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini dile getirdi. Bakan Eker, ‘Yılın Ahisi’ seçilen Madeni Sanatkar Remzi Coşarpınar’a Ahilik kaftanı giydirdi. Ardından katılımcılara etli pilav ile ayran dağıtımına katıldı. Bakan Eker, pilav dağıtırken tadına bakmayı da ihmal etmedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Vahşi Sulama toprağı çoraklaştırıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir