featured

Balıkçıların Yeni Sezonda Yüzleri Gülecek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakanlar Kurulu kararı ile geçtiğimiz yıl uygulamaya konularak 12 metreyi geçen teknelere metre başına 10 ile 20 bin TL arasında ödeme yapılarak satın alınması bazı balıkçılar tarafından olumlu karşılandı.

Geçen yılın Haziran ayında Bakanlar Kurulu kararıyla denizdeki balık kaynaklarının av baskısından korumak ve tekne sayısını belli bir seviyeye çekmek amacıyla uygulamaya koyduğu boyu 12 metreyi geçen teknelere metre başına 10 ile 20 bin TL arasında ödeme yapılarak satın alınması bazı balıkçılar tarafından olumlu karşılandı.Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı, uygulamanın olumlu bir uygulamanın çok olumlu bir uygulama olduğunu düşündüklerini söyledi.

Çok fazla avlanma ruhsatı verilmişti

Zaman içerisinde Türkiye’de çok fazla avlanma ruhsatının verildiğini belirten Kamacı, “Ülkemizde Avrupa standartlarının çok üzerinde avlanma ruhsatı mevcut. Bu uygulamayla avlanma ruhsatlarının sayısı düştü. Teknelerini satan balıkçılarda daha fazla modernize edilmiş, daha büyük tekneleri alabilme imkanlarına sahip oldular.” dedi.

 Tekne sayısı artacak

Uygulamanın tekne sayısını da azalttığının altını çizen Kamacı; “Kalan balıkçı teknelerine de belli bir süre içerisinde standart getirilmesi ile avlanma işi Avrupa’da olduğu gibi belli bir standarda oturacak. Bu yüzden uygulama memnunluk verici bir olaydır. Olumlu olduğunu düşünüyoruz. Çevlik balıkçı barınağında 100’ün üzerinde balıkçı teknesi var. Bu teknelerimiz sadece Hatay’da değil İzmir’e kadar gidip avlanabiliyor ve bu ahşap teknelerin sahipleri bu uygulamadan yararlanmak için Gıda Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’ne müracaat etti.” dedi.

 İşsizlik sorunu olabilir

Uygulama’nın tek bir dezavantaj getirmesinden çekindiklerinin altını da çizen Kamacı; “Uygulamanın getireceği tek bir sorun var oda işsizlik sorunu. Azalan tekne sayısı ile birlikte balıkçı teknelerinde çalışan işçilerden çoğu işsiz kalabilir. İşsizliğin yeni modernize edilen teknelerle de bertaraf edilme imkanı olabilir. Ancak, bununda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıkta kalabilecek arkadaşlarımızın mağdur edilmemesi yönünde bir faaliyetin yapılmasını istiyoruz.” dedi.

Sezonun erken kapanması mutlu etti

Bu sene avlanma sezonunun erken kapatılmasından dolayı da büyük bir memnunluk duyduklarının altını da çizen Kamacı, şöyle devam etti; “Bu sene avlanma sezonu Nisan ayında kapandı. Bu da bizleri çok sevindirmiştir. Geç açılacak olması da bizleri daha fazla sevindiriyor. Çünkü denizlerimizdeki yavru balıklarımızın korunabilmesi ve balık çeşitliliğimizin artması ve korunması için bu kararı önemsiyoruz ve destekliyoruz. Bu uygulamanın devam etmesini istiyoruz. Bu uygulamanın yıllardır mücadelesini veriyorduk. Sonunda oldu. Çok yerinde ve doğru karar. Avlanma sezonunun hem il ekonomisine hemde ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır.”

 Tekneler bakımda

Öte yandan Nisan ayında sona eren avlanma sezonunun ardından Çevlik balıkçı barınağında bulunan balıkçı tekneleri bakıma alındı. Kaymakamlığın izniyle getirilen büyük vinçlerle karaya çıkartılan tekneler, yıllık bakımları yapıldıktan sonra tekrar denize indirilecek ve avlanma sezonunun başlaması beklenilecek.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Balıkçıların Yeni Sezonda Yüzleri Gülecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir