featured

Din Adamlarına Talesemi hastalığı anlatıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Hatay Talasemi ile savaşıyor’ projesi kapsamında din görevlilerine Naim Atakaş Anadolu lisesinde Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Dr. Kadir Güler tarafından verilen Talasemi eğitiminde; Talasemi nedir, kaç çeşit talesemi hastalığı vardır? ve neler yapılabilir konuları anlatıldı.

Talasemi hastalığı 3 tiptir:
1- Talasemi Major (Hasta Tip): Akdeniz anemisi olarak da bilinir. 3-4 aylıkken başlayan, sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığıdır. Halsizlik, solgunluk iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer-dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme iskelet sisteminde değişiklik, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkar. Bu hastalar hayatları boyunca düzenli tedavi görmek zorundadırlar. Uygulanan tedaviler zor ve pahalı olup sürekli kan nakline bağlı olarak vücutta demir birikimi sonucu kalp ve karacaiğer başta olmak üzere birçok organda komplikasyonlar görülebilmektedir.
2- Talasemi İntermedia (Hafif Hastalık Tipi): Genellikle bir yaşından sonra tanı konulur. Taşıyıcılar gibi tamamen sağlıklı olmayan, kan gereksinimleri daha az olan hastalığın hafif tipidir.
3- Talasemi Minör (Taşıyıcı Tip): Talasemi (Akdeniz Anemisi) taşıyıcıları dışarıdan sağlıklı görünürler, hasta değillerdir fakat hastalığı taşıyan ve çocuklarına geçiren kişiler olarak adlandırılmaktadır Eğer her iki ebeveyn Talasemi taşıyıcı ise her gebelikte %25 olasılıkla normal, %50 olasılıkla Talasemi taşıyıcısı, %25 olasılıkla Talasemi majör çocuk doğabilir. Bu nedenle evlilik öncesi her genç çift talasemi taşıyıcısı olup olmadıklarını test yaptırarak öğrenmelidirler. Taşıyıcılık bulaşıcı değildir. Talasemi taşıyıcılığı bir hastalık değildir ve tedavi gerektirmez. Taşıyıcılık evlenmeye engel değildir. Ancak iki taşıyıcının evlenmesi halinde gebeliğin erken dönemlerinde  doğum öncesi tanı yapılabilir.
Toplantıya Kırıkhan Müftüsü Mekki Solmaz, imamlar ve din görevlileri katıldı.

Kırıkhan Toplam Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Gökhan Güler, ayrıca Kırıkhan’da tüm 8. Sınıf öğrencilerine toplum sağlığı merkezi tarafından  Talasemi eğitimi verildiğini,  Toplum  sağlığı merkezinde Pazartesi ve Perşembe günleri Talasemi taşıyıcılığı açısından kan tahlili yapıldığını ve isteyen vatandaşlara Talasemi hakkında eğitim verildiğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Din Adamlarına Talesemi hastalığı anlatıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir