featured

MKÜ’de Rektörler Zirvesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mustafa Kemal Üniversitesi, 220. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı için bir araya gelen Üniversite Rektörlerini ve YÖK Üyeleri’ni iki gün boyunca devam eden etkinliklerle misafir etti.

YÖK ÜYELERİ VE REKTÖRLER ONURUNA GALA YEMEĞİ

YÖK üyeleri ve üniversite rektörleri ilk olarak Ottoman Palace’de onurlarına verilen Gala Yemeği’nde bir araya gelerek Antakya yöresine ait leziz yemekleri tattılar. Müzik eşliğinde ve oldukça keyifli geçen Gala Yemeği’nde Antakya Musiki Cemiyeti’nin verdiği müzik ziyafeti davetlileri mest etti. Birbirinden güzel şarkıların seslendirildiği gecede şarkıların büyüsüne kapılan davetliler ise unutulmayacak bir gün yaşadı.

 ORGANİZASYONUN ÖNEMİNE DEĞİNİLEN KONUŞMALARA YER VERİLDİ

Hatay Vali Vekili Kadim Doğan ve Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan’ın da katıldığı Gala Yemeği’nde düzenlenen programın önemine değinen kısa konuşmalara yer verildi. Konuşmalarda ağırlıklı olarak organizasyonun Mustafa Kemal Üniversitesi ve Hatay için taşıdığı öneme işaret edildi. Buradaki program, konuşmaların ardından sona erdi.

27 OCAK ÜNİVERSİTELERARASI KURUL TOPLANTISI

27 Ocak’ta ise MKÜ Atatürk Konferans Salonu’nda YÖK üyeleri ve üniversite Rektörlerinin katılımıyla Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nın 220. oturumu düzenlendi.

180 ÜNİVERSİTEDEN 236 TEMSİLCİ

Üniversitenin tarihi günlerinden birini yaşadığı ve 180 üniversiteden 236 temsilcinin katıldığı toplantı, aziz şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.  Ardından konuklara Mustafa Kemal Üniversitesi’nin 20. Yılı için hazırlanan videosu ile Doğu’dan ve Batı’dan abide şahsiyetlerin portrelerinden oluşan Bilim Öncüleri Yolu belgeseli izlettirildi.

 “ÜNİVERSİTELER TOPLUMUN VE İNSANLIĞIN ESİN KAYNAĞI”

Daha sonra konuşmalara geçilerek ilk olarak MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder söz aldı. 220. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nın ev sahipliğini yapmanın heyecanını yaşayan Rektör Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder; üniversitelerin ürettikleri bilgiyle, yetiştirdikleri insan kaynaklarıyla, oluşturdukları toplumsal fayda ve hizmet kalitesiyle toplumun ve insanlığın esin kaynağı olduğunu ifade etti. Mustafa Kemal Üniversitesi’nin 21 yıllık geçmişi olduğunu hatırlatan Rektör Güder konuşmasına şöyle devam etti: “Üniversitemiz, eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme safhalarında hedeflerini sürekli güncele doğru yeniliyor ve kararlarını ise katılım içinde ortak akılla alıyor. Üniversitenin uygulamaları toplum yararına odaklanmış, rasyonel bir anlayışla hareket eden, altyapısı ve çevresi itibariyle de ekolojik, estetik ve başarılı bir kurumsal yapıya sahiptir. Bu yapının harcı ise ilk olarak 1992 yılında kuruldu ve kurulduğu günden bu yana akademik ve idari kadronun özverili çalışmalarıyla Mustafa Kemal Üniversitesi, her geçen gün saygın üniversiteler arasındaki yerini alma hedefine adım adım yaklaşıyor.”

60 BİN’İN ÜZERİNDE MEZUN ÖĞRENCİ

Üniversitenin fiziksel ve ruhsal gelişim imkânlarının yanı sıra zengin kütüphanesi ile bir çekim merkezi haline geldiğini kaydeden Rektör Güder, üniversitenin 60 bin’ in üzerinde öğrenciyi mezun ettiğini, her yıl 8 bin civarında yeni öğrenciye kucak açtığını ve 2013-2014 öğretim yılı başında ise öğrenci sayısının 35 bin 600’lere ulaştığı bilgisini aktardı.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ

Rektör Güder konuşmasında uluslararasılaşma, yabancı öğrenciler ve üniversite-sanayi işbirliği gibi konulara da yer verdi. Bu konulardan özellikle üniversite-sanayi işbirliğine dikkat çeken Rektör Güder, üniversite olarak reel sektörün karşılaşmış olduğu problemlerin çözümü içerisinde yer almanın ve sahip olunan bilgi birikimiyle bölgenin kalkınmasında öncülük etmenin önceliklerini oluşturduğunu kaydetti.

Rektör Güder bu konunun devamda ise şunları aktardı: “Bilim, Sanayi ve Teknolojiye yönelik görevlerimizin etkin bir şekilde yerine getirilmesi bakımından, girişimciliğe, yenilikçiliğe, bilimsel gelişmeye ve yüksek katma değerli teknoloji üretimine dayalı, bilgi tabanlı ve rekabetçi ekonomik yapısıyla dünyanın en gelişmiş on ülkesi arasında yer alacak bir Türkiye’nin oluşumunda ve ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmayı çok önemsiyoruz.”

 ULUSLARARASILAŞMA

Konuşmasında uluslararasılaşma konusuna da dikkat çeken Rektör Güder, üniversitenin Avrupa ile entegrasyon çalışmalarından söz etti. Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) ve Diploma Eki (DE) sistemlerine geçildiğini hatırlatan Rektör Güder, Avrupa Birliği (AB) üyesi 20 ülkeden 85 üniversite ile 260 farklı bölümde Erasmus ikili değişim anlaşmalarının olduğu bilgisini verdi.

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, konuşmasının sonunda programı düzenleme fırsatı veren Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına ve programa katılımları için Türk Üniversitelerinin Rektörlerine teşekkür etti.

ÜNİVERSİTELERARASI KURUL BAŞKANI PROF. DR. HASAN İBİCİOĞLU

Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ise konuşmasında Üniversitelerarası Kurul’un Doçentlik sınavı hakkındaki bilgilerine yer verdi. Üniversitelerarası Kurul’da Doçentlik müracaatlarının hızlandırılmasına yönelik çalışmalarının hızla devam ettiğin söyleyen Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, “Bununla ilgili olarak bilgisayar alt yapısı çalışmalarımız hızla devam ediyor. Nisan ayında 3 bin küsur civarında doçentlik müracaatı vardı. Doğal olarak istisnai bazı aksamalar olabilir. Burada özellikle müracaat edildikten sonra doçentlik jürisinden çekilen veya emekli olan kişiler olabiliyor. Ama bunlarla ilgili olan aksamaların hızla giderilmesine yönelik çalışıyoruz.” diye konuştu.

İBİCİOĞLU’NUN İZLENİMİ

İbicioğlu Mustafa Kemal Üniversitesi’nin ev sahipliği hakkındaki izlenimlerini ise, “Bu değerli ev sahipliğinden, kusursuz organizasyonundan ve bize gösterilen misafirperverlikten dolayı Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder’e ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu kurulun hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” şeklindeki sözleriyle değerlendirdi.

HATAY VALİ VEKİLİ KADİM DOĞAN

Hatay Vali Vekili Kadim Doğan da konuşmasında Hatay’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini içeren bilgilere yer verdi.

HATAY’IN TARİHİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ

Hatay’ın M.Ö 5500 yılından bu yana bir yerleşim bölgesi olduğunu belirten Hatay Vali Vekili Kadim Doğan konuşmasında şunları aktardı: “Hatay, yaklaşık 1,5 milyon nüfusu ile 81 il arasında nüfus yoğunluğu bakımından 6. Sıradadır. Türkiye’nin Ortadoğu’ya Ortadoğu’nun da Anadolu’ya, Akdeniz’e ve Avrupa’ya açılan kapısıdır. Akdeniz’e kıyısı vardır. İki hudut kapısı bulunmaktadır. Adana, Tarsus, Konya, Gaziantep, Kapadokya gibi önemli ve tarihi yerlere yakındır. İskenderun Limanı çok önemli bir değere sahiptir. Hem Anadolu’nun ilk camisi olan hem de Müslüman ve Hristiyan dünyası için ortak değer taşıyan Habib-i Neccar Camii’si ilimizdedir. Dünyanın ilk mağara kilisesi olan Saint Pierre Kilisesi Hatay’dadır. Hristiyan adının ilk defa konuşulduğu ve kabul edildiği yer Hatay’dır. Farklı din, etnik köken ve kültürlerin merkezidir. Bu topluluklar ilimizde yüzyıllardır barış içerisinde yaşar. Dünyanın en büyük mozaik müzelerinden birisi ilimizde yapılmaktadır. Dünyanın geceleri ışıklandırılan ilk caddesi ilimizdedir. Çok zengin tarım imkanı vardır ve çok farklı tarımsal ürünler yetiştirilmektedir.”

İBİCİOĞLU’NA PLAKET TAKDİMİ

Konuşmaların ardından Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu’na Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder tarafından plaket takdimi yapıldı. Sonrasında ise program oturumlarla devam etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MKÜ’de Rektörler Zirvesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir