featured

Amik Ovası tehdit altında

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri yaptığı yazılı açıklamada, Amik Ovasının kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

‘Hatay genelinde 155 bin hektarlık arazilerin yüzde 75 sulanabilir araziler bulunmaktadır. 2015 yılında faaliyete geçecek Reyhanlı Barajının hayata geçmesi ile 2017 yılına kadar 175 bin hektar alanın yüzde 90’nının sulanabilmesi hedeflenmektedir’ diyen Kuseyri açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava Hatay’daki çiftçileri endişelendirmeye başlamıştır..

Amik Ovası ile bölgedeki verimli tarım arazilerinin su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranı kuraklık nedeniyle yüzde 25 seviyelerine kadar düşmüştür. Geçtiğimiz yıl ortalama doluluk oranı yüzde 70 olan bölgedeki baraj ve göletler, kuraklıktan dolayı yüzde 20 seviyesine kadar gerilemiştir. Ölçümlere göre Tahtaköprü Barajı 71’den 25’e, Yarseli Baraj yüzde 45’ten 22’ye, Yayladağı Barajı yüzde 100’den 28’e ve Karamanlı Göleti de yüzde 100’den 52’ye düşmüştür. Önceden kuyularımızdan 40 metreden su alınabilirken şuan 140 metreden su alınabilmektedir.

Türkiye’nin en verimli tarım arazilerinden ve “bereketin simgesi” olarak bilinen Amik Ovası, beslendiği Asi Nehri, Karasu ile Afrin Çayıyla da aynı zamanda bölgesinin en büyük toprak düzlüğüne sahiptir. 250 bin dekar ekilebilir alana sahip olan Amik Ovasını yüzde 40’ını buğday yüzde 20’sini mısır ve yüzde 40’ını pamuk oluşturmaktadır. Geçen Yıl Amik Ovası’nda 250 Bin Dekar Ekili Arazide 150 Bin Ton Buğday Üretimi Yapılmışken,

Bu Yıl İse 175 Bin Dekar Alanda Ekilen Buğdayın Veriminde Susuzluktan Dolayı % 60 Düşüş Yaşanması Beklenmektedir. Amik ovasında mevsim normallerinin üzerinde giden hava kuraklığa neden olurken çiftçimiz ne yapacağını şaşırmış durumdadır. % 70 e varan tane kayıplarının olduğu buğdayda amik ovasında çiftçi kara kara düşünmeye başlamıştır. Kırıkhan’da tahtaköprü barajından gelen su geçmişte kanalları doldurup koskoca amik Ovası’nın her kesimini sularken, şu anda kanallar tamamen kurumuş durumdadır. Şu anda her bölgede kuyusu olan çiftçiler kuyularından su çekerek sulama işlemine başlamış durumdadırlar. Hatay’da çiftçimiz çok sıkıntılı durumdadır. Acilen Hükümetimiz tarafından ciddi tedbirler alınması gerekmektedir.

Bölgemizde daha şimdiden oluşan zarar büyük boyutlardadır. Bundan sonra yağacak yağmur bu zararı ortadan kaldırmayacaktır. Hatay ili tarım sektöründe başta sulama olmak üzere yeni yapılan yatırımlarla Hatay tarımının çok daha iyi bir noktaya götürülmesi ve Ortadoğu’nun tarım ve ticaret üssü olması hedeflenmelidir. Hükümetimizin acilen gerekli girişimlerde bulunarak elektrik borcu ve kredi olan çiftçilerimize borçlarını ertelemesi veya taksitlendirmesi hususunda yardımda bulunması gerekmektedir. Elektrik borcundan dolayı elektriği kesilen çiftçilerimizin ise elektriği açılmalıdır.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Amik Ovası tehdit altında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir