featured

Hatay’da Seralarda Organik Fideler Yetiştirilmeye Devam Ediyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaş sebze meyve üretiminde söz sahibi olan Hatay’da hemen hemen her tarlada organik tarım yapılıyor. Sebze fidelerinin seralara yerleştirildiği bu günlerde Hataylı çiftçiler toprakla buluşturdukları her fideye doğal hayvan gübresi kullanıyor.

Su israfının önlenmesi için damla sulama yöntemiyle ihtiyaçları karşılanan seralar, 45 gün gibi kısa bir sürede ürün veriyor. Yetişen sebzeler iç piyasada ülkenin dört bir yanına gidiyor.

Hatay’da bahar seraları şubat ayı ortalarında kurulmaya başlıyor. Seraların kurulacağı topraklardaki yabani otlar tek tek el ile toplanarak tırmık ile toprak yumuşatılıyor. Fideler toprağa yerleştirildikten sonra doğal gübre ile desteklenerek üzerleri naylonlar ile örtülüyor.

Seralar havanın durumuna göre belirli aralıklarla havalandırılıyor. Damla sulama ile eksiksiz sulanan fideler çiftçiye salma sulamadan daha fazla verim sağlıyor.

Çiftçiler tarlada genelde ailece çalışıyor. Çiftçilerden Ziya Aykut; “Her sene aynı günlerde ekiyoruz. Yetiştiriyoruz yani hepsi özellikle organik. Bizim attığımız gübreler organik gübre. Davar gübresi. Yani herhangi bir katkı madde atılmıyor. Sadece organik gübre kullanıyoruz. Bizim yetiştirdiğimiz ürünler iç piyasaya satıyoruz.  Antep olsun Adana olsun, bizim bu çevreler alıyor. Öyle satılıyor. Salatalık ekiyoruz. Marul ekiyoruz.  Ocakta başlıyor bizim işimiz, Temmuza kadar sürüyor.” Diye konuştu.

Çiftçilerden Kadir Bilen de; “ Yaptığımız tarım hep organik. Hormon adına hiçbir şey yok. On beş günde bir, ziraat mühendisi buraya gelir ilaç olsun gübre olsun kontrol eder. İlaçları kontrollü atıyoruz.

Çiftçiler organik ürünün piyasa fiyatının kendilerini tatmin ettiğini ve organik ürünlerin insan sağlığına zarar vermediği için tercih ettiklerini belirtti.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay’da Seralarda Organik Fideler Yetiştirilmeye Devam Ediyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir