featured

‘Akdeniz Meyve Sineği İle Toplu Mücadele Yapılmalı’

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dörtyol İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Akdeniz Meyve Sineği zararlısı ile mücadele yöntemlerinin çiftçilere anlatıldığı bir toplantı tertipledi.

Dörtyol İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan İnal’ın evsahipliği yaptığı toplantıya Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birlik Başkanı Hacı İbrahim Seçer ve çok sayıda çiftçi iştirak etti.

Dörtyol İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan İnal yaptığı açılış konuşmasında Akdeniz Meyve Sineği ve zararları konusunda bilgiler aktararak; “Bilindiği üzere ilçemiz sınırları içerisinde bulunan turunçgil sahalarında Akdeniz Meyve Sineği hasat olgunluğuna gelen meyve  üzerine yumurta bırakmak suretiyle zarar vermektedir. Yumurtadan çıkan larvalar meyve etine girerek meyve etinin yapısını bozmakta ve tüketilmesini imkansız hale getirmektedir. İhracatta toleransı “0” (sıfır) dır. Dolayısıyla meyve üzerinde zararlı kalıntısı tespit edildiğinde ürün ihraç edilmemektedir. Masrafla üretilen ürünün hasadını ve tüketimini imkansız hale getiren zararlı ile mücadele öncesi ve mücadele zamanı içerisinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile devamlı olarak irtibatta bulunmaları menfaatleri gereğidir. Mücadele için müdürlüğümüzce verilen direktiflere uyulması, tavsiye dışı ilaç kullanılmaması bu zararlı ile mücadeleyi başarılı kılacaktır” dedi.

Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk’de yaptığı açıklamada; “Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele konusunda üreticilerimizin birlikte hareket etmeleri önem arz etmekte. İlaç atım zamanlarını eş zamanlı olarak belirlemeniz yapılacak ilaçlamanın etkinliğini artıracaktır. Ayrıca Bakanlığımızın belirlediği ilaçların dışında bir ilaç kullanımının da yasaklanmış olduğu üreticilerimiz tarafından bilinmelidir” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi ise kaliteli mal üretmek kadar istikrarlı bir pazar oluşturmanın önemine değinerek; “Ne kadar kaliteli mal üretirsek üretelim, bunu arz edecek bir pazarımız yoksa yaptığımız masrafları karşılayacak bir pazar rakamına ürünümüzün ulaşması mümkün değildir. Bu nedenle ürünümüzün gerçek değerini bulması dış pazarlarımızı korumamıza bağlıdır. Türkiye’nin narenciye üretiminin % 20 sini karşılayan Hatay’ da bu üretimin % 40’ını Dörtyol ilçesi sağlamakta. Burada üretilen ürünlerin kalitesi Türkiye üretiminin kalitesine doğrudan etki ediyor.” dedi.

Bilgilendirme toplantısında üreticilere el broşürleri dağıtıldı ve Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak verildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Akdeniz Meyve Sineği İle Toplu Mücadele Yapılmalı’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir