featured

Akdeniz meyve sineği mücadelesi için hidrolize protein dağıtıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Dörtyol İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü iyi tarım uygulaması yapan çiftçilere Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele için ücretsiz olarak hidrolize protein dağıtımı yaptı.

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Çolakoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü görevlileri, Dörtyol İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri ile çok sayıda iyi tarım uygulaması yapan çiftçinin katıldığı program 23 Ağustos 2022 Salı günü saat 10;30’da gerçekleştirildi.  

Açılış konuşmasını yapan Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Çolakoğlu; “Anavatanı Afrika’nın doğusu ve tropikal bölgeler olan Akdeniz Meyve Sineği, tropik ve subtropik bölgelerde görülmektedir. Diğer meyve sineklerine göre daha serin iklimlere uyum gösterebildiği için ülkemizde turunçgiller ve ayrıca konukçusu oldukları Kayısı, Trabzon hurması, nar, şeftali, nektarin, elma ve incir meyvelerinde zarar vermektedir. Günümüzde birinci derecede önemli ticari ürünlere zarar verdiği için mücadelesi büyük önem taşımaktadır.

Dünya Ticaret Örgütü tarafından, ihracatta toleransı “0” Sıfır olan zararlı, yaş sebze ve meyve ihracatının önündeki en büyük engellerden birini oluşturmaktadır. Ev sineğinin üçte ikisi büyüklüğünde olan Akdeniz Meyve Sineği, sarımsı renk ile ayırt edilir. Vücudunun genel rengi sarımsı kahverengi olan sineklerin kanatlarında siyah ve soluk kahverengi şeritler yer alır.  

Ağustos ayı içinde bahçelere asılan tuzaklar aracılığıyla ergin sineklerin çıkış kontrolleri yapılır, Akdeniz Meyve Sineği tespit edildiğinde meyveler vurma olgunluğuna erişmişse mücadeleye başlanır. Meyvelerde zarar oluşturma zamanı; meyvelerin vurma olgunluğuna erişim dipten itibaren sararma başlaması ile anlaşılabilir. Tüm çiftçilerimizin zararlı mücadelesinde ortak harekete geçmeleri mücadelenin başarısını arttırır.” dedi.

 AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ TUZAĞI NEDİR? 

Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı hakkında da bilgiler veren İl Müdürü Çolakoğlu; “Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadelenin bir parçası olan tuzak metodu, feromonlar kullanılarak uygulanmaktadır. İçinde karşı cinsin kokusunu bulunduran tuzaklar, böcekleri cezbederek imha etmektedir. Böylelikle erginler yok edilerek böceklerin üremesi engellenmektedir. Tuzaklar bir dönüme 5 adet tuzak asılarak yerleştirilir.

Meyvelerde kalıntı bırakmayan bu yöntemde, tuzakların kapağında disk şeklinde aktif madde emdirilmiş bölge bulunmakta ve tuzak asıldıktan toplanana kadar etkisini koruyan feromonlar, 120 güne kadar etkili olmaktadır. Yerden yaklaşık 1.5 metre yükseğe asılan Akdeniz Meyve Sineği tuzakları, ağacın güney yüzüne yerleştirilir. Öğlen güneşine doğru bahçeye homojen bir şekilde yerleştirilen mücadele araçlarının girişlerinin dallar ve yapraklar nedeniyle tıkanmadığından emin olmak gerekir.

Çiftçilerimizin tuzakları kurarken, kaldırırken eldiven takması gerekir. Tuzakların meyve renk değişiminden ortalama 2 hafta önce asılması tuzakların etkinliğini artırır. Birçok Akdeniz ülkesinde kullanılan Akdeniz Meyve Sineği tuzakları, kullanımı kolay, ekonomik ve depolaması zahmetsizdir.” dedi.

Konuşmaların ardından üreticilere ücretsiz olarak hidrolize protein dağıtımı yapıldı ve kısa bir slayt gösterisi ile uygulama teknikleri anlatıldı. Üreticilerden gelen sorular yanıtlanırken sorunları da dinlendi. Ziraat Yüksek Mühendisi Hamdi Tanju Katipoğlu da üreticilere konuyla alakalı çiftçi mektubu dağıttı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Akdeniz meyve sineği mücadelesi için hidrolize protein dağıtıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir