featured

Amik Ovasında pamuk hasadı başladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Ziraat Odası Başkanları ve çiftçilerin katılımıyla ilk pamuk hasadı başladı.

İlçeye bağlı Topboğazı Mahallesinde gerçekleşen hasada katılan Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Pamuğun Türkiye’nin stratejik ürünlerinden biri olduğunu aktardı.

Pamuğun Amik Ovası için olmazsa olmaz bir ürün olduğunu belirten Yayman gazetecilere yaptığı açıklamada “Biz borçlarımızı pamukta ödemeye sözleşiriz. Gelinlerimizi pamukta getiririz. Kızlarımızı pamukta evlendiririz. Nişanları pamukta yaparız. Türkiye pamuk üretiminde dünyada 8.ci sırada fakat ithalci bir ülke. Tüketimde ise dünyada 4 sırada. Bu şu demek, biz pamuk ithal ediyoruz. Böylesine stratejik bir ürüne bakanımızdan daha fazla bir destek bekliyoruz. Hem Türk tekstili için her Türkiye’deki hayvancılık sektörü ve yem endüstrisi için hem de günlük hayatta kullanım bakımından pamuk çok çok önemli ve değerli bir ürün. Katma değeri en yüksek ürünlerden bir tanesi. Bunun için biz pamuk çiftçisinin gerçekten korunup, kollanması konusunda sayın bakanımızdan bir talebimiz var. Burada Ziraat Odası Başkanlarımızın, Çiftçilerimizin ve tüm şehrin bileşenlerinin bu yönde bir talebi var. Bunu Sayın Bakanımıza iletmek istiyorum.” dedi.

 Çiftçilere bereketli sezon dileğinde bulunan Milletvekili Yayman, çiftçilerin desteklemeyle daha mutlu olacağını sözlerine ekledi.

Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu ise yaptığı açıklamada, . Elyaf ve çiğitlere bakıldığında pamukta bu yıl yüksek verim beklediklerini söyledi.

Çolakoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

“Pamuk ülkemizin en stratejik ürünlerinden bir tanesidir. İlimizde geçen yıllarda pamuk üretimi fazla olmasına rağmen, münavebe sistemi sebebiyle 3 yıl üst üste aynı ürünü ekmemek üzere bu yıl pamuk üretiminin bir kısmı mısıra kaydı. 190 bin dekar civarında bir mısır üretimimiz var bu yıl. Bu sebeple pamuk üretimi alanımız geçen yıla göre biraz azaldı. Bu yıl yine 300 bin dekar üzerinde bir pamuk üretimi bekliyoruz. Bu yıl verimlerimiz iyi. Elyaf ve çiğitlere baktığımızda kalitenin çok yüksek olduğunu görüyoruz. İnşallah verimlerimiz de o oranda yüksek olacaktır. Geçen yıl pamuk üretimi yapılan alanlarımızda 6 bin 159 çiftçimize 184 milyon TL’lik bir destek ödemesi yapıldı.” dedi.

Bu yıl destekleme tebliğinin yayınlanmadığını belirten Çolakoğlu, yayınlanacak tebliğin çiftçileri memnun edecek seviyede olacağını sözlerine ekledi.

Amik Ovasında çiftçilik yapan Reşat Zortuk ise konuşmasında, bu yıl ürünlerinin bereketli olduğunu 400 dönümlük alanda ektiği pamuğun verimlerinden memnun olduğunu fiyatların da iyi olacağını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Amik Ovasında pamuk hasadı başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir