featured

‘Antakya Evleri’ yeniden misafir ağırlamaya başladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay’da dar sokaklar içerisinde mimari özellikleri ve avlularıyla dikkati çeken eski Antakya evleri, geçmişteki ihtişamlı günlerine yeniden dönüyor.

Bir zamanlar hemen her odasından bir sesin yükseldiği, zamanla bakımsızlık nedeniyle kaderine terk edilen evler, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Sokak Sağlıklaştırması Projesi” ile yeniden canlanıyor.

Adeta kentin tarihi dokusunu anlatan evler, dış kapı üzerinde yer alan farklı şekillerdeki demir tokmaklarıyla büyük beğeni topluyor.

Dar sokaklar içerisinde geniş avluları ve buradaki süs havuzuyla çok sayıda odası bulunan evler, son zamanlarda butik otel ve restoranlara dönüştürülerek cazibe merkezi haline geliyor.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Sokak Sağlıklaştırması Projesi”nin tüm hızıyla devam ettiğini, tarihi doku içerisinde Uzun Çarşı’nın başlangıcından itibaren ilk 90 metrelik kısmın tamamlandığını kaydetti.

Proje kapsamında 1,5 kilometrelik alanın ihalesini yaptıklarını ifade eden Savaş, şunları söyledi:

“Hatay’da en çok tarihi evler Antakya merkezde bulunuyor. Antakya’da tarihi ve geleneksel yapımız bin 150 civarında. Biz bu yapıların en azından çevresel düzenlemesini, sokak sağlıklaştırmasını yapıp yatırımcıya açmak istiyoruz. 1,5 kilometrelik proje ihalesi yaptık. Sene sonuna kadar ihalesini yaptığımız bu alanın sokak sağlıklaştırmasının büyük kısmını bitirmeyi hedefliyoruz. Hatay’daki başta merkez ilçe Antakya olmak üzere tüm ilçelerdeki tarihi dokuya el atmak istiyoruz.”

Restore edilen tarihi sokaklarda butik oteller, yöresel yemekler yapan lokanta ve kafeler açılmaya başlandığını dile getiren Savaş, bu sayede tarihi Antakya sokaklarının yeniden canlandığını kaydetti.

Büyükşehir olarak 7 Antakya evi aldıklarını bildiren Savaş, şöyle devam etti:

“Hedeflediğimiz, projenin tamamlanmasıyla bu sokaklarda büyük bir değişim olacak ve turizmin göz bebeği haline gelecek. Biz 7 Antakya evi aldık. Restorasyonlarını yapıp fonksiyon yükleyeceğiz. Bizim örneğimizle ticaret erbabının, otelcilerin ve diğer esnafımızın bu tarihi doku içerisinde yeni güzergahlar, mekanlar açmasını ve turizme katkı sağlamasını düşünüyoruz. Kısa süre önce Fransa’da dünyanın en büyük emlak fuarındaydık. Hatay büyük bir ilgi gördü. Hatay deniz, yayla, kaplıca, sağlık turizmi için hem de tarih kültür ve medeniyet birikimiyle kültür turizmi için biçilmiş bir kaftan.”

“Tarihi dokuya zarar vermeden titiz çalışma yapılıyor”

Evlerin yeniden eski ihtişamına kavuşması için bu yıl 5 milyon lira ayırdıklarını vurgulayan Savaş, “Önümüzdeki yıl da bir bu kadar parayı ayırmak istiyoruz. Yapılan restorasyon çalışmalarında tarihi dokuya zarar vermeden titiz bir çalışma yapılıyor. Hepsini bir anda bitirme şansımız yok, etap etap yapacağız. Bir evin restorasyonu 2 yıl sürüyor. Meşakkatli ve çok dikkatli yapılması gereken bir iş. Bu nedenle Hatay’ın tamamen elden geçirilmesi belki de 30-40 seneyi alacak.” diye konuştu.

Savaş, kentin turizm alanında çıtasını daha da yükseltmek için ellerinden geleni yapmaya gayret ettiklerini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Antakya Evleri’ yeniden misafir ağırlamaya başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir