featured

ATSO’dan Elektirik Kesintileri İçin Yol Haritası

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ATSO elektrik sık sık meyda gelen elektrik kesşntileriyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

Bilindiği üzere, İlimizde sık sık meydana gelen elektrik kesintileri, esnafımızı, tacir ve sanayicilerimizi olumsuz etkilemektedir.

Oda yönetimimiz, bazı sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek bu konuda gerekli araştırmalar yapılarak atılması gereken adımları belirlemeye çalışmıştır.Bunun yanında Odamız Genel Sekreterliği Tedaş Kurumu ile gerekli temaslarda bulunarak, elektrik tesisatı alt yapısı, yatırımları ve en önemlisi elektrik kesintileri hakkında bilgi alarak, kesintilerden doğan zararların karşılanması amacıyla izlenecek yol belirlenmeye çalışılmıştır.

Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin 11.Maddesine göre;  “Dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi, ilgili mevzuat uyarınca bölgesinde bulunan tüm müşterilere eşit taraflar arasında ayrım gözetmeksizin yeterli, kaliteli ve sürekli elektrik enerjisi sunacak şekilde hizmet vermekle yükümlüdür.

12.maddesine göre; Müşteriler, programlı kesintiler hakkında dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından, kesintiden en az kırk sekiz saat önce yazılı, işitsel veya görsel basın yayın kuruluşları aracılığıyla bilgilenmek zorundadır.

Buna göre, elektrik kesintisinin meydana geldiği anda,esnafımızın,tacirimizin veya sanayicimizin derhal 186 numaralı Müşteri Hizmetlerini arayarak, bu kesintinin planlı bir kesinti olup olmadığını ve arızanın ne kadar sürede giderileceğini öğrenmesi gerekmektedir.

Planlı bir kesinti meydana gelmişse, Kurumun bunu 48 saat önce bildirilmiş olması gerekir.Kurum elektrik kesintisini 48 saat önce bildirmemiş veya bildirmiş olup arızayı belirtilen süre içerisinde gidermemişse; bu nedenle de zarar meydana gelmişse, bu zararların tazmini yoluna gidilebilmektedir.

Plansız bir kesinti olması halinde veya voltaj düşüklüğünden doğan zararların tazmini için genel olarak müşteriler, kuruma 10 gün içinde dilekçe ile başvurarak uğramış oldukları zararların tazminini talep edebilirler. Aynı zamanda tüketici sıfatına haiz vatandaşlar, Tüketici hakem Heyetine de başvuru yapabilmektedirler.

Yukarıdaki ifadelerin dışında bilinmesi gereken başka bir husus ise; yıllık maksimum kesinti sıklığına ilişkin hedef değerlerin aşılması durumunda, süre açısından verilen sınırları aşan her bir kesinti için dağıtım şirketleri mesken abonelerine 20 TL, diğer abonelere ise 80 TL ödemek zorundadır. Tazminata ilişkin ödemlerin yapılabilmesi için faturaların kendi adına olması, dağıtım şirketine herhangi bir borçlarının olmaması, usulsüz elektrik kullanım cezası almamış olması, en son aya ait elektrik faturasını ibraz edilmesi gerekmektedir.

Tazminatın alınması için dikkat edilmesi gereken bir husus ise; Tazminata ilişkin başvurular elektrik enerjisinin tekrar tesis edildiği günden sonraki 5 iş günü içersinde yapılamalıdır. Başvurular Dağıtım şirketi tarafından 20 iş günü içersinde değerlendirerek işleme konmak zorundadır.

Sanayicilerimizin dikkat etmeleri gereken bir husus da; elektrik dağıtım kurumu ile yapmış oldukları sözleşmede yer alan, işyerine verilecek enerji miktarının kullanılan makine ve teçhizat için yeterli olup olmadığıdır. Çünkü ilk başta yeterli olan miktar, daha sonra yeni alınan makineler için yeterli olmayabilir. Bu durumda, sanayicimizin derhal yeteri kadar ek enerji miktarı verilmesi için kuruma başvuru yapmak zorundadır.

Esnafımız, tacirimiz ve sanayicimizin, elektrik kesintisi veya voltaj düşüklüğünden dolayı varsa zararın meydana geldiği andan itibaren, 10 gün içinde elektrik dağıtım kurumuna başvuru yapma hakkı bulunmaktadır. Bununla beraber, tacir sıfatına haiz olduklarından Genel hükümlere göre meydana gelen zararın tespitini Asliye Hukuk Mahkemesi’nden talep etmelidirler.

Mahkeme en kısa zamanda bilirkişi marifetiyle uğranılan menfi ve müspet zararı tespit eder. Bilirkişi raporu davalı kuruma tebliğ edilir. Kurumun tespit edilen zarara itiraz etmesi halinde; tespit davası ile belirlenen zarar miktarını yine, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tazminat davası açılabilmektedir.

Değerli üyelerimiz; Oda olarak konuyu yakından takip etmekteyiz. Yukarıda haklarınızı aramanız anlamında bilgilendirme yapmış bulunmaktayız. Daha detaylı bilgi için odamız genel sekreterliğinden bilgi alabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ATSO’dan Elektirik Kesintileri İçin Yol Haritası

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir