featured

Başarı İçin Ortak Akıl ve Birlikte Hareket

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Defne Envanteri Toplantısı Gerçekleştirildi.

‘Hatay Defne Envanteri ve Üretim Planlaması’ ile ‘Hatay İli Defne, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektörü, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi ve Ticaret İşletmeleri Envanteri Çalışmaları’ tanıtım toplantısı, bir zamanlar defne sabunu fabrikası olarak kullanılan otelde gerçekleştirildi.

14 Şubat 2013 Perşembe günü saat 14.00’de gerçekleşen toplantıda konuşan Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, tarım sektörünün ilimiz için çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Gelişmiş ülkelerde tarım sektörünün zenginlik üreten bir sektör olarak görüldüğünü vurgulayan Lekesiz, ‘İlimizde de tarım sektörü çok önemli. Tarımı köylü bir anlayışla değil, profesyonelce yürütmemiz gerekiyor. Toplam istihdamın yaklaşık yüzde 29’u tarım sektörüne dayanıyor. İlimizin elde ettiği her 100 liralık gelirin yaklaşık 20 lirasını tarım sektöründen elde ediyoruz. Daha fazlasını da elde edebiliriz. 2011 yılında tarım sektöründen elde ettiğimiz paranın tamamı, tüm toplam tarımsal üretimimizin parasal karşılığı yaklaşık 3 milyar liradır, ilimiz bu anlamda ilk sıralarda.’ dedi.

Elde edilen geliri daha fazla arttırabilmek amacıyla ‘Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Strateji Planı’nı hazırladıklarını da hatırlatan Lekesiz, ‘Bu planda ilimizin tarım sektöründeki dominant ürünleri önemli yer tutuyor ve bunlardan bir tanesi de defne ile tıbbi ve aromatik bitkiler. İlimiz bu alanda Türkiye’de birinci durumda. Bu sektörde 7 bin 500 insanımız istihdam ediliyor. İl genelinde 53 köyde defne tarımı yapılıyor ve bununla uğraşan aile sayısı ise bin 750. Bu sayıları da artırabiliriz. Defneden yılda ortalama 40 milyon lira gelir elde ediliyor. ‘Yapılan hesaplamalara göre ortalama 5 yıl içerisinde defneden rahatlıkla 120 milyon lira gelir elde edebiliriz’ demiştik.1,5 yıllık uygulamaların sonucunda 2012 yılı sonunda elde edilen gelir 57 milyon liraya çıktı. Bunu 157 milyon liraya çıkaracağımızdan da şüphemiz yok.’ şeklinde konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ilimizin tıbbi ve aromatik bitkiler alanında Türkiye’de pilot il seçildiğini de hatırlatan Lekesiz, bu sene 150 bin tane defne fidanını toprakla buluşturduklarını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahir Küçük de, Bakanlık olarak Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusuna büyük önem verdiklerini ifade ederek bu konuda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Antakya Belediye Başkan Vekili Serdar Güven de, defne bitkisinin ilimiz için önemine değinerek, yüzyıllardır bu ürünün baharatının, yağının, sabununun kullanıldığını söyledi.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun ise, ilimizde bulunan orman varlığının yüzde 39 olduğunu hatırlatarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın her ili bir ağaçla temsil etme gibi bir projesinin bulunduğunu, bu çerçevede ilimizde benimsenen ağaç türünün de defne olduğunu kaydetti.

Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Gözübenli, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, MKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr Alparslan Kaya, Antakya Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Hatay İl Koordinatörü Savaş Özgürsoy, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi, Hatay Sanayici ve İş Adamları Derneği (HASİAD) Başkanı Gülay Gül, Hatay Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Doğaya Dönüş Derneği (HATABİD) Başkanı Nidal Özdemir, Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, DETAPDER Başkanı Yılmaz Dönmez konu ile ilgili olarak faaliyetlerini ve görüşlerini paylaştılar.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Başarı İçin Ortak Akıl ve Birlikte Hareket

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir