featured

Bayrağa Saygı Nasıl Anlatılıp Nasıl Anlaşılmalı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BAYRAK NEDİR?” sorusu, günümüzde kime sorarsanız sorun aynı cevabı veya benzer cevapları alacağınız tek sorudur. Sokaktaki 20 vatandaşa, öğretmene, memura, şu soruyu sordum:

– Bayrak nedir?

Aldığım cevaplar:

“Bağımsızlığımızın simgesidir.”,

“Bağımsızlıkların temsilcisi Ulusal alamete bayrak denir.”,

“ Bayrak devlet egemenliğini, bağımsızlığını, şerefini temsil eder.”,

“Bayrak, devletlerin ve milletlerin ayırt edici simgesi, bağımsızlıkların temsilcisidir.”,

“Herhangi bir grup için, kullanılan kumaş parçalarına da bayrak denir.”,

“Bayrak, birlik beraberliği temsil eden, her zaman önemli, kutsal manalar ve değerler kazanmıştır.” şeklinde cevaplar aldım.

“Bağımsızlığımızı mademki temsil ediyor, o zaman bayrağa saygı göstermek lazım.” Örneğin; Bayrağı yerlere atmamak, yükseklere asmak, saygı göstermek lazım. Buraya kadar alınan cevaplardan bu sonuç çıkıyor. Bir eksiklik yok. Sorumuza devam edelim.

– Peki başka devletlerin bayraklarına saygı göstermeli miyiz?

Elbette başka devletlerin bayraklarına da saygı göstermeliyiz. Aldığım cevaplardan hemen bu sonucu çıkarmak zor olmadı.

Bayrak, mademki bağımsızlığın sembolü veya bağımsızlığın simgesidir, o halde başka devletlerin bağımsızlığı beni çok da ilgilendirmiyor. Yani “Komşumuz Yunanistan veya Fransa, Japonya, Amerika, Hollanda gibi daha birçok devletlerin bağımsızlığı beni hiç ilgilendirmediği için bu devletlerin bayraklarına da saygı göstermek gerekmez” desek, çok ta yanlış söylemiş olmayız, gibi geliyor bana.

Ama, saygı göstermek lazım. Değil mi?

Eğer saygı göstermek lazımsa, bayrağın tarifini yeniden yapmak gerekmektedir. Soru:

– Bayrağa saygıyı niçin yapmamız gerekir?

Sorunun cevabı İstiklal Marşı’mızda;“Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.” şeklinde ifade edilir. Yani en son ocak, en son ev, en son kişi kalana kadar yurdumun üstünde dalgalanacak diyor. Böyle diyorsa, bayrağın anlamı da o zaman değişiyor.

Bayrak: Bağımsızlığımızın sembolü olduğu gibi, Bir devletin sınırları içinde yaşayan her insanı tek tek temsil ediyor. Öyle ise Allah’ın yarattığı insanları temsil ettiği için ve bu insanların sembolü olduğu için, bizim de kendilerini temsil eden sembollerine yani bayraklarına saygı duymamız lazım.

Bayrağa bu anlamı yüklerseniz, başka devletlerin bayraklarına saygı göstermenin önemi, anlamı daha iyi anlaşılır. Şöyle ki; demiyor muyuz insanları yaratandan ötürü seveceğiz. O zaman Yüce Allah’ın yarattığı dünyadaki tüm insanları seveceğiz. Aynı zamanda onları temsil eden bayraklarına saygı göstereceğiz.

10 Şubat 2013 tarihli Türkiye gazetesinin haberinde “Siirt’te partisinin kongresine katılan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, asılı olduğu yerden aşağıya düşen Türk bayrağı tekrar asılana kadar konuşmasına ara verdi. Olayın medyada polemiğe sebep olabileceğini söyleyen Kışanak, “Bayrağı assınlar konuşmama devam edeyim” dedi. Bayrak yerine asıldıktan sonra konuşmasına devam eden Kışanak, “Kimse bugün bizi bahane etmesin, bahane üretmesin. Yalan yanlış politikalarla süreci heba etme lüksü yoktur.” şeklinde açıklaması, Türk Bayrağına saygı gösterdiği için değil, olayın medyada polemiğe sebep olacağı için, bayrağın bu günlere kadar devam edilen barış sürecine zarar vereceği için, bayrak tekrar yerine asılana kadar beklemiş.

Bu politikacı, bayrağın anlamını bilmediğinden veya saygı göstermeye bile değer bulmadığı için, bu sözlerle durumu anlatmıştır. Bilse Türkiye Cumhuriyeti’nin, sınırları içinde yaşayan her insanı, tek tek temsil ediyor, dolayısı ile kendisini de temsil eden bir sembole saygı duyarak başka sözlerle ifade ederdi. Sırf polemik olmasın diye değil, saygı duyulması için konuşmasını kesmesi gerekmez miydi?

29 Mayıs 1936 tarih ve 2994 sayılı Bayrak yasası çıkarılmıştır. Bu yasanın çıkışından bu yana Bayrağın tarifi ve anlamı hakkında okullarımızdaki öğretim müfredat programlarında öğretilenlerle gelinen sonuç, özet olarak: “Bir milletin bayrağı varlığının ve bağımsızlığının sembolüdür. Bayrak olmadan bağımsızlıktan söz etmek mümkün değildir. Bundandır ki, bayrak yere düşürülmez, atılmaz, yırtılmaz ve yakılmaz. Bayrak çekilirken selam durulur. Çünkü bayrak, insanın şerefidir ve namusudur. Ona, önce saygı duymak, sonra saygı duyulmasını sağlamak, haysiyetini ve yüceliğini korumak, kendimizi ve inandığımız değerleri korumak demektir. Ayrıca bayrağımız, uğrunda canlarını seve seve feda eden atalarımızın hatırasını ve kahramanlığını hatırlatır. Milletimizin vatan ve istiklal uğrunda verdiği büyük mücadeleyi dile getirir. ” sonucuna gelmesi gerekirken, maalesef çocuklarımız, hatta yetişkin insanlarımız istediğimiz sonuca gelememişlerdir.

Bayrağın al rengi: Vatan topraklarını savunmayı, ilay-ı kelimetullah uğruna cihat etmeyi, bu uğurda can vermeyi temsil ettiğini,

Beş köşeli yıldızın: İslam’ın 5 şartı anlamında olduğunu, bu anlamın Padişah Abdülmecit zamanında, Osmanlı ve Türkiye Bayraklarındaki hilal şekli Fatih Sultan Mehmet’in zamanından kalıcı kılındığı kutsal bir sembol olarak bilinmesi unutulmaya yüz tutmuştur.

Bundan dolayı günümüz yetkililerden ricam “Bayrağa Saygı Nasıl Anlatılıp Nasıl Anlaşılmalı? konusu, okullarımızdaki her kademedeki sınıflara konularak, yeni bir tarif ve anlayışla verilmesinin sağlanmasıdır. Arz ediyorum. 06.09.2015

 

 

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bayrağa Saygı Nasıl Anlatılıp Nasıl Anlaşılmalı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 8 Ekim 2015, 12:38

    Özellikle bu yazımı öğretmen arkadaşlarımın okumasını görüş ve düşüncelerini yazmalarını rica ediyorum. Bu yazıdaki Bayrağın tanımı ile ilgili tema Talim terbiye Kurulu tarafından beğenildi. Siz öğretmen arkadaşların başka tarifleri ve öğretme yöntemleri varsa yazarsanız memnun olacağım. Saygılarımla.

    Cevapla