featured

Besicilere Çiğ Süt Desteği Müjdesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Süt üreticilerine 2020 yılında sağlanacak olan çiğ süt desteği ve süt piyasasının düzenlenmesine ilişkin hususlar belli oldu.

2020 Yılında Yapılacak Çiğ Süt Desteği ve Süt Piyasasının Düzenlenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, (Karar Sayısı: 2502), 9 Mayıs 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kararla çiğ süt üretiminde sürdürülebilirlik ve üretici fiyatlarında istikrar amaçlanırken, bu yıl uygulanacak çiğ süt desteği ve süt piyasasının düzenlenmesine ilişkin hususlar da belirlendi.

Çiğ süt desteği uygulamasına devam!

Çiğ süt üretimi ve kalitesi ile uygulanan hayvancılık politikalarının etkinliğini artırmak suretiyle çiğ süt üretiminde sürdürülebilirliği ve üretici fiyatlarında istikrarı sağlamak amacıyla çıkartılan Karar, 2020 yılında uygulanacak olan çiğ süt desteği ve süt piyasasının düzenlenmesine ilişkin hususları kapsıyor.

Karara göre; üretmiş olduğu çiğ sütü, süt işletme tesislerine satan, birlik ve kooperatif gibi bir üretici örgütüne üye olan yetiştiricilere; manda, inek, koyun ve keçi sütü ile soğutulmuş inek sütüne; üretici örgütleri kanalıyla pazarlanan soğutulmuş inek sütüne ve sözleşme yapılarak Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ kapsamında sınıflandırılan inek sütüne Tarım ve Orman Bakanlığının belirleyeceği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden destekleme ödemesi yapılacak.

Destekten kimler yararlanabilecek?

Üretmiş olduğu çiğ sütü, süt piyasasının düzenlenmesi uygulaması kapsamında, üretici örgütleri aracılığıyla süt ürününe çevirterek Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürlüğüne satan üreticiler çiğ süt desteklemesinden yararlanabilecek.

Hastalıktan ari işletme belgeli süt üreten işletmeler, ürettikleri çiğ sütü, faaliyet alanında sütün arzı, satışı bulunan işletme kayıt belgesine sahip ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi’ne (BSKS) kayıtlı yerel perakendecilere, işletme kayıt belgesine sahip BSKS’ye kayıtlı süt dolum tesislerine fatura veya müstahsil makbuzu karşılığında satmaları şartıyla çiğ süt desteklemesinden yararlandırılacak.

Süt piyasasının düzenlenmesi

Süt piyasasının düzenlenmesi uygulamasında, ESK tarafından yapılan alım ve satım arasında oluşacak fark, hayvancılık destekleme bütçesinden karşılanacak.

Süt piyasasının düzenlenmesine ilişkin uygulama, iki yıl süre ile devam ettirilecek.

Merkez birliğini kurmuş ıslah amaçlı yetiştirici birlikleri ve üretici birlikleri veya tarımsal amaçlı kooperatif üyelerinin hak ettikleri desteklerden, aşağıdaki tabloda belirtilen oranlarda çiftçi örgütlerini güçlendirme adı altında sistem üzerinden kesinti yapılacak. Kalan miktar yetiştirici ve üreticilerin hesabına ödenecek.

Arta kalan miktar 2021 destekleme bütçesinden ödenecek

Karar kapsamında yapılacak yılı ödemeleri için gerekli kaynak Bakanlığın 2020 yılı bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılan ödenek sağlanacak. 2020 yılından kalan ödemeler 2021 yılı bütçesinde hayvancılık desteklemeleri için ayrılacak ödenekten sağlanacak.

Yapılan destekleme ödemeleri kamu kaynağı olduğundan hak sahibinin hesabına aktarılmadan önce, haciz/icra, temlik ve benzeri işlemler yapılmayacak.

Karar kapsamındaki desteklemelerden; Kararda belirlenen hükümlere uymayanlar, gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve belge ibraz edenler ile kamu kurum ve kuruluşları yararlandırılmayacak.

Destekleme ödemelerinden haksız yere yararlandığı tespit edilenlerle idari hata sonucu yapılan fazla ödemeyi iade etmeyenler beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.

Uygulanmasına ilişkin usul ve esasların Bakanlık tarafından çıkarılacak Tebliğ ile belirleneceği Karar, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Besicilere Çiğ Süt Desteği Müjdesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir