featured

Bugün 1 TEMMUZ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başta kamuda olmak üzere tüm çalışanların merakla bekledikleri yasa tasarısı sonunda tamamlandı. Torba kanun olarak Meclis’e sunulacak tasarı, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. 10 gün içinde Meclis’e gelmesi beklenen tasarıda yer alan değişikliklere ulaşıldı. Sadece memurların değil işçilerin de sorunlarını giderecek yasa tasarısındaki değişiklikler emekli olacakları da etkileyecek.

Tüm 4B’liler kadroya geçiriliyor
4B statüsüne göre sözleşmeli çalışanlar kadroya geçiyor. Böylece 4B uygulaması fiilen sona eriyor. 4B’li istihdam zaruri hallerde 3 aylık veya 6 aylıkönemli projeler bazında kullanılacak. Projebitiminde sözleşmeli çalışanın iş akti fesih edilecek. Yüksek sözleşme ücreti ödenecek. Burada görev yapmak kazanılmış hak sayılmayacak.

4C’liye kadro
Başta TÜİK olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar ile özelleştirme mağduru olarak nitelendirilen 4-C statüsünde istihdam edilenler, öğrenim durumlarına göre çalıştıkları kurumda kadroya geçecek.

Üniversiteli işçilere tercih hakkı
KİT’lerdeki sözleşmeli personel ile kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde istihdam edilen yüksek öğrenim mezunu personelin, 6 ay içerisinde müracaatları halinde kadroya geçmeleri sağlanacak.

Memurlar sınavla müfettiş olabilecek
Memurlara bulundukları kurumda kariyer unvanlı müfettiş ve uzman unvanlı kadrolara atanabilmek için sınav düzenlemesi geliyor. Böylece yaş şartı aranmadan müfettiş olunabilecek.

Bürokrasi yenileniyor
Kamuda görev yapan valiler, genel müdürler, müsteşarlar, müsteşar yardımcıları ve üst düzey yöneticilerin görevlerine son veriliyor. Görevi sona erenlerden müsteşarlar Başbakanlık müşavirliğine, müsteşar yardımcıları ve genel müdürler ise bakanlık müşavirliğine atanmış sayılacak. Tüm bürokrasi baştan aşağı yenilecek. Memur sendikaları ise bu düzenlemeye karşı çıkıyor.

İzin süresinde adalet
399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personel ile memur arasındaki izinlerde eşitsizlik gideriliyor.

Yeni Ceza
En az bir yıl açıktan vekil olarak görev yapanlara, yıllık izin verilecek. Yükseköğretim disiplin kurullarında sendika temsilcisi bulunacak. İLKSAN üyeliği isteğe bağlı olacak. Uyarma ve kınama cezaları tarihe karışırken aylıktan kesme cezası vermek kolaylaşıyor.

Kıyafet özgürlüğü gelecek
Devlet memurlarının bıyık, saç gibi görünümlerini düzenleyen yönetmelik değişiyor. Memurların kılık kıyafetlerine esneklik sağlanıp özgürlük gelecek.

Kadın memura gece nöbet yok
Kadrolu, sözleşmeli ve geçici personel statüsündeki kadın memura, daha az gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilecek.

Sigorta geliyor
Kamu görevlilerine rücu edilen tazminatlara karşılık kurum tarafından mali sorumluluk sigortası yaptırılacak.

Dengeli tayin
Kamu kurum ve kuruluşları hizmet ihtiyaçları çerçevesinde kamu personelinin ülke geneline dengeli dağıtımını sağlamak üzere, eğitim ve öğretim hizmetleri, din hizmetler sınıfı, yönetici gibi personelini kendi atama ve yer değiştirme yönetmeliklerine göre tayin edebilecek.

Doğum izni 24 hafta oluyor
Getirilen düzenleme ile Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta ücretli analık izni verilecek. Doğum izni 6 aya çıkarılıyor.

Taşeron zulmü bitiyor
Kıdem tazminatı ve yıllık izin konusunda şikayetleri olan taşeron işçilerinin yüzü gülecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında alt işverenlerin yanında çalışan işçilerin kıdem tazminatları, hizmet süresi esas alınarak, son çalıştığı kurum ve kuruluş tarafından ödenecek. 1 yılı dolduran işçi izin hakkı kazanacak.

Emeklide kazanacak
657 Sayılı kanundaki özellikle ücret sisteminde ve derece kademe gibi uygulamalarda yapılacak değişiklikler emeklileri de direkt ilgilendirecek. memurlar böylece emekli olacakları zaman daha yüksek tazminat ve maaş alma imkanına kavuşacak.

Maaşlar artacak
Torba Kanun ile, 1 derece verilmesi uygulamasından yararlanmayan memurların sorununu çözüyor. 15 Ocak 2005’ten sonra işe başlayan memurlara 1 derece verilecek. Getirilen düzenleme ile 15 Ocak 2005’ten önce görevde olan memurlarla bu tarihten sonra memuriyete girenler arasında var olan derece farklılığı gideriliyor. Artık yeni başlayan memurlar bir derece uygulamasından faydalanarak memuriyete başlayacak. böylece memurların maaşlarında ve ilerde emekli olduklarında alacakları ücretlerde artış olacak.

Ekmekte yeni dönem

Ekmekte yeni  dönem 1 Temmuz’da başlıyor. Tuz oranı yüksek, katkı maddesi karışımıyla üretilen ekmek 1 Temmuz’dan itibaren tamamen yenilenecek. Artık fırınlar ’da  sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla ekmek imal edilecek.

Askerlik Kanunu Değişti

TBMM Genel Kurulu’nda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını kabul edildi.

Kanuna göre, her yıl 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında yapılan yoklama ile 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında yapılan son yoklama uygulamasına son verilecek.

Lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenecek.

 

Kaynak/sgk haberleri

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bugün 1 TEMMUZ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir