featured

Çamsarı köyü ve Karadilli gölü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çamsarı Köyünün yerleşim alanı Amik ovasının kuzey kısmına düşer. Amik Ovası batıda Gavurdağları (Amanoslar), doğuda Kürtdağları, güneyde Kel dağlarıyla çevrilidir. Ova, kuzeye doğru gidildikçe daralır; bir vadi halinde, Maraş altına kadar devam eder. Coğrafyacılar, Maraş altından başlayıp Sina çölüne kadar uzanan geniş bir coğrafi sahaya “Suriye Hendeği” adını vermektedirler. Bu saha içinde Amik ovası, Bekaa Vadisi, Lut Gölü ve Sina Çölü yer almaktadır.

Amik ovasının kuzeyinde Karasu vadisi etrafında geniş bir “Leçe”lik alan yer alır. Leçe, Hassa-Kırıkhan arasında Suriye sınırı boyunca uzanan volkanik bir sahadır. Geniş ve düzce bir alan olup küçük tepecik ve çukurluklardan meydana gelir. Tepeciklerin yükseltisi hiçbir yerde 10 metreyi geçmez.

Kilometrelerce siyah, sivri yanmış taş ve kaya parçalarından başka bir şey görünmez. Onun için buraya “Karataş” da denmektedir. Geçmiş yıllarda leçe, kaçak insanlar için barınak yeriymiş. Zehirli yılan, akrep, sırtlan ve yırtıcı hayvan yatağı imiş. Yerli rehber olmadıkça leçenin bir yerinden başka bir yerine geçmek mümkün olmazmış.

Bu özelliklerinden dolayı Hatay’ın Fransız işgaline uğradığı yıllarda 1918 yılından itibaren iki yıl süren silahlı mücadele döneminde Türk milli kuvvetleri için saklanma ve barınma yeri olmuş.

Yazının devamı Hatay Keşif Haziran sayısında…

Yazı/Hatay Keşif/Dr. Hasan AYPARLAR

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çamsarı köyü ve Karadilli gölü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir