featured

Çiftçiye, 2014 yılında verilecek tarımsal destekler belirlendi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakanlar Kurulunun 2014 yılına ilişkin tarımsal desteklerine ilişkin kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak, 1 Ocak 2014′ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, koyun-keçi yetiştiriciliği yapan, damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliklerine üye, hayvanları Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı yetiştiricilere hayvan başına, tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve tiftik üretiminin artırılması için üretmiş oldukları tiftiği, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Tiftikbirlik) veya kooperatiflerine satan yetiştiricilere tiftik başına 20 lira ödenecek. Ürettiği çiğ sütü süt  işleme tesislerine satan birlik üyesi yetiştiricilere manda, koyun ve keçi sütü için litre başına 20 kuruş destek verilecek. İnek sütü için Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden ödeme yapılacak.
Islah amaçlı süt kalitesinin desteklenmesi projesi kapsamında her bir sığır için süt içeriğinin tespiti amacıyla yapılacak analizler için Ankara, İzmir, Balıkesir, Bursa ve Tekirdağ illerinde baş için 50 lira ödeme yapılacak.
İpekböceği tohumunu sağlayan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (Kozabirlik) kutu başına,  ürettiği yaş ipekböceği kozasını Kozabirlik ve/veya kooperatiflerine satan yetiştiricilere de 30 lira ödenecek.
Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı olma şartıyla arı yetiştiricilerine kovan başına 10 lira, seralarda doğal polinasyonu sağlamak amacıyla Örtüaltı Kayıt Sistemine (ÖKS) kayıtlı bombus arısı kullanan yetiştiricilere ise koloni başına 60 lira destekleme ödemesi yapılacak.
Su ürünleri yetiştiricilerine, kilogram başına alabalık için 65 kuruş, çipura-levrek için 85 kuruş, yeni türler için 1 lira, midye için 5 kuruş ödenecek. Bir işletmenin destekten faydalanabileceği en fazla miktar yılda 500 bin kilogram olacak. Yılda 250 bin kilograma kadar kısma bu miktarın tamamı, 250 bin 1-500 bin kilogram için ise yarısı kadar destekleme ödemesinde bulunulacak.
Öte yandan su ürünleri ruhsat teskeresine sahip balıkçı gemisi sahiplerine, gemilerinin avcılıktan çıkarılması karşılığında, 10-20 metrelik gemiler için 10 bin lira, 21-30 metre için 15 bin lira, 31-34 metre için 20 bin lira, 35-45 metre için 30 bin lira ve 46 metre ve üzerindeki gemilere 35 bin lira ödenecek.

-Yem bitkilerine ilave destek
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere yapay çayır-mera için üretim yaptıkları ilk yıl, çok yıllık yem bitkilerinden yonca için 4 yıl ve korunga için 3 yıl süreyle tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde üretim yaptıkları yıl için ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına sulu yoncada 50 lira, kuru yoncada 30 lira, korungada 40 lira, tek yıllıklarda 35 lira, silajlık tek yıllıklarda 50 lira, silajlık sulu mısırda 75 lira, silajlık kuru mısırda 35 lira, yapay çayıra 100 lira ödenecek.
-Hastalıklardan ari işletmelere ilave destek
Hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip süt sığırı işletmelerinde bulunan damızlık boğalar dışındaki 6 aylığın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan sahiplerine 375 lira ödeme yapılacak.
Ari sığır başına ödeme birim miktarları 500 başa kadar tam, 501 baş ve üzeri için yüzde 50′sine karşılık gelen tutar ödenecek.
Ayrıca, Onaylı Süt Çiftliği sertifikasına sahip olan işletmelerdeki ari işletme desteği alan tüm sığırlar için, ilave olarak hayvan başına 50 lira ödeme yapılacak.
Hayvan hastalıklarıyla mücadele çerçevesinde, Bakanlıkça belirlenen programlı aşılamalar için uygulayıcılara büyükbaş şap aşısı için 75 kuruş, küçükbaş şap aşısı için 50 kuruş, büyükbaş Brucellosis için 1,50 lira, küçükbaş Brucellosis için 50 kuruş destekleme ödemesi verilecek.
-Sertifikalı tohum üretimi-

Kararla, yurt içi sertifikalı tohum kullanım destekleri de buğday için dekar başına 7,5 lira, arpa, tritikale, yulaf ve çavdar için 6 lira, çeltik ve yer fıstığı için 8 lira, nohut, kuru fasulye ve mercimek için 10 lira, susam, kanola ve aspir için 4 lira, patates için 40 lira, soya için 20 lira, korunga ve fiğ için 5 lira belirlendi.
Standart bodur meyve, fidan türleri ile bahçe tesisi için dekar başına 150 lira, sertifikalı olanlar için 350 lira; yarı bodur meyve fidan türleri ve bahçe tesisi için dekar başına 150 lira sertifikalı olanlar için 300 lira, standart bağ ve meyve fidanları ile bahçe tesisi için dekar başına 100 lira, sertifikalı olanlar için 230 lira; standart zeytinde yağlık çeşitleri ile bahçe tesisi için dekar başına 50 lira, sertifikalı olanlar için 100 lira; sertifikalı çilek fidesi desteği için dekar başına 300 lira, sertifikalı/standart antep fıstığı anacı ile meyve bahçesi tesisi için dekar başına 100 lira,  sertifikalı olanlar için 230 lira destekleme ödemesi yapılacak.
Patates siğili görülen alanlarda sertifikalı veya standart fidan kullanımında ise alınan desteğin yüzde 50′si oranında ilave destek verilecek.
Yurtiçi sertifikalı tohum üretim destekleri ise buğdayda 10 kuruş, arpa, tritikale, yulaf ve çavdarda 8 kuruş, çeltikte 25 kuruş, nohut, kuru fasulye, mercimek, aspir, korunga, fiğde 50 kuruş, soyada 35 kuruş, kanolada 1,2 lira,  susamda 60 kuruş, yoncada 1,5 lira ve yer fıstığında 80 kuruş olacak.
Çiftlik Muhasebe Veri Ağı sisteminin yaygınlaştırılması amacıyla İstanbul, Samsun, Malatya, Adana, Konya, Bursa, Erzurum, Şanlıurfa, Nevşehir, Tekirdağ, Giresun, İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Burdur, Antalya, Mersin, Osmaniye ve Hatay’da örnek seçilen ve ÇKS’ye kayıtlı tarımsal işletme sahiplerine işletme başına 375 lira katılım desteği ödenecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çiftçiye, 2014 yılında verilecek tarımsal destekler belirlendi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir