featured

Çikolatanın Osmanlı döneminden bugüne nasıl geldi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Ekmek değil, su değil, çikolatayı bu kadar istenilen hale getiren şey nedir? Orhan Kemal’in yoklukta yarışan çocuk kahramanlarının en yoksuluna, yere atılmış çikolata kabının içindeki parçaları ötede bir sokakta, utana sıkıla, gizli saklı yediren arzunun kaynağı nedir? Bilgiler, algılar, inançlar ve tecrübelerden oluşan bu muazzam birikim karşısında bir tarih araştırması çikolatanın bu noktaya nasıl geldiğine dair, çikolatanın anlamlarına dair yeni neler söyleyebilir?”

ÇUKULATA, ÇİKOLATANIN YERLİ TARİHİ

C.I.P. Kültürel Etkileşimler Noktası’nda en tatlı sohbet: Çukulata, Çikolatanın Yerli Tarihi kitabının yazarı, tarihçi ve turist rehberi Saadet Özen, çikolatanın Osmanlı döneminden bugüne nasıl geldiğini anlatıyor, aynı zamanda kitabını imzalıyor.

Pek az gıda günlük hayatımızda çikolata kadar yaygındır ve onun kadar büyük bir itibara sahiptir. O kadar ki çikolatanın olmadığı ya da farklı olduğu zamanları hayal etmek bile zordur. Oysa çikolata bugüne, toplumla birlikte sürekli değişerek gelmiştir: Önceleri sıvı halde tüketilirken, ancak yirminci yüzyıl başında tablet haline gelmiş, hatta bir dönem eczanelerde ilaç olarak satılmıştır. Çikolatanın tarihi beslenme alışkanlıklarımızdan sağlığa bakışımıza, zevklerimizdeki dönüşümlerden reklâmların etkisine, pek çok konuda bize ipuçları verir. Belki de en önemlisi, geçmişin ismini bilmediğimiz kahramanlarının, sıradan insanların şaşırtıcı hikâyelerine bizi bir adım yaklaştırır. Saadet Özen işte bu serüveni zengin bir görsel malzeme eşliğinde C.I.P. dostlarıyla paylaşacak.

Saadet Özen’in kaleme aldığı Çukulata, Çikolatanın Yerli Tarihi, Nestlé’nin desteğiyle Ekim 2014’te Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından yayınlandı. Basında geniş yer bulan kitap, Dünya Kitap Dergisi’nin “2014 Yılının En İyi Gastronomi Kitabı” ödülüne layık görüldü.

Sohbet Saadet Özen’den, Çikolatalar Nestlé’den, C.I.P.’de Buluşuyoruz!

C.I.P. Kültürel Etkileşimler Noktası’nın konferans salonunda, 31 Ocak 2015’te, saat 18.00’de başlayacak olan sohbet yaklaşık bir saat sürecek. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait, yerli ve yabancı arşivlerden gelen çikolatayla ilgili belge, reklâm ve fotoğrafların zenginleştireceği konuşmanın ardından isteyenler kitaplarını da imzalatabilecek. Kitabın destekçisi olan Nestlé de katılımcılara çikolata ikramında bulunacak.

Saadet Özen hakkında…

Saadet Özen Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde öğrenim gördü. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yüksek lisans yaptı, halen aynı bölümde “II. Abdülhamid Dönemi Görsel Politikaları” üzerine doktora tezine devam ediyor. Uzunca bir süre Can Yayınları’nda editörlük yaptı. Fernando Pessoa, Jose Saramago, Amin Maalouf, Romain Gary, Paulo Coelho gibi yazarlardan altmışın üzerinde kitabı Türkçe’ye çevirdi. 2006 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından “Notre Dame de Sion: 150 Yılın Tanığı” başlıklı incelemesi yayınlandı. Fransızca, İngilizce, İspanyolca dillerinde ülkesel turist rehberliği kokartına sahip olan Saadet Özen, halen belgesel film alanında çalışıyor, sergi küratörlüğü yapıyor ve çevirilere devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çikolatanın Osmanlı döneminden bugüne nasıl geldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir