featured

Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi İl Eylem Planı Toplantısı Yapıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lekesiz: “Çocuk İşçiliği İvedilikle Çözüm Üretilmesi Gereken Bir Sorundur”

  Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi İl Eylem Planı Toplantısı, Hatay Valisi  M. Celalettin Lekesiz’in başkanlığında  Valilik Toplantı Salonu’nda yapıldı.

 Vali Lekesiz, çocuk işçiliğinin çok sayıda etmenin sonucu olarak ortaya çıktığını ifade ederek, ivedilikle çözüm üretilmesi gereken, çok boyutlu bir sorun olduğunu söyledi.

 -Sadece Ekonomik Değil, Sosyal, Eğitsel, Kültürel Boyutları da Bulunuyor-

 Çocuk işçiliğinin yalnızca ekonomik bir sorun gibi algılandığını oysa sosyal, eğitsel, kültürel boyutlarının da bulunduğunu ifade eden Vali Lekesiz, “Bu durum, zaman içerisinde çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak ya da en azından azaltmak için harcanan çabaların da değişik biçimler almasına yol açmaktadır.” diye konuştu.

  -Ülkemiz, Çocuk İşçiliği 2014 Yılında Sona Erdirmeyi Hedefliyor-

 Ülkemiz genelinde gerek ulusal, gerekse yerel düzeyde bu önemli sorunun tanımlanması, teşhisi ve rehabilitasyonu konusunda yoğun çabalar gösterildiğini, kamu kurum ve kuruluşları, işveren ve işçi kuruluşları ve sivil toplum örgütleri işbirliği içerisinde etkin mücadele etmenin zorunluluk olduğunu vurgulayan Lekesiz, “1992 yılından başlayarak ülkemiz, hazırlanan zamana bağlı politikalar ve programlar çerçevesi yoluyla çocuk işçiliğini 2014 yılında sona erdirmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda, çocuk işçiliğine yönelik ulusal politikalar belirlenmiş ve belirlenen politikaların uygulanması için izlenecek strateji ve yöntemler tespit edilmiş durumda.” dedi.

 Lekesiz şöyle devam etti: “Ancak günümüzde, küresel ekonomik sistemde ve kalkınma anlayışında meydana gelen değişmeler, AB ile uyum sürecinde yaşanılan gelişmeler, ILO’nun çocuk işçiliği ile mücadele konusunda öncülük ettiği ve 2016 yılını hedefleyen Küresel Eylem Programı, ülkemizde de çocuk işçiliği ile mücadele için uygun bir planlama sisteminin geliştirilmesi gerekliliğini kendiliğinden ortaya koymaktadır. Ülkemizin 10 Şubat 2009 tarihinde imzaladığı, Ulusal Saygın İş Programı Mutabakat Zaptı, ILO-IPEC 2010 yılında kabul edilen Küresel Yol Haritası ve Zamana Bağlı Politikalar ve Programlar Çerçevesinin öncelikleri birlikte düşünüldüğünde bu gereklilik daha net ortaya çıkmaktadır. Çocukların çalışma hayatından uzaklaştırılması ancak ve ancak sosyal politikalarla desteklenerek, yoksulluğun, işsizliğin, sosyal güvencesizliğin üstesinden gelinerek aşılabilir. Konuya bu açıdan bakıldığında, 2014 yılına yaklaşırken, ülkemizde çocuk işçiliği sorununun çözümü konusuna yeni bir ivme kazandırmak kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle, kamu kurum ve kuruluşları, işveren ve işçi kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşları olarak bizlere işbirliği ve koordinasyon içerisinde, önümüzdeki dönem için bir yol haritası oluşturma mecburiyeti vardır.”

 Toplantıda daha sonra Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ahmet Bulanık, Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumun ardından katılımcılar konu ile ilgili olarak görüş ve önerilerini paylaştılar.

 Toplantıya, Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Hasan Koçyiğit, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç,İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu,Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Aldatmaz,Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl MüdürüLokman Yeşilkaya,Sosyal Güvenlik İl Müdürü Zekai Kalay, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Emrullah Taşkın, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi, İl Milli Eğitim Müdür V.Osman Şimşek, İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz, TÜİK Bölge Müdür Vekili Ayhan Çelebi, HESOB Başkanı A.Kadir Teksöz katıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi İl Eylem Planı Toplantısı Yapıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir