featured

Çocuklarda ağzı açık uyumak diş çapraşıklığının belirtisi olabilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocukların çiğneme ve beslenme ihtiyacını 6 yaşına kadar karşılayan süt dişlerinin yerini bu yaştan itibaren kalıcı dişler almaya başlıyor ve bu dönemden itibaren çocukların diş sağlığı konusunda ailelere daha fazla görev düşüyor.

Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığının çok önemli olduğunu belirten Ortodontist Dr. Ferdi Allaf, sağlıksız hazır gıdaların ve asitli-şekerli içeceklerin diş sağlığına son derece zararlı olduğunu vurguladı. Diş çapraşıklığı gibi sorunların da temelinin bu yaşlara kadar uzandığını ekleyen Allaf; çocuklardaki ağzı açık uyuma, parmak ve dil emme gibi alışkanlıklara ve süt dişlerinin düşme sürecine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. 6 yaşından itibaren diş hekimi kontrollerine başlamanın gerekli olduğunu vurgulayan Allaf, “Günümüzde gelişmiş şeffaf plak sistemleri ve üç boyutlu ağız içi tarama teknolojileri sayesinde çocukların düzgün dişlere kavuşması da artık çok kolay” dedi.

Çocuklarda ilk diş çıktığı andan itibaren, anne ve babanın onlara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmak için harekete geçmesi ve gerekirse çocuk alışkanlık kazanana kadar çocuğun dişlerini kendilerinin fırçalaması gerektiğini belirtenOrtodontist Dr. Ferdi Allaf şu tavsiyeleri verdi: “Bu fırçalama esnasında çocukların dişleri takip edilmeli ve çocuklar altı yaşından itibaren diş hekimine kontrole götürülmeli. Diş hekimi yönlendirilmesiyle en azından altı ayda bir diş hekimi ziyaretinde bulunulmalı. İlk ziyaretlerde bir işlem yapılmadan sadece genel kontrol yapılması, çocukların diş hekimiyle bir yakınlık kurulabilmesi açısından önemlidir. Çünkü çocukların dişlerinde bir sorun oluşana kadar diş hekimleriyle karşılaşmaması, diş hekimleriyle kuracakları ilişkiyi olumsuz etkileyebilir. Hiçbir sorun olmadan diş hekimine gidildiğinde çocuk, diş hekimiyle daha kolay yakınlık kurabilir. Bu önemli, çünkü günümüzde birçok insanın diş hekimi fobisi var. Bunun temelinde de genelde çocukluk çağındaki ilk karşılaşma yatıyor.”

Hazır gıdalar ve asitli içecekler çürük riskini artırıyor

Yeme alışkanlığının diş sağlığı için çok önemli olduğunun altını çizen Ortodontist Dr. Ferdi Allaf şöyle devam etti: “Çocuklar hazır gıdalardan uzak tutulmalı çünkü bunlar çürük riskini artırır. Asitli içecekler de aynı şekilde, çocukların genel sağlığı kadar diş sağlığı için de zararlıdır. Örneğin asitle birlikte şeker de içeren kola ve gazoz gibi içeceklerden kesinlikle kaçınılmalıdır.” Ortodontist Dr. Ferdi Allaf geniz eti veya bademcik sorunu olan herkesin diş hekimine başvurması gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Çocuklarımız bazen yaşlarıyla bağlantılı, bazen korku kaynaklı, bazen de hepsinden bağımsız olarak parmak emme, dil emme, kalem ısırma, emzik ve biberon bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklar edinebiliyor. Bu alışkanlıklar altı yaşına kadar sürüyorsa, bir hekim kontrolünde alışkanlık kırıcı uygulamalar yapmak lazım ki ileride çocuğumuzda bir ortodonti problemi oluşmasın.”

Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde düşmemesi çapraşıklıklara neden olabilir

Ağızdaki her süt dişinin belirli bir yaşta çıktığını ve düştüğünü ve kalıcı dişlerin de belirli bir yaşta çıktığını belirten Ortodontist Dr. Ferdi Allaf, süt dişlerin kalıcı dişlerin sağlığı ve düzeni üzerindeki etkisini şöyle anlattı: “Bazen alttan gelen daimi diş, süt dişin kökünü eritmekte zorlanıyor. Bu durumda değişme vakti gelen ancak düşmesi geciken süt dişi alttan gelen kalıcı dişin zorlanmasına neden olabiliyor. Bu durumda süt dişlerinin hekim kontrolünde çekilmesi gerekebilir. Ayrıca bu yaşta süt dişlerinde oluşan çürüklerden dolayı arkadaki dişler öne kayarak alttan gelecek daimi dişlerde çapraşıklık olmasına yol açabilir. Süt dişi döneminde oluşan çürükler, daimi dişlenme dönemindeki çapraşıklığın en önemli etkenlerinden biridir. Süt dişleri sorunsuz olarak kendiliğinden düşse bile çocuğu yine de sonrasında bir diş hekiminin muayene etmesinde fayda vardır. Böylece süt dişinin altında kalmış olabilecek kök parçalarının sürecek dişte çapraşıklığa neden olmasının önüne geçilebilir.”

Ortodontik sorunların kökeni 6 yaşa kadar uzanıyor

Ortodontist Dr. Ferdi Allaf ortodontik sorunlara çocukluk çağında müdahalenin önemine değindi ve şöyle konuştu: “Çocuklarda altı yaş civarında çene yapısı şekillenmeye başlar. Bazı çocuklarımızda görülen dil emme, parmak emme gibi alışkanlıklar ise bu gelişimi olumsuz etkileyebiliyor. Eğer aile çocuğu ilk daimi dişin çıkmasıyla birlikte diş hekimine götürmeye başlarsa, hekimin çene yapısını gözlemleme ve erken müdahale şansı olabilir. Böylece çocuğun çenesinde oluşabilecek iskelet veya diş problemlerini başlamadan çözme, ya da ileride oluşabilecek bir problemi, o yaşlarda uygulayacağımız ufak bir tedaviyle minimalize etme şansımız olur. Ortodontik bozukluklar yüzde 80 oranında genetik kökenli olduğu için, ailede veya üst nesilde bu tip sorunları bulunan çocukların ortodontik muayenelerine özellikle önem verilmelidir.”

Ağzı açık uyuma ortodontik sorunlara işaret edebilir

Ortodontist Dr. Ferdi Allaf, ailelerin çocukların diş sağlığı konusunda dikkat etmesi gereken hususları şöyle özetledi: “Ailelerin dikkat etmesi gereken bir diğer konu da çocuğun ağzı açık uyuyup uyumadığıdır.  Çünkü ağız solunumu yapan bir çocuk ileride tipik bir ortodonti hastası olma potansiyeli taşır. Çocuk ağız solunumu yapıyorsa, bunun nedeni araştırılmalıdır çünkü ağız solunumu üst çenede darlığa neden olabilir. Aile ayrıca 6-12 aylıkken çıkan ilk dişleri de hekime gelmeden kontrol edebilir. Ancak altı yaş civarında ilk daimi dişlerin çıkmaya başlamasıyla daha dikkatli hareket etmek gerekir çünkü bu dişler hayatı boyunca çocuğunuzun ağzında kalacak. Bu noktada da diş fırçalama alışkanlığı önem kazanır. Bazı çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı bilinci henüz oturmamış oluyor. Bu durumda diş hızlı bir şekilde çürümeye doğru gidiyor. Düzenli diş hekimi muayeneleriyle bu çocukların dişlerine, çürükten koruyucu ajanlar sürülebilir ve böylece o ilk çıkan daimi dişimizi koruma altına almış oluruz. Ortodontik tedavi teknolojileri bugünkü halini alana kadar, çocuklarda da tek tedavi seçeneğimiz diş telleriydi. Diş telleri ne yazık ki gerek görüntü gerekse kullanım zorlukları açısından çocukların ortodontik tedavi görmesini zorlaştırıyor ve isteksizlik yaratıyordu. Ancak günümüzde özel malzemelerden üretilen gelişmiş şeffaf plak sistemleri ve üç boyutlu ağız içi tarama teknolojileri sayesinde çocukların düzgün dişlere kavuşması da artık çok kolay.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuklarda ağzı açık uyumak diş çapraşıklığının belirtisi olabilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir