featured

Çukurova son 15 yılın en kurak mevsimini yaşıyor, buğdaylar topraktan çıkamadı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çukurova’da son 15 yılın en kurak mevsimi yaşanıyor. Kasım ayında buğdayını eken çiftçiler kuraklık nedeniyle büyük mağduriyet yaşarken, bu sene saman sıkıntısının hat safhaya ulaşacağı belirtiliyor.

Türkiye genelinde bu sene büyük bir kuraklık yaşanıyor. 1-Ekim-31 Aralık tarihleri arasında metrekareye ortalama 229 kilogram yağmur düşerken, bu sene 159 kilogram olarak gerçekleşti. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, inanılmaz bir kuraklık yaşandığını söyleyerek, bu sene Çukurova’da ilk defa buğdayı yeşertmek, çimlendirmek için sulama yapıldığını belirtti. Her yıl bu zamana kadar 3-4 kez yağmur yağdığını hatırlatan Prof. Dr. Özekici, “Ben hiç böyle bir sene yaşamadım. Bu mevsime kadar en az 3-4 kez yağış alarak buğday büyürdü. Bundan 15 gün önce bütün ova buğdayı suladı. İlk defa sulama kanallarına su bırakıldı ve sulama yapıldı.” diyerek durumun vahametini ortaya koydu.

Tarımsal etkinliğin başladığı 1 Ekim-31 Aralık arasında ortalama olarak metrekareye 229 kilo yağmur düşmesi gerekirken şimdiye kadar 159 kilo düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Özekici, Çukurova’da durumun daha acı olduğunu ifade etti. Aralık ayında Çukurova’nın metrekareye 142 kilo yağış alması gerekirken bu sene 50 kilo yağış düştüğünün altını çizen Prof. Dr. Özekici, “Neredeyse üçte biri. Bu da çok ciddi bir sıkıntı oluşturuyor. Yağış olmayınca, gerek kar, gerek yağış yüzey akışa geçerek barajları, gölleri ve göletleri doldurur. Yağış olmayınca bu barajlar da dolmayacak. Barajlarda su olmayınca, gelecek yıl da tarımsal kuraklıktan söz edebiliriz. 14-15 yıldır ben böyle bir kuraklık hatırlamıyorum. Şuan en çok tahıllar ekildi. Buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi ürünler ekildi, onları etkiliyor. Geçen sene çok saman ithal edildi, nedeni kuraklık değildi. Hayvan sayısının artmasından dolayıydı. Bu sene kuraklık olursa daha fazla saman ithal edilecek.” diye konuştu.

Yüreğir Ziraat Odası Üyesi Mehmet Akın Doğan ise yıllardır çiftçilik yaptığını ama uzun zamandan beri ilk defa bu kadar kuraklık gördüğünü dile getirdi. Buğdayını eken çiftçinin uzun zamandır yağmur beklediğini ifade eden Doğan, “Çiftçi buğdayını ekti, kimi çiftçiler yağmur yağar diye bekledi, kimisi risk alarak suladı. Sulanan yerler biraz daha iyi ama sulanmayan yerler kupkuru. Bundan sonra da yağmur yağarsa verim düşer. Bu yıl verim kaybı çok olur. Biz daha önce yüzde 20-30 bekliyorduk, böyle kurak gidince kayıplar daha fazla gözükebiliyor. Bu yıl buğday zayıf olduğundan saman kıtlığı da olabilir. Saman fiyatları yüksek olabilir.” İfadelerini kullandı. Kuraklıktan özellikle yüksek dağ kesimlerindeki çiftçilerin olumsuz etkilendiğinin altını çizen Doğan, “Benim narenciye bahçem var, ben hayatımda ilk defa bahçeme su verdim. Eskiden kuraklık olurdu ama kısa sürerdi ama bu sefer çok uzun sürdü. Mart ve nisan aylarında mısır ve pamuk ekilecek. Yağmur yağmazsa bütün araziler sulanmadan ekim yapılamaz. Bu da büyük bir külfet.” şeklinde konuştu.

Çifçilerden Şevket Uludağ ise Çukurova’da sebze ve buğday eken çiftçilerin çok zor bir durumda olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz senenin yağmur bakımından çok iyi olduğunu vurgulayan Uludağ, “Yağmur yağmazsa belki de hiç kimse ekini biçmeyecek, nasıl biçecek ki, mesela şimdi gübre atmamız lazım ama atamıyoruz. Geçen sene yılbaşından hemen sonra gübrelerimizi atmaya başlamıştık. Yağmur yağmazsa, su bulabilirse bu adam sürecek ya mısır ekecek ya pamuk ekecek, başka yapacak bir şey yok.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çukurova son 15 yılın en kurak mevsimini yaşıyor, buğdaylar topraktan çıkamadı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir