featured

DSİ Müdürü Ekinci “Amik ovası şehir merkezini taşkından korudu”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Devlet Su İşleri (DSİ) 63. Şube Müdürü Mehmet Ekinci:”Hatay merkezinin taşkından korunabilmesi maksadıyla Küçük Asi’nin kapasitesinin çok fazla olmaması, bir başka ifadeyle Amik Ovası’nın taşkın öteleme görevi görmesi gerekmektedir. Aksi halde kent merkezi, kontrol edilemeyen Asi Nehri taşkınlarına maruz kalacaktır”

Devlet Su İşleri (DSİ) 63. Şube Müdürü Mehmet Ekinci, “Hatay merkezinin taşkından korunabilmesi maksadıyla Küçük Asi’nin kapasitesinin çok fazla olmaması, bir başka ifadeyle Amik Ovası’nın taşkın öteleme görevi görmesi gerekmektedir. Aksi halde kent merkezi, kontrol edilemeyen Asi Nehri taşkınlarına maruz kalacaktır.” ifadesini kullandı.

Ekinci, yaptığı yazılı açıklamaya göre, aşırı yağışlardan dolayı su seviyesinin yükselmesiyle kapakları açılan Tahtaköprü Barajı’nın 24 saat kontrol altında tutulduğunu belirtti.

Kentteki yağışlardan dolayı Amik Ovasında yaklaşık 200 Bin dekar alanın sular altında kaldığını belirten Ekinci açıklamasına şu şekilde devam etti;

Amik ovasında suyun yükselmesine neden olan en önemli akarsular; Suriye Sınırları içinden ülkemize akmakta olan Asi Nehri, Afrin Çayı ile ülkemiz sınırları içinde yer alan Karasu Çayıdır. Ayrıca söz konusu akarsular haricinde yağışlı dönemde, Amanos Dağları eteklerinden ovaya yüksek miktarda taşkın suyu taşıyan irili ufaklı birçok dere ile ovada yer alan birçok tahliye kanalı bulunmaktadır. Yağışlı dönemde bütün bu akarsu, dereler ve tahliye kanallarından gelen taşkın suları Amik Ovasındaki su seviyesini yükseltmektedir.

Amik Ovası il merkezini taşkından koruyor

Amik Ovasındaki taşkın suları Küçük Asi vasıtasıyla Asi Nehrine tahliye edildiğini belirten Ekinci “Ovadaki su seviyelerinin kontrol edilebilmesi için Kurumumuzca önceki yıllarında Bölgenin topoğrafik şartları çerçevesinde Küçük Asi ve Asi Nehirleri derinleştirilerek kapasiteleri artırılmış, taşkın sezonunda Amik Ovasında suyun daha fazla birikmesi ve yükselmesinin önlenmesi amaçlanmıştır. Ancak Küçük Asi Nehrinin eğiminin az olması sebebi ile ovaya giren suyun aynı oranda tahliyesi sağlanamamaktadır. Yani, Amik Ovasına gelen su miktarı çıkan su miktarından fazladır. Bu durumun Hatay İl Merkezinin taşkından korunabilmesi adına faydalı tarafı da vardır. Bir başka ifade ile Amik Ovası; Hatay İl Merkezini taşkından koruma görevi görmektedir. Aksi halde Hatay İl merkezi, kontrol edilemeyen Asi Nehri taşkınlarına maruz kalacaktır. “ dedi.

Mevcut durumda da Amik Ovasındaki Göl seviyesini etkileyen bütün derelerde akım şartları takip edilmekte olup, gerekli müdahalelere ilişkin makineli çalışmalar yapıldığını belirten Ekinci açıklamasına şu şekilde devam etti;

Kurumumuzca inşaat çalışmaları yürütülen inşaatı % 88 gerçekleşme seviyesinde bulunan Reyhanlı Barajı ile Reyhanlı Barajı ünitelerinden “Davutlar Regülatörü ve Derivasyon Kanalı” projesi inşaatlarının tamamlanması ile Afrin Çayından Amik Ovasına gelen taşkın suları, 1 534 m3/s kapasiteli Kanal ile Reyhanlı Barajına çevrilecektir.  Diğer bir ünite olan “Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı” inşaatının tamamlanmasıyla da Karasu Çayından Amik Ovasına gelen fazla akımlar Reyhanlı Barajı göl sahasına yönlendirilecektir.  Karasu Çayı üzerindeki Tahtaköprü Barajında Kurumumuzca yükseltme çalışmalarında % 70 gerçekleşme seviyesine ulaşılmış olup, İnşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla Tahtaköprü Barajının depolama kapasitesi arttırılacaktır. Böylelikle söz konusu projelerin tamamlanmasından sonra Amik Ovasında, Afrin Çayı ve Karasu Çayı akımlarından kaynaklı oluşan taşkın riski önemli ölçüde azaltılacaktır.

Amik Ovasına 2018 yılı Aralık ayından başlamak üzere yağan yoğun yağışlar neticesinde yaklaşık 640 milyon metreküp su gelmiş olup, Tahtaköprü Barajı’ndan 30.5 milyon metreküp su bırakılmıştır. Tahtaköprü Barajı’ndan bırakılan suyun, Amik Ovasına gelen toplam suya oranı % 4,6 seviyesindedir. Baraj güvenliği riske atılmadan bu program dâhilinde taşkın sezonunun atlatılması planlanmaktadır. 16.02.2019 tarihi itibari ile de Tahtaköprü Barajının Dolusavağından her hangi bir tahliye yapılmamaktadır.

İdaremizce yapılmış ve yapılmakta olan çalışmalar sayesinde söz konusu taşkının olası daha yüksek taşkın zararları önlenmiştir.  Mevsim şartları gereği oluşabilecek yoğun yağışlarda göz önünde bulundurularak Kurumumuzca aynı şekilde çalışmalar sürdürülmektedir. Tahtaköprü Barajı mevcut durumda potansiyeli ölçüsünde değerlendirilerek işletilmiş ve mevcut taşkın zararlarının önlenmesinde önemli ölçüde katkı sağlamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DSİ Müdürü Ekinci “Amik ovası şehir merkezini taşkından korudu”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir