featured

DSİ’den Hatay’a 3 müjde

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynuyor.

DSİ son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyor.

Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor.

DSİ tarafından Hatay’a 3 müjde başlığıyla yayınlanan metinde şu ifadelere yer verildi;

Hatay’da 3 Baraj Tamamlandı

Birinci Müjdemiz Tahtaköprü Barajında Su Tutuldu

Bugün Hatay ilimize üç müjde veriyoruz. Bunlardan birincisi Hatay ilimizde Tahtaköprü Barajı tamamlanarak su tutulmuştur. Barajda depolanacak su ile 415 bin dekar tarım arazisinin sulanması, yılda 20,00 Gw enerji üretimi ve bunun yanı sıra bölgede taşkın riski de azaltılmış olacaktır.

Bölge İnsanına Ek Gelir Sağlanacak

Temelden yüksekliği 55,50 metre ve 326 milyon metreküp su biriktirme hacmine ulaşan Tahtaköprü Barajının tamamlanması ile birlikte bölgede yapılacak sulu tarım sayesinde hem tarlalardaki verimin artacak hem de yörede ürün çeşitliliği sağlanacaktır. Projenin tamamlanması ile 2020 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 310.000.000 TL katkı sağlanmasının hedeflenmektedir.

İkinci Müjdemiz Büyük Karaçay Barajında Su Tutuldu

Hatay’ın Samandağ ilçesinde yapımı tamamlanan Büyük Karaçay Barajı’nda su tutmaya başlandı. Baraj sulama sağlayacak, sel ve taşkınları önleyecek, elektrik enerjisi üretecek, Antakya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayacaktır.

Ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu barajda depolanacak su ile 35 bin 540 dekar tarım alanı sulanacak olup bununla birlikte barajımızın 123.000 m/gün içme ve kullanım suyu, yılda 15,15 Gw enerji üretimi ve taşkın kontrol faydası bulunmaktadır.

Hatay ilimize Üçüncü Müjdemiz İse Reyhanlı Barajı ve Davutlar Regülatörüdür

Reyhanlı Barajında Su Tutuldu

Hatay ilimiz için çok büyük öneme sahip Reyhanlı Barajı tamamlanarak su tutulmaya başlandı. Hataylı hemşerilerimize söz verdiğimiz gibi 50 yıllık hayali gerçeğe dönüştürdük ve Reyhanlı Barajımızı tamamlayaraksu tutmaya başladık. Reyhanlı Barajında depolanacak su ile 600 bin dekar tarım alanının sulanmasının yanı sıra 200 bin dekar alanında da taşkınlardan korunması sağlanacaktır.

Bölge İnsanına Ek Gelir Sağlanacak

Temelden yüksekliği 28,20 metre ve 480 milyon m³ su biriktirme hacmine sahip olan Reyhanlı Barajının tamamlanması ile birlikte ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte hem tarlalardaki verim artacak hem de yörede ürün çeşitliliği sağlanacaktır. Projenin tamamlanması ile 2020 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 620 milyon TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Davutlar Regülatörünü de Tamamladık

Diğer taraftan Hatay’ın en büyük projelerinden Reyhanlı Barajı’nın ana su kaynaklarından Afrin çayından yıllık 21 milyon m³ suyu Reyhanlı Barajı’na aktaracak olan; Davutlar Regülatörü ve iletim kanalı projesi inşaatı işinde iletim kanalı ve regülatör inşaatı da tamamlanmıştır. Türkiye’nin en yüksek kapasiteli ( Q=1.534 m3/s) iletim kanalı olan Davutlar iletim kanalı ilimize ve ülkemize hayırlı olsun.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DSİ’den Hatay’a 3 müjde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir