featured

Dünya Gıda günü nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya üzerindeki yetersiz beslenen ve aç insanların acısına dikkat çekmek, farkındalığı yaymak ve açlık felaketine karşı insanları harekete geçirmek amacı ile; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü( FAO )’nun 1945’teki kuruluşunun yıldönümü münasebetiyle her yıl 150’den fazla ülkede 16 Ekimde “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanmaktadır.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun önerisi üzerine, 2014 yılı BM 66. Genel Kurulu’nda resmi olarak onaylanarak; Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı (AÇY) olarak ilan edilmiştir. Böylece her yıl 16 Ekim tarihinde değişik etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü’nün 2014 ana teması ”Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse” olarak belirlenmiştir.

Aile çiftçiliği; aile tarafından tarım ile bağlantılı olarak gerçekleştirilen faaliyetlerin tamamı olarak tanımlanır. Aile çiftçiliği, aile-temelli tüm tarımsal faaliyetleri kapsar ve kırsal kalkınmanın birçok alanı ile bağlantılıdır. Bir aile tarafından yönetilen ve gerçekleştirilen, kadınlar ve erkekler dahil olmak üzere ağırlıklı olarak ailesel iş gücüne dayalı tarım, ormancılık, balıkçılık, seracılık ve su ürünlerine yönelik üretim faaliyetlerini kapsamaktadır.

Aile çiftçiliği ve küçük ölçekli çiftçilik küresel gıda güvenliği ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır. Aile çiftçiliği hem gelişen, hem de gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin unsurlarından biridir. Aile çiftçiliği geleneksel gıda ürünlerinin korunmasına yardımcı olurken aynı zamanda dengeli beslenmeye ve dünyada tarımsal çeşitliliğin korunmasına, böylece doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına katkıda bulunmaktadır.

Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı’nın temel amacı; açlık ve yoksullukla mücadele ve doğal kaynakların korunması açısından aile çiftçiliğinin öneminin vurgulanmasıdır. Dünyanın dikkatini çiftçi ailelerine ve küçük ölçekli çiftçiliğe çekmek, açlığın ve yoksulluğun ortadan kaldırılması konusunda girişimlerin küçük ölçekten başlaması gerekliliği ile gıda güvenliği ve beslenmenin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, doğal kaynak ve çevre yönetimi açısından etkinliğin sağlanması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra, küçük aile işletmeciliğinin sürdürülebilirliğinin ve kırsal kalkınmanın etkin bir parçası olmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı’nın 4 temel hedefi;

1- Sürdürülebilir aile çiftçiliğine olanak sağlayan politikaların geliştirilmesine destek sağlamak,

2- Bilgi, iletişim ve kamu bilincini artırmak,

3-Aile çiftçiliğinin ihtiyaçlarının, potansiyelinin ve sınırlarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve teknik destek sunmak,

4- Sürdürülebilirlik için sinerji oluşturmak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dünya Gıda günü nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir