featured

Geçmişten Geleceğe Kilim

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Gönüllüleri Konseyi Derneği Başkanı Tahir DÖNMEZER ‘den açıklamalar.

Köklü bir geçmişin ürün ve çeşitliliği Hatay kültürümüzün önemli özelliklerindendir. Kaybolmaya yüz tutmuş kültürel varlıklarımız, günümüz teknolojisinin hızla gelişmesine paralel olarak eski el zanaatlarımız da bundan nasibini almış ve yok olmuş veya yok olmaya yüz tutmuştur.

Hatay’da abacılık, çıkrıkçılık, yemenicilik, yorgancılık, bakırcılık, hasırcılık, keçecilik tenekecilik, kalaycılık, hallaççılık, hasırcılık, kapkapcılık (nalıncılık), semercilik ve daha nice sayamadığımız el sanatlarımızın yok olmak üzere olduğunu gündeme getirecek olursak, kültürel erozyonumuzu gözler önüne sermiş oluruz.

Bir zamanlar Antakya, Reyhanlı, Samandağ ve Harbiye’de önemli bir iş alanı olan kilim dokumacılığı, özellikle Antakya’da iplikçiler çarşısında faaliyetlerini devam ettirirdi. Reyhanlı adı aynı zamanda bir kilim modelinin de adıdır. Fakat günümüzde bu bölgede de kilim sanatı üzülerek ifade ediyoruz ki unutulmaya yüz tutmuştur. Hatay genelinde ise ilmek ilmek kilim dokuma zanaatını her türlü imkânsızlıklarla boğuşarak icra etmeye çalışan kilim ustası Abdulla AKAR “Dünyanın en uzun kilimi”ni dokuyacağını Hatay’ın adını dünyaya duyuracağını ifade ederek, bu heyecanı ve memleket sevgisini ön planda tutarak bizleri de heyecanlandırmıştır.

 

Hatay Gönüllüleri Konseyi Derneği olarak geçmişi geleceğe taşıyacak bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde, başta Antakya Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü SAVAŞ’a ve “Dünyanın en uzun kilimi”nin dokunması aşamasında sponsor olarak destek veren iş adamı Sayın Uğur BIÇAKEREN’e saygılarımızı sunuyoruz.

İlimizde kilimcilik ile ilgili araştırmayı gerçekleştiren ve geniş yankı uyandıracağına inandığımız bu çalışmanın, aynı zamanda 21 ülkede Eğitim Bilimleri ve Sosyal Araştırmalar Dergisi’nde Türkçe İngilizce yayınlanmasına aracılık eden Gazi Üniversitesi’nde araştırmacı ve Hatay dostu Sayın Kürşat İLGÜN’e sevgilerimizi gönderiyoruz.

2500 yıllık tarihi geçmişe sahip olan ilimiz, birçok medeniyetin geleceğe taşıyıcısı olma özelliği ile aynı zamanda birçok zanaatın hayat bulduğu ve halen süregeldiği bir kültür abidesidir.

35 metre uzunluk ve 80 cm eninde dokunacak, Abdulla AKAR’ın 30 yıllık tecrübesi ve Hatay’ın kültürel zenginliğini ifade eden özgün motiflerle bezenecek bu kilim, kendi alanında dünyanın en uzun kilimi olma özelliğini taşıyacak ve 45 günde tamamlanacaktır.

Bu çalışmayı tüm Hatay halkına armağan ediyor, Hatay kültür ve turizmine katkı sağlayacağı inancı ile kilim dokuma ustası Abdulla AKAR’a teşekkür ediyor ve tüm Hataylı’ları 20 Şubat 2013 Çarşamba günü saat 14:00’de Kurtuluş Caddesi No: 73’teki kilim atölyesine davet ediyor, desteklerinizi bekliyoruz.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Geçmişten Geleceğe Kilim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir