featured

Gönüllü Köy Koruyucuları tepkili

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkenin coğrafi yapısı nedeniyle kolluk kuvvetlerinin olaylardan anında haberdar olamaması, müdahale etmekte gecikmesi köylülerin savunma konusunda bilinçlendirilmesini gerekli kılmıştır.

Bu duruma 80’li yılların ortalarında olağanüstü hal ilanını gerektiren nedenlerin ortaya çıkması da eklenince köylerin savunulmasının bilinçlendirilmenin ötesine geçilerek bir parça uzmanlaşmaya götürülmesi; Köydeki olaylarda kolluk kuvvetleri, terör olaylarında askeri birlikler olaylara müdahale edinceye kadar ilk yardım mahiyetinde olmak üzere acil müdahalenin köylüler tarafından yapılması; Kolluk kuvvetlerinin ya da askeri birliklerin yöreye yabancı olmaları nedeniyle takip, iz sürme ve arama çalışmalarında yol gösterici olarak kullanılmak üzere köy koruculuğu sistemi getirilmişti.

Korucu adaylarının seçiminde oldukça titiz davranılmış, köy muhtarlarına haber gönderilerek, devlet memurluğuna alınma şartlarını taşıyan, köydekilerle her hangi bir düşmanlığı bulunmayan, sicilleri tamamen temiz kişilerin tespiti ve jandarmaya bildirilmesi istenmişti.
Köylerde belli noktalar tespit edilerek görev çizelgesi oluşturulmakta, korucular kendilerine verilen nöbet çizelgesine göre nöbet tutmaktadırlar. Ev ya da cep telefonlarından sürekli ulaşılabilir olmak ve jandarma tarafından çağrıldığında anında göreve gitmek şart koşulmaktadır. Bu nedenle her an çağrılacakmış gibi hazır durumda beklemekte, izin alıp silahını jandarmaya emanet bırakmadan köy dışına çıkamamaktadır. Gidilen operasyonlar, süresinin ve gidilecek yerin, görevin niteliği gereği önceden tespit edilmesinin imkansız olması nedeniyle, korucuların görev yaptığı köyün, çoğu zaman ilçenin hatta ilin sınırları dışına taşmakta.

Göreve gidildiğinden korucunun ailesi dışında hiç kimsenin haberi olmamaktadır. Gidilen operasyonlar bazen günlerce hatta haftalarca sürmektedir. Operasyon sırasında jandarmaya yol gösterici birlik olmaktan çıkarak çoğu zaman, jandarmanın önünde yürümekte, karşılarına çıkan silahlı kişilerle öncelikle korucular silahlı çatışmaya girmekte.

Bu operasyonlarda yaralanan hatta ölenler dahi mevcuttur.

Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş gibi illerde Köy Korucuları gönüllü olarak çalıştırılmaya devam etmektedir. Payas İlçemize bağlı Kozludere bölgesindeki 13 gönüllü köy korucusunun silahlarının geçtiğimiz günlerde hiçbir gerekçe gösterilmeden geri istendiği iddia edildi. Yıllardır hiçbir ücret talep etmeden emniyet güçlerine destek olup bölgelerini her türlü tehdide karşı canlarını feda ederek koruyan bu insanların tek istediği devlet yetkililerinden biraz destek görmek.

Bölgedeki 250 ye yakın gönüllü korucunun bu keyfi uygulamaya karşı birlikte hareket ederek tepki koyacakları da konuşulmakta. Yetkililerden 13 gönüllü korucunun silahlarının hangi gerekçelerle geri istendiğinin açıklanmasını beklemekteler.

Sedat İSKENDEROĞLU/ Dörtyol

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gönüllü Köy Koruyucuları tepkili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir