featured

Güzelmansur: “İthal Tohum Ekonomiyi De Tarımı Da Yok Ediyor”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, gıda üretiminde bağımsızlığın önemi dolayısıyla ülkeler için adeta bir milli güvenlik konusu haline gelen yerli tohum kullanımı ve desteği konusunu verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

YERLİ TOHUM SAĞLIKLI, YARARLI, DAYANIKLI AMA DESTEK YABANCI TOHUMA

Önergesinin gerekçesinde dünyada gıdanın enerji kadar büyük bir güç olduğunun altını çizen Güzelmansur ülkemizde yerli tohum yerine sertifikalı diye yabancı tohumların desteklenmesinin sakıncalarına değindi. Güzelmansur şunları söyledi: “Yerli tohumların iklim değişikliklerine, hastalıklara, zararlılara dayanıklı olması, insan sağlığı açısından çok yararlı olan vitamin, mineral ve fitokimyasallar bakımından zengin olması yerli tohumun önemini daha da artırmaktadır. Hal böyleyken 2006 yılında yürürlüğe giren Tohumculuk Yasası ile yerli tohum yerine, yabancı şirketlerin ürettiği hibrit diğer adıyla sertifikalı tohumlar desteklenmektedir. Oysaki besleyici değerleri olmayan, iklim değişikliklerine dayanıklılığı bulunmayan bu tohumlar ülkemizin hem ekonomik kaynaklarını hem de tarımını yok etmektedir.”

HAVUÇ, LAHANA, ŞEKERPANCARINDA YERLİ TOHUM YOK

Güzelmansur’un Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlanmasını itediği orular şunlar:

  1. Ülkemizde 2006 yılından beri, yıllar itibarıyla, tarla bitkileri, meyve ve sebzede üretilen sertifikalı tohum miktarı nedir? Bu tohumların ne kadarını yerli tohumlar oluşturmaktadır?
  2. 2019 yılında ülkemizde ekimi yapılan tarla bitkisi, meyve ve sebzelerin ne kadarı yerli tohumlardan oluşmaktadır?
  3. Havuç, lahana, şekerpancarında yerli tohum olmadığı, bunlarda %100 dışa bağımlı olduğumuz bilinmektedir. Ülkemizde tamamıyla dışa bağımlı olduğumuz diğer tarla bitkileri, meyve ve sebzeler nelerdir?
  4. Bakanlığa bağlı araştırma enstitüleri tarafından, bugüne kadar ıslah edilen ve tescillenen yerli tohum türleri nelerdir?
  5. Ülkemizde tohumculuk sektöründe faaliyet gösteren yabancı şirket sayısı ve bunların ülkemiz tohumculuk pazarındaki payları nedir?
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Güzelmansur: “İthal Tohum Ekonomiyi De Tarımı Da Yok Ediyor”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir