featured

Hassalı üreticilere Adaçağı fidesi dağıtıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hassa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü üreticilere 8 Bin adet adaçayı fidesi dağıtımı yapıldı. Dağıtım törenine İl Müdürü Aydın TÜFEKÇİ,  Hassa İlçe Müdürü Mehmet ŞIHLAR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Halit AVCI, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konu sorumlusu Ziraat Mühendisi Ebru VURKAÇ, İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ve fide dağıtımı yapılacak çiftçiler katıldı.

İl Müdürü Aydın TÜFEKÇİ törendeki konuşmasında; “Ülkemizin mevcut toprak ve su kaynakları ile biyoçeşitlilik durumu dikkate alınarak, küresel rekabet gücümüzü arttırmak, uluslararası piyasaların talep ettiği kalite ve özelliklerde ıtri ve tıbbi bitkiler ile boya bitkileri üretimini sağlamak ve uluslararası pazarda biyolojik çeşitliliğimizi avantaja dönüştürmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız 25 ilde 2015-2017 yılları arasında ilimiz Hatay’ı da Itri-Tıbbi Bitkiler ve Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi projesine Pilot İller arasına dahil etmiştir.’dedi.

Hatay ili oldukça zengin bir flora ve vejetasyona sahip olduğunu söyleyen Tüfekçi konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

Bugünkü bilgilerimize göre Hatay’da doğal olarak yetişen çiçekli bitki sayısı yaklaşık olarak 2 Bin civarındadır. Bu türlerden 250-300 tanesi endemiktir. Bu endemik türlerden bir kısmı da Türkiye’de sadece Hatay’da doğal olarak yetişirler. Hatay florasında yer alan bitkilerden 550 tanesi tıbbi aromatik bitki özelliği taşımaktadır.

Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlüğümüz tarafından sektörün kalkınması ve il ekonomisine katkısının daha fazla artırılması için Tıbbi ve aromatik bitkilerin toplanması, yetiştirilmesi, işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yapılacak planlamalarla kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine katkı sağlanması, sektörle ilgili güncel bir veri bankası oluşturulması, mevcut üretim, isleme ve pazarlama altyapısının tespitinin yapılması ve Hatay ilinin Türkiye ve dünyadaki sektörel rekabet gücünün korunması ve arttırılması, bölgesel ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlanması amacıyla ilimiz çiftçilerine bu projenin öncü olacağını düşünmekte ekonomik ve sosyal boyutunun yadsınamayacak kadar katkılar sağlayacağını öngörmekteyiz.

Ülke olarak tıbbi bitkilerimizi ham olarak ihraç ediyoruz. Katma değer sağlayamıyoruz. Dünyada bu bitkilerin ekonomik değeri çok büyük. Amacımız üretmek, analiz etmek, sanayiye kazandırıp mamul olarak ihraç etmektir. Sadece Hatay’da değil, bütün Türkiye için tıbbi ve ıtri bitkiler alanında yeni bir sektör doğuyor. Kırsal kalkınma için çok büyük rolü var, ekonomik açıdan, katma değer açısından da önemli olduğunu söyleyen İl Müdürümüz bu projenin yaygınlaştırılması kapsamında ilimizde 2016 yılı içerisinde Dörtyol, Kırıkhan Hassa ve Altınözü ilçelerimizde adaçayı, lavanta ve safran çeşitlerinde demonstrasyon bahçelerinin kurulacağını belirtti. Bu proje kapsamında; 2016 yılı içerisinde ilk üretim materyalimiz Hassa  ilçemizde 1 dönümlük alana 2 çiftçimize 8.000 adet Adaçayı (Salvia fruticosa) viyolde tüplü fidelerimiz Bakanlığımız projesi kapsamında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilerek  dağıtımı yapılmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hassalı üreticilere Adaçağı fidesi dağıtıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir