featured

Hatay Bitki Envanteri hazırlandı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay coğrafyasının sahip olduğu 2000 bitki türünden 900’ünün tanıtıldığı Hatay Bitki Envanteri “Hatay’ın Sessiz Güzelleri” adı ile kültür hazinemizdeki yerini aldı.

Hatay Valiliği Yayınları’ndan 2014 yılında çıkan ve 996 sayfalık kitapta, Hatay’ın sahip olduğu zengin coğrafyada hangi bitkilerin yetiştiğine, tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin bilim dünyası dışında da tanıtılmasına yönelik çalışmalar yer alıyor.

Okuyucuya adeta görsel bir ziyafet sunan fotoğraflarla desteklenen kitap, zengin içeriği ve kaliteli baskısıyla sayısız değerlere sahip ilimizin bitkisel zenginliğini de tanımak isteyenlere güzel bir fırsat sunuyor.

Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, cennet gibi ülkemizin cennet gibi illerinin kendine özgü misali sayısız güzelliklere sahip olduğunu, Hatay’ın ise, iklimi, coğrafi özellikleri ve insan dokusuyla ayrı bir hazine olduğunu kaydetti. Lekesiz, “Hatay özellikle doğal kaynaklar ve doğal güzellikler bakımından son derece zengindir. Bitki örtüsü çeşitliliği, endemik türler ve bunlara bağlı sanayi ve ticaret alanlarında her zaman öndedir. Hatay doğalında bugüne kadar 2000’den fazla bitki türü tespit edilmiştir ve bunlardan 300 kadarı endemiktir. Ülkemizde ise bugüne kadar yaklaşık 10.000 bitki türü yetiştiği bilinmektedir ve bunların 3.300 kadarı endemiktir. Yani ülkemizdeki endemik türlerin yaklaşık yüzde 10’u ilimizde yetişmektedir.” dedi.

Sahip olduğumuz bu zenginliğin kayıt altına alınarak bilim dünyasının dikkatine sunulması için uzun süredir bir dizi çalışma yürütüldüğünü hatırlatan Vali Lekesiz, İşinin uzmanı bilim adamları tarafından yürütülen bu çalışmalar kapsamında önce doğal bitki örtümüzün ve endemik türlerimizin tanıtıldığı Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi faaliyete geçti. Bu müzeyle birlikte hazırlanan Hatay Tabiat Şifahanesi ve belgesel filmi de insanlarımızın hizmetine sunuldu. Hatay’ın Sessiz Güzelleri kitabında ise Hatay’ın doğalında tespit edilen yaklaşık 2000 bitki türünün 900’ü kayıt altına alınarak bir rapor haline getirildi. Uzun ve yorucu bir çalışma döneminden sonra tamamlanan kitabın oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay Bitki Envanteri hazırlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir