featured

Hatay Milli Park’ı hakediyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay, Türkiye’de birden fazla biyocoğrafik bölgenin türlerini de barındırmanın avantajıyla (Sibirya, İran-Turan, Akdeniz ve Çöl elemanları) tartışmasız Türkiye’nin biyoçeşitlilik lideri.

Ancak bu kadar biyolojik çeşitliliği bünyesinde barındıran Hatay, aynı zamanda “korunan alan fakiri” bir il. Biyolojik çeşitliliğin korunması, nesli tehlike altında türlerin çoğalması, korunması nedeniyle diğer türlere de sığınak olarak vazife görmesi için acilen Hatay’da korunan alanların oluşturulması ve bölgede yaşayan halkın hayatını zorlaştırmayacak, onlara mümkünse minik gelir kaynakları yaratacak bir yönetim planı ile idare edilmesi de bir zorunluluk. Bu hedefle, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesinin koordinatörlüğü ve DKMP Hatay Şube Müdürlüğünün desteği ile bu konuya teknik destek oluşturacak ilk çalışmalar tamamlandı ve rapor olarak Hatay’da ilgili tüm kurum ve kuruluşlara sunulmaya başlandı.

İlk korunan alan olarak “Hatay Dağ Ceylanı’nın yaşam alanı” merkezli, kurutulan “Amik Gölü’nün son kalıntısı Gölbaşı Gölü’nü” de içine alan, Türkiye için barındırdığı lav tünelleri, lav tüpleri ve lav mağaraları ile ön plana çıkan Hassa’nın güneyindeki “LeçelikAlan’ı” da kapsayan bir plan hazırlandı ve sivil toplum kuruluşları, yerel ve merkezi yönetimi temsil eden mercilerin tartışmasına açıldı.

Çalışmaları Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Bilim Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen başkanlığında kalabalık bir bilim ekibi tarafından tamamlanan öneri ile bölgede yaşayan Hatay Dağ ceylanı, Çizgili sırtlan, Saz kedisi, Yaban kedisi, Kızıl tilki,Çakal, Kaya sansarı, Alacasansar, Gelincik, Su samuru, Kuyruksüren, Oklu kirpi, Yabani tavşan, Kurt, Porsuk, Kayalık gerbili, Çölfaresi, Kayalık faresi, Sarı evfaresi, Beyazdişili böcekçil, Tarlafaresi, Filistin Körfaresi, Koca engerek, Tosbağa, Çizgili su kaplumbağası, Hatay kertenkelesi, Kayseri kertenkelesi, Dikenli keler, Bozkır keleri, Bukalemun varlığı arazide kurulan fotokapanlarlave gözlemlerle teyit edildi. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Korkmaz başkanlığında yürütülen çalışmalarla da Leçelik Alanda bulunan ve binlerce yıl öncesinde yerleşim yeri olarak kullanılan 400 000- 1 200 000 yıl önce oluşan genç volkanik alandaki bozulmamış haldeki lav tünelleri ile volkanik mağaralar bilim camiasının ve kamuoyunun dikkatine arz edildi.

Haritada belirtilen alanda oluşturulması planlanan milli park ile Hatay bir değerini daha koruma altına almış olacak. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, kendi imkanları ile finanse ettikleri ve DKMP Hatay Şube Müdürlüğü lojistik desteği ile gerçekleşen ön çalışma için her bir türü ayrı ayrı milli park oluşturulmasına yetecek sebebi olan Hatay’ın onlarca türü barındıran bölgesi için acil ve ivedi olarak korunan alan ilan edilmesi hususunda kamuoyu, yerel ve merkezi yönetim desteğine ihtiyaçları olduğunu belirterek “Hatay bu fırsatı kaçırmamalı” dedi.

Öğünç, halen DKMP Hatay Dağ Ceylanı Üretim İstasyonu, MKÜ Deniz Kaplumbağaları İlkyardım Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi ve Yaban Hayvanları İlkyardım ve Kurtarma Merkezine ev sahipliği yapan Hatay’ın bu konuda üzerine düşeni şimdiye kadar yaptığını ve Milli Park ya da başka bir statü ile önerilen bölgenin korunan alan ilanının daha da gecikmemesi için sivil toplum örgütü olarak gerekeni yaptıklarını ve bundan sonra da gerek yerel gerekse de Ankara’da bakanlık nezdinde tüm girişimlerin yapılacağını sözlerine ekledi. Kamuoyuna saygı ile ilan olunur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay Milli Park’ı hakediyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir