featured

Hatay’da Ayakkabıcılık değişimle markalaşacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DOĞAKA 2015 Yılı Çalışma Programı kapsamında, DOĞAKA ve Hatay Ayakkabıcılar Odası işbirliğinde 7 Nisan 2015 Salı günü saat 15.00’te “Ayakkabıcılık Çalıştayı“ düzenlendi.

Antakya Savon Otel’de gerçekleşen çalıştaya Hatay Valisi Ercan Topaca, Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Güven, Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Hikmet Çinçin ve diğer ilgili yetkililer ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Hatay’ın Türkiye’de ayakkabıcılık sektörü denilince akla gelen birkaç kentten biri olduğunu söyleyen Topaca, “Hatay, Türkiye’deki toplam erkek ayakkabı üretiminde %35’in üzerine bir orana sahiptir. Ancak şunu görüyoruz ki; istediğimiz noktada değiliz. Yaptığımız ziyaretler neticesinde bu sektörde yapmamız gereken çok şeyin olduğunu gördük. Bu çalıştayı düzenlememizin sebebi de gördüğümüz eksiklikler ve sorunlar ile ilgili bir çıkış yolu bulmaktır.” dedi.

Değişime İhtiyacımız Var

Topaca, “Hatay’da ayakkabıcılık sektöründe bir değişime ihtiyaç var. Fiziki mekanların öncelikli olarak değişmesi lazım. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor. Kuracağımız Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’ni hızla hayata geçirmek için çalışmalarımız sürüyor. Arkadaşlarımızın standardı daha yüksek iş yerlerinde çalışmasının çok ciddi avantajları olacağını hepimiz biliyoruz.” dedi.

Değişim yapmadığımız takdirde ayakta kalmanın çok zor olduğuna vurgu yapan Topaca, ”Sektör olarak tasarım ve Ar-Ge çalışmalarını birleştirmek gerekiyor. Tasarım konusunda genellikle fason çalışıyoruz. Kendi markasıyla ayakkabı üreten ve piyasada ciddi bir yer edinen firma sayımız yok denecek kadar az. Türkiye’nin bütün markalarına ayakkabı üretiyoruz. Ancak tasarımı başkasına ait. Yeni kurulacak yerlerimiz ile birlikte tasarım ve Ar- Ge konusuna daha çok önem vermeliyiz.” dedi.

Topaca, devletimizin sektöre çok ciddi teşvikleri olduğunu, taleplerin iletildiği takdirde sektörün önünü açmak için her zaman hazır olduklarını ifade etti.

Değişimin markalaşma konusunda da gerekli olduğunu belirten Topaca, “Ulusal ve uluslararası ölçekte bir marka oluşturamadığımız takdirde bu sektördeki gelirden hak ettiğimiz payı almamız mümkün değil. Markalaşma konusunda kurumsal kapasiteyi arttıracak bazı yatırımları yapmak durumundayız. Markamızı itinayla geleceğe hazırlamalıyız.” dedi.

Hatay, Ülkemizin Ortadoğu’ya Açılan En Önemli Kapısı

Topaca, “Hatay, ülkemizin Ortadoğu’ya açılan en önemli kapısıdır. Her ne kadar bugün oralarda ekonomiyi olumsuz etkileyen bir ortam var ise de bu ilanihaye devam edecek bir husus değildir. Bir süre sonra bu bitecektir. Pazarlar normale dönecektir. Bu kriz ortamının arkasından da fırsatlar ortamı gelecektir. Hatay olarak ayakkabıcılık sektörü olarak buna hazırlanmalıyız.” dedi.

Sektör olarak sıkıntı yaşamak istemiyorsak değişimin şart olduğuna vurgu yapan Topaca, “Değişim istemimizin temel sebebi rekabet gücümüzü arttırmaktır. Dünya ekonomisi rekabet üzerine dönüyor. Rekabetin de temel faktörü maliyetleri kontrol etmektir. Maliyetlerinizi kontrol edemezseniz ne kadar çok çalışırsanız çalışın ne kadar çok işçi istihdam ederseniz edin rekabet edemezsiniz. Onun için hep birlikte üzerimize düşeni yapalım. Birlikte bu sektörü ilimizde geleceğe taşıyalım.” dedi.

Konuşmaların ardından “Sektöre Devlet Destekleri”, “Ayakkabıcılık Sektörünün Mevcut Durumu”, “Ayakkabıcılık Sektöründe Sorunlar, Fırsatlar ve Avantajlar”, “Sektörde Makineleşme ve Yeni Üretim Teknikleri” konularında sektör temsilcilerine sunumlar yapıldı. Çalıştay karşılıklı görüş alışverişi ile devam etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay’da Ayakkabıcılık değişimle markalaşacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir