featured

Hatay’da şifa deposu bir bitki; Çiriş

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amanosların yüksek kesimlerinde karların erimesiyle ortaya çıkan çiriş, yörede halkının sofralarını süslüyor. Hassa’nın yüksek karlı zirvelerinde yetişen çirişi toplayan köylüler, bin bir zahmetle getirdikleri çirişleri, eş ve dostlarına dağıttıkları gibi, semt pazarlarlarında da kilosunu 5 liradan satarak ev ekonomilerine kazanç sağlıyorlar.

Uzun ve yorucu bir yolculuk sonrası dağların zirvesine çıkan köylüler, karların altından çıkardıkları çirişleri, atlarla yada sırtlarında taşıyorlar.

Zambakgiller familyasından olan çiriş, temiz ve doğal ortamda yetişmesi nedeniyle Hassa halkı tarafından çok seviliyor. Hemen hemen her evin mutfağında bugünlerde çiriş yemekleri yapılıyor. Yörede, zeytinyağlı bulgur ve pirinç pilavının yanında böreği ve yoğurtlaması da oldukça meşhur.

Gazeluşağı Mahallesi’nde ikamet eden Ali Kuşcu, yıllardır çiriş topladığını belirterek “4- 5 saatlik bir yolculuk sonrası Amanosların zirvelerinden çirişleri çıkıyoruz. Karların arasında yetişen çirişlerin dip kısmını iyice ayıkladıktan sonra bıçakla kazıyoruz. Bunları demet demek edip torbamıza ve çuvallarımıza yerleştiriyoruz. Kat kat olan bu bitki tam olarak dip kısmından kesilmediği yada rastgele çuvala konulması durumunda dağılarak, özelliğini kaybediyor. Biz de bozulmaması için oldukça özen gösteriyoruz. Köye getirdiğimiz bu çirişleri, eşimize dostumuza, komşumuza dağıttıktan sonra kalanını, pazarlara götürüp kilosunu 5 liradan satıyoruz. Evlerimizde 3- 4 çeşit yemeğini yapıyoruz. Çirişi yediğimiz zaman ağrılarımızdan kurtularak, kendimizi kuş gibi hafif hissediyoruz. Özellikle kadın hastalıklarına ve sindirim sistemlerimize iyi geldiğini biliyoruz” dedi.

Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel ise yaptığı açıklamada, Hassa ilçesinin yüksek karlı zirvelerinde yetişen çiriş bitkisinin yörede baharın müjdecisi ve evlerin doktoru olarak bilindiğini söyledi. Demirel, “Köylülerimiz bu mevsimde ticari amaç gütmeden dağlardan toplamaktadırlar. Memleketimizin bu kültür zenginliğini kuşaklar boyunca devam ettirmektedirler. Bizde çirişi, bilimsel olarak tanıtımını yaparak, gastronomi ve mutfak kültürüne kazandırmak istiyoruz. Mutfak kültürü dalındaki uzmanlarımızı ve turizm yetkililerimizi ilçemize bekliyoruz” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay’da şifa deposu bir bitki; Çiriş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir