featured

“Hatay’ın Çılgın Projesi” Çevre İlleride Heyecanlandırdı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hassa, Dörtyol Tüneli Gaziantep’te Büyük Heyecan Yarattı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in gündeme getirdiği, Hatay valisi M. Celalettin Lekesiz’in yoğun çabaları sonucu olgunlaştırılıp ihale aşamasına gelen “Hatay’ın Çılgın Projesi” Hassa – Dörtyol tüneli Gaziantepli işadamları içerisinde büyük mutluluk ve heyecan yarattı.

Konuyla ilgili Hürriyet Gazetesi Yazarı Erdal Sağlam Köşesinde bu projeyi övücü bir yazı kaleme aldı.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Erdal Sağlam’ın Yazısı;

Antep’te 1 saatte liman heyecanı

TÜRKİYE ortalamasının iki katı büyümeye hızına sahip Gaziantep’te çılgın proje heyecanı yaşanıyor.

Başbakan’ın onay verdiği ve ihale aşamasına gelen Hassa-Dörtyol tünelinin  yapımıyla, halen 3 saatte Mersin Limanı’na gönderilmek zorunda kalınan Gaziantep’in ihraç ürünleri,  1 saatte İskenderun Limanı’na inebilecek.

SON yıllarda büyük atağa geçen, Türkiye ortalamasının iki katı büyümeye devam eden Gaziantep’in işadamları yeni bir heyecanı yaşıyor. Başbakanın onay verdiği Hassa-Dörtyol tünelinin yapımıyla 1 saate İskenderun Limanı’na inecek olan Gaziantep’te, şimdi Kilis’le ortak 6. Organize sanayi bölgesinin kuruluşu planlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı heyetinin 3 Ekim’de yer tespiti için bölgeye gelmesi dört gözle bekleniyor.

ÇOK SAYIDA İL İÇİN ÖNEMLİ

Aslında bu tünelin sadece Gaziantep’te yapılan üretimi değil, tüm doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesindeki üretimi çok olumlu etkilemesi bekleniyor, Bunun yanında küçük bir il olarak kalan Kilis de, Gaziantep ile birlikte kuracakları 6. Sanayi bölgesiyle ekonomik olarak canlanma umudu taşıyor. Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Hassa-Dörtyol tünelini ve kuracakları yeni Polateli organize sanayi bölgesini “bu da bizim çılgın projelerimiz” olarak nitelendiriyor.

5 YILLIK PLANLAR YAPARIZ

İl olarak sürekli 5 yıllık planlar yaptıklarını ve gerçekleştirdiklerini hatırlatan Konukoğlu, hükümetin 2023 hedefleri koymasıyla birlikte kendilerinin de bu uzun vadeli planlamaya geçtiklerini söyledi. Bu yıl Gaziantep’in ihracatının 7 milyar dolara çıkacağını kaydeden Konukoğlu, 2023 yılında ise ihracatlarını 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Hassa-Dörtyol tünelinin bu hedefe ulaşmakta çok büyük rol oynayacağını kaydeden Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Konukoğlu, şu anda limana 300 kilometre uzaklıkta olduklarını, bu tünelle birlikte yolun 110 kilometreye ineceğini söyledi. Konukoğlu, kurulacak Polateli sanayi bölgesinden limana uzaklığın ise 80 kilometre olacağını ifade etti.

YENİ OSB 35 MİLYON METREKARE

Polateli-Şahinbey adını alacak yeni organize sanayi bölgesinin alanının 35 milyon metrekare olacağını kaydeden Konukoğlu, Gaziantepteki 5 sanayi bölgesinin toplam alanının 42 milyon metrekare olduğunu dolayısıyla yeni bölgenin  büyüklüğünün açıkca görüleceğini söyledi. En erken 3 yılda bitmesi beklenen ve Tekstil İhtisas Bölgesi olacağı söylenen bölgede, her türlü üretimin yapılacağı ifade edildi. Lojistik unsurunun çok daha önem kazandığı bir dönemde olduklarını, fabrikadan çıkan kamyonun 3 saatte malı boşaltıp geri dönmesinin çok büyük avantaj sağlayacağını söyledi. Enerji tasarrufu ve nakliye gideri başta olmak üzere bu tünelin ülke ekonomisine de büyük katkılar sağlayacağını kaydeden Konukoğlu, şu anda sadece Mersin limanına inebildiklerini, bazen malın yüklenmesi için 2-3 gün beklendiğini hatırlatarak, yeni tünelle iskenderun’a gideceklerini, kıyıda limanların çoğalmasıyla rekabetin artacağını ve kendilerinin liman masrafı açısından da büyük avantaj kazanacaklarını söyledi.


Kilis ile ‘sanayi’ ortaklığı

KİLİS Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş de Polateli’de yapılacak bu bölge için çok  büyük umutlar taşıdıklarını söyledi. Çok büyük bir arazinin Kilis’e ait olacağını kaydeden Öndeş, bunun yanında Gaziantep il sınırlarında küçük bir komşu arazinin bölgeye dahil olacağını, böylece burada yatırım yapacakların, Kilis’in tabi olduğu 6. bölge imkanlarından ve teşviklerinden yararlanacaklarını kaydetti. Kilis ekonomisinin verdiği göçler nedeniyle bir türlü kendini toparlayamadığını kaydeden Oda Başkanı, Gaziantep imkânlarıyla birlikte Kilis ekonomisinin de bu bölge sayesinde ayağa kalkmasını beklediklerini söyledi.

Ezberleri bozuyoruz

GAZİANTEP Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da 6. Organize sanayi bölgesi  ve Hassa-Dörtyol tünelinin Gaziantep’in ekonomisini katlayacak bir proje bütünü olacağını söyledi. İllerinde “ezber bozan bir çalışma” olduğunu kaydeden Tiryakioğlu, “Kitaplarda yazanın dışına çıkan bir sinerji var Gazintapte’”şeklinde konuştu.  Ticaret olarak baktığımızda “Türkiye’nin üçte birinin merkezi olan bir il”den söz ettiklerini kaydeden Tiryakioğlu,  ihtiyacının yüzde 98’ini ithal eden Irak’ın aldığı malın yüzde 80’inin gittiği bir il olduklarını, tüm bölgedeki ateş çemberi içinde “en güvenli liman” olarak görüldüklerini kaydetti.

SURİYELİLER İÇİN GEÇİCİ ÇALIŞMA İZNİ İSTENİYOR

Suriyeli mülteciler Gaziantep’te de çok yoğun biçimde bulunuyor. Ancak Kilis’te olduğu kadar büyük bir sorun yok, çünkü 1 milyon 800 bin nüfusa sahip gaziantepte 100 bin mülteci olduğu sanılıyor ama bu büyüklük içinde absorbe edilebiliyor. Bunun da ötesinde Gaziantep, olaya biraz da sosyal sorumluluk gibi bakıyor. Ticaret Borsası Başkanı Tiryakioğlu, onların akrabaları olduğunu, Halep’in kendileri için Adana ya da Mersin’den bir farkı bulunmadığını söyledi. Buradaki özellikle de Irak’ın ticaret merkezi olan Halepteki tüccarların kendi arkadaşları olduğunu kaydeden Tiryakioğlu, bazı suriyeli tüccarların gelip Gaziantepte iş kurduklarını bazılarının ise antep’teki tanıdıklarıyla ortak olarak dışarıdaki işlerine devam ettiklerini kaydetti.

Tiryakioğlu gibi Adil Konukoğlu da gelen Suriyelilerin kendileri açısından misafir olduklarını söyledi. Her iki Başkan da kış aylarının yaklaştığını hatırlatıp, sayıları az olsa da Gaziantep’te bulunup parklarda yaşayan mülteciler için biran önce önlem alınmasını da istiyorlar. Tiryakioğlu ve Konukoğlu, Suriye’den gelen mülteciler için geçici çalışma izni istiyorlar. Her ikisi de, “ülkede bu kadar işsizlik varken bunun yanlış bir adım olup olmayacağı” sorusuna ise “Gaziantep’te 2-3 yıldır işçi bulamıyoruz. Burada işsizlik söz konusu değil. Geçici vatandaşlık numarası verildiği gibi geçici çalışma izni verilebilir ve bu izin sadece bizim bölgemizle sınırlı kalabilir”  dediler.

ÇALIŞMAK HUZUR VERİR

Bu talebi daha da açan Konukoğlu, güvenlik açısından da bunun önemli olduğunu, şimdi akrabaları yanında kalanların fazla yük oldukları için daha sonra huzursuz olacaklarını bu nedenle çalışmalarının çok iyi olacağını söyledi. Zaten şu anda da kaçak olarak  Suriyeli göçmenlerin bir bölümünün çalıştığını hatırlatan Konukoğlu, bu yolla vergilerin de alınacağını söyledi.
Boş oturan insanın bunalıma gireceğini, çalışan insanın hem işe yaradığını hissedip, hem fizik olarak yorulacağını hatırlatarak, dolayısıyla güvenlik açısından mültecilerin çalışmasının ileride doğabilecek sorunları önleyeceğini söyledi. Konukoğlu, daha önce benzer olaylarda, burada kalmaya karar verenleri en az 7-8 yıl geçtikten sonra vatandaşlık hakkı verildiğini hatırlatarak, “Bu durum 7-8 yıl devam edemez, Suriye’de kısa sürede çözüm de gözükmüyor o nedenle geçici çalışma izni bizim bölgemiz için yararlı olacak” şeklinde konuştu.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Hatay’ın Çılgın Projesi” Çevre İlleride Heyecanlandırdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Hep övgü. İşin yapılması ile ilgili hiç bir gelişme yok mu? Mesela inşaat ne zaman başlayacak. Tünelin tam olarak yeri neresi? Belli değil.

    Cevapla