featured

Hataylı Çiftçiler Organik Tarıma yöneldi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tıbbi Aromatik Bitkiler Müzesinde “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında sertifika dağıtım töreni gerçekleştirildi.

Törene Hatay Vali Yardımcımız Bilal BOZDEMİR, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet ANDİÇ, TKDK Hatay Koordinatörü Dr. Savaş ÖZGÜRSOY, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur YILDIZ, Müdürlüğümüz Şube Müdürleri ve İlçe Müdürleri, teknik personeller ve çiftçiler katıldı.

Sertifika töreninde konuşma yapan Vali Yardımcısı Bilal BOZDEMİR; “Günümüzde bütün dünya ülkelerinin üzerinde durduğu önemli konulardan biri insan sağlığı, diğeri ise çevre sorunlarıdır. Konvansiyonel tarım ve tarım ürünlerinin artan olumsuz etkileri karşısında, organik tarıma geçiş büyük önem kazanmıştır. Organik tarım, çevre korunmasına yönelik, tarımsal çevre kirliliğini önleyebilecek, insanlar üzerinde kimyasalların olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilecek bir alternatif tarım yöntemidir. Bugün burada sertifikalarını alacak olan üreticilerimizi tebrik ediyor ve organik tarımın yaygınlaştırılmasına katkı sağlayan, emeği geçen bütün üretici ve personellerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

Tarım İl Müdürü Mehmet ANDİÇ yaptığı konuşmasında; “Gelişmiş ülkelerde tüketicilerden ve çevre örgütlerinden gelen isteklerle organik ürünlere talep başlamış, organik tarıma geçilmiş ve organik ürün pazarları artmıştır. Son yıllarda halkımızın sağlıklı ve güvenli beslenme konusunda göstermiş olduğu istek organik tarım ürünlerinde iç pazarın oluşumuna olanak sağlamaktadır. Hatay Bölgesi Organik ürün yetiştiriciliği açısından son derece önemli bir potansiyele sahiptir. İlimizde Antakya, Altınözü Belen, Kırıkhan, Arsuz, Yayladağı ve Reyhanlı ilçelerinde organik tarım faaliyeti yürütülmektedir. Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi ilimizde 2010 yılında başlamıştır. Belen, Antakya Altınözü Kırıkhan Yayladağı, Arsuz  ilçelerinde  Organik Tarım Projeleri yürütülmüştür. Bu projelerin bir kısmı halihazırda devam etmektedir. Bu projelerden Belen ilçemizde 2013 yılında başlayan Organik Zeytin yetiştiriciliği projesi ile 23 çiftçimizin 705 dekarlık alanda Organik tarım Faaliyeti yürütmesi sağlanmış olup, bugün burada sertifikalarını alacaklardır. Üreticilerimizi tebrik ediyor çalışmalarında bol kazanç diliyorum.” dedi.

Tören sonunda 23 üreticiye sertifikaları Vali Yardımcımız Bilal BOZDEMİR, İl Müdürü Mehmet ANDİÇ, TKDK Hatay Koordinatörü Dr. Savaş ÖZGÜRSOY ve DOĞAKA Genel Sekreteri Onur YILDIZ tarafından verildi. Tören sonunda Tıbbi Aromatik Bitkiler Müzesi gezilerek katılımcılara ikramlarda bulunuldu.

ORGANİK TARIM

Günümüzde bütün dünya ülkelerinin üzerinde durduğu önemli konulardan biri insan sağlığı, diğeri ise çevre sorunlarıdır. Konvensiyonel tarım ve tarım ürünlerinin artan olumsuz etkileri karşısında, organik tarıma geçiş büyük önem kazanmıştır. Organik(ekolojik) tarım, çevre korunmasına yönelik, tarımsal çevre kirliliğini önleyebilecek, insanlar üzerinde kimyasalların olumsuz etkilerini ortadan kaldırabilecek bir alternatif tarım yöntemidir. Gelişmiş ülkelerde tüketicilerden ve çevre örgütlerinden gelen isteklerle organik ürünlere talep başlamış, organik tarıma geçilmiş ve organik ürün pazarları artmıştır.Organik (ekolojik) tarım uygulamalarının ülkemize yabancı firmalar aracılığı ile girmesi sonucu, üretimi yapılan organik ürün çeşitleri dış pazarların talebi doğrultusunda belirlenmektedir. Ancak son yıllarda Türk halkının sağlıklı ve güvenli beslenme konusunda göstermiş olduğu istek organik tarım ürünlerinde iç pazarın oluşumuna olanak sağlamaktadır. Organik (ekolojik) tarım ürünlerinin önce üretilip sonra pazarlanma şansı bulunmamaktadır. Talep edilen çeşitler, talep edilen miktarlarda ürünlerinin üretimi, ihracat ve iç pazardaki alım potansiyelini alıcı piyasadaki talep belirlemektedir.

Organik (ekolojik) tarım ürünleri konusunda halkımızın bilgi sahibi olması ve bunun sonucu oluşacak talebin belirlenmesi, bu ürünlerin yurt içinde pazarlanma olanaklarını ortaya çıkaracak ve bu ürünler için bir iç piyasa oluşturulması yönündeki çalışmalara yönlendirici bilgiler sağlayacaktır. Hatay Bölgesi organik ürün yetiştiriciliği açısından son derece önemli bir potansiyele sahiptir. İlimizde 2016 yılı verilerine göre 10.031 da alanda 145 üretici ile Antakya, Altınözü Belen, Kırıkhan, Arsuz, Yayladağı ve Reyhanlı ilçelerinde organik tarım faaliyeti yürütülmektedir.

İlimizde Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü projesi 2010 yılında Organik Ürünlerin Pazarlanması  Bölgemiz İçin Yeni Fırsatlar Narenciye ve Diğer Ürünler’ konulu Çalıştay ile başlamış olup Bu çalıştaya  Bakanlığımız yetkilileri,  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) temsilcileri, Hatay Sanayici İşadamları Derneği üyeleri, Organik üretimde ihtisaslaşmış üretici örgütleri, Ürün işleyen firma temsilcileri ve çiftçiler katılmışlardır. Proje faaliyetleri kapsamında 2010 yılından itibaren İlçelerimizden

Belen              28 üretici ile 7 proje 750 dekar alan

Antakya          2 üretici ile 1 proje 2 dekar alan,

Altınözü          2 üretici ile 2 proje 20 dekar alan,

Kırıkhan          2 üretici ile 2 proje 20 dekar alan,

Yayladağı      16 üretici ile 3 proje 49,5 dekar alan,

Arsuz              1 üretici 1 proje 13 dekar alanda proje faaliyetleri yürütüldü.

Belen ilçemizde Çatak Projesinin uygulanması ile 28 olan üretici sayımız 90 üreticiye çıkmış alanımız ise 750 dekardan 3786 dekar alana yükselmiştir

Bakanlığımız 2015 yılında  73.496 TL, 2016  yılında ise 47.091 TL ilimize ödenek aktararak projelerin yürütülmesine destek vermiştir. Yapılan bu çalışmalarda  organik ürünlerin üretilmesinde üretim aşamasında fazla bir sıkıntı yaşanmamıştır. Ancak organik gıdaların insan sağlığı açısından tüketimindeki gelişmenin istenilen düzeyde olmaması nedeni ile üreticilerin pazar problemleri yaşamaları sebebiyle organik ürün üretimine sıcak bakmadıkları görülmüştür. Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalarda tüketicilerin Organik ürünler hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığı organik (ekolojik) tarım ürünlerinin geleneksel ürünlere kıyasla daha pahalı olmasından dolayı eğitim ve gelir seviyesi yüksek kesim tarafından talep edildiği gözlenmiştir. İnsanların eğitim ve gelir seviyesindeki artışla beraber doğal yaşama yönelmesi ve doğal ürünleri talep etmesiyle birlikte bu tür ürünlerin pazarında hareketlenme başlaması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hataylı Çiftçiler Organik Tarıma yöneldi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir